Mieletön ottelu − Tappara suosta välieriin

Antti Erkinjuntti vei Tapparan välieriin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
HIFK:n kausi on päättynyt huikean vivahteikkaan kuudennen puolivälierän jälkeen. Lähes suohon survottu Tappara nousi viemään ottelua suvereenisti jatkoerässä, ja Antti Erkinjuntti laukoi lopulta ratkaisun ajassa 74.23.

Kaksijakoisessa illassa nähtiin täyskäänne. Kahden ensimmäisen erän ajan Tappara oli passiivinen ja jäähyili. HIFK:n isännän ote oli vahva. Parhaimmillaan helsinkiläiset johtivat kahdella maalilla.

Päävalmentaja Antti Törmänen ei ehtinyt kauden missään vaiheessa saada IFK:n peliä täysin raiteilleen. Virheet ja koomailut kostautuivat karusti, kun Tappara hyödynsi kovalla prosentilla vastaiskutonttinsa ja nousi voittotaistoon mukaan.

Onnistumiset toivat Tapparan kiekolliseen peliin kaivattua sykettä. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän liukkaat ja juonikkaat tamperelaiset ottivat otetta pelistä. Alussa energioitaan tuhlannut HIFK jäi jalkoihin.

Varsinaisen peliajan laadukkaat maalipaikat selvästi voittanut IFK oli jatkoerässä sen ratkaisuun asti pahasti alakynnessä.

Toisella erätauolla HIFK-maaliin vaihdettu Kevin Lankinen yritti estää vääjäämätöntä tapahtumasta. Lankinen ehti torjua reiluun puoleen tuntiin hurjat 22 kertaa ja tehdä useamman huippupelastuksen. Lopulta Antti Erkinjuntin kudin eteen Lankinen ei enää ehtinyt. HIFK:n kausi päättyi.

Ratkaiseva kuudes puolivälierä oli IFK:n osalta todellinen hukatun mahdollisuuden ottelu.

Tylsää ja tarkkaa peliä – tai päinvastoin

Jo varsinaisella peliajalla nähtiin huima kiekkonäytelmä. Nähtiin sekä tarkkaa pudotuspelikiekkoa että hurlumheitä, jossa totisesti tapahtui.

Avauskymppi oli hieman hermostunutta ja riskejä välttelevää, kuten usein pudotuspelisarjan edettyä jo näin pitkälle. Kamppailupelaamista oli, maalipaikkoja ei.

Etenkin Tappara oli tullut vieraspeliinsä passiivisesti katsomaan, mitä tapahtui. Sitä, että HIFK sai aktiivisempana hieman otetta ja avausmaalin. Pirteästi esiintynyt HIFK:n nelosketju hankki ylivoiman ja Joonas Rask vastasi maalinteosta.

HIFK:lla oli peli hallussa, mutta jo avauserän lopulla saatiin osviittaa siitä, miksi ottelu eteni jatkoeriin asti. Sinänsä puolustuspelaamiseensa ottelusarjan aikana huimasti ryhdikkyyttä saanut HIFK yksinkertaisesti sähläsi liikaa.

Ensimmäisen erän lopulla sählääminen tarkoitti sitä, että Toni Söderholm ja Matt Generous pomputtelivat vaarattoman näköisessä tilanteessa kiekon Olli Palolalle. Maalitykin tykki puhui ajassa 19.59 pelin tasoihin.

HIFK karkasi voittoon - melkein

Toinen erä tarjoili jäähyjä ja maaleja isolla kädellä. Pelin kuva ei sinänsä muuttunut. Tappara antoi passiivisella esiintymisellään avaimet kotijoukkueelle. Juha Metsola piti hyvillä torjunnoillaan pelin tasoissa, kunnes tamperelaiset kompastuivat jäähykurimukseen.

Huitominen, väärä vaihto, maila naamaan, koukkaaminen. Siinä vieraiden syntilistaa. Kun Pekka Saravo joutui korkeasta mailasta suihkuun asti, sai HIFK miesylivoimaa kyllikseen.

Ylivoimapelaaminen on ollut HIFK:n vahvuuksia ottelusarjassa. Niin nytkin. Kiekko liikkui nätisti. Lauri Taipalus tälläsi 2-1-maalin ja Juuso Puustinen osui heti perään Nikolai Goldobinin oivalluksesta. Niitä oivalluksia venäläiseltä nähtiin useampiakin.

Pienenä synninpäästönä Jarkko Malinen istui koukkaamisesta, vaikka hidastus osoitti tamperelaishyökkääjän täysin synnittömäksi.

Ihan pitelemätön Pekka Jormakka

Toisen erän lopulla HIFK:n ihmeelliset virheet käänsivät koko ottelun.

Siimaa saanut Tappara tasoitti pelin hetkessä 3-3:een. Ensin namuttelivat Pekka Jormakka, Kristian Kuusela ja Elmeri Kaksonen kauniin vastaiskumaaliin. HIFK:n epävarmuudesta kertoo se, että vaikka pelattiin isojen panosten pudotuspeliottelua, tasoitti Jormakka pelin jo illan toisesta läpiajostaan.

Ville Husso vaihdettiin IFK-maalilta pois, kun tilillä oli kolme päästettyä maalia ja vain kuusi torjuntaa. Niihinkin mahtui kaksi tärkeää pelastusta.

Kotijoukkueen puolustaja Generous alusti virheellään jo toistamiseen Tapparan maalin ja katseli peliä sen jälkeen viltistä. Saravon mailasta kasvoihinsa saanut Rask putosi myös kokoonpanosta myöhemmin.

Goldobin ja HIFK:n viimeinen sauma

Kolmannessa erässä oman kiekollisen pelinsä vauhtiin saanut Tappara nousi hallitsevammaksi osapuoleksi eikä asemistaan enää luopunut.

Silti vielä kolmannessakin erässä parhaat maalipaikat olivat HIFK:lla. Illan teeman mukaisesti Tappara antoi kotijoukkueelle jälleen kahden miehen ylivoiman, ja Nikolai Goldobinilla oli kaksi erinomaista ratkaisupaikkaa.

Metsola pysäytti Golboninin, ja sen jälkeen odoteltiin ainostaan Lankinen-Tappara –ottelun lopputulosta. Se oli 0-1.

Tapparan kausi jatkuu välierissä perjantaina.