HIFK ylivoimainen ensimmäisessä finaalissa - "Huolellisuus puuttui"

LIIGA / Raportti
HIFK osui neljästi, Tappara ei kertaakaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Ensimmäisen finaalin avausvaihto oli tiivistys koko ottelusta. HIFK pelasi aktiivisesti, Tappara-pelaajat olivat myöhässä, mikä johti kotijoukkueen avausmaaliin vain 52 sekunnin pelin jälkeen.

Tappara oli koko ottelun potkun tai pari jäljessä, suorittaminen oli huolimatonta, eikä vierasjoukkue pystynyt missään vaiheessa haastamaan vakuuttavasti pelannutta HIFK:ta.

− Huolellisuus puuttui, tiivisti Tappara-kapteeni Jukka Peltola toisella erätauolla Nelonen Pron haastattelussa.

Tämä näkyi erityisesti kärkipelaajien kohdalla. Tomi Karhunen päästi helposti HIFK:n 2−0-johtomaalin ensimmäisen erän viimeisellä minuutilla. Nick Plastino ei puolustanut Joonas Raskia HIFK:n avausmaalissa. Kanadalaispuolustaja oli vaikeuksissa monesti myöhemminkin eikä loistanut kiekollisenakaan.

Tapparan ykkössentteri Jani Lajunen taisteli totutun aktiivisesti, mutta harhasyöttöjä ja kiekonmenetyksiä nähtiin paljon. Vastaavasti HIFK-maalilla Ville Husso torjui eleettömän varmasti. Yohann Auvitu iski 3−0-maalin ja oli jatkuva uhka hyökkäyspäässä. Corey Elkins taas dominoi molemmissa päissä kenttää.

− Tulos oli hyvä tietenkin. Eka erä jännitti, heikkoja suorituksia oli omassa päässä, analysoi HIFK-valmentaja Antti Törmänen Nelonen Pron haastattelussa.

− Valmiita vastauksia ei tässä vaiheessa ole siihen, mikä meni pieleen. Käydään asiat joukkueen kanssa läpi, huomenna on uusi peli, kommentoi puolestaan Tapparan valmentaja Jussi Tapola Nelonen Pron haastattelussa.

Erikoisia erikoistilanteita

Molemmat joukkueet pääsivät pelaamaan viisi ylivoimaa. HIFK oli ylivoimallakin Tapparaa parempi, mutta ei hyvistä tilanteista huolimatta onnistunut maalinteossa. Tappara taas ei yhdelläkään ylivoimalla päässyt Hussoa kunnolla uhkaamaan. Patrik Laine laukoi ahkerasti koko ottelun, mutta ei ylivoimalla kertaakaan suoraan syötöstä, mikä on maalitykin vahvin ase.

Tapparan vaarallisin ylivoimatilanne olikin, kun Teemu Aalto laukoi siniviivalta suoraan poikittaissyötöstä. Kiekko pomppi jo lähellä maaliviivaa, mutta Tappara-hyökkääjän maila katkesi, kun kiekko olisi pitänyt upottaa verkkoon. 

Keskittymisen ongelmista kertoo paljon se, että Tappara sai kaksi jäähyä väärästä vaihdosta ja HIFK:kin yhden.

− Ei HIFK:n pelissä ollut mitään yllättävää. Jos pelaajilla on ali- tai ylilatausta eikä optimaalista henkistä tilaa, niin peli näyttää juuri tuolta, vastasi Tapola kirvesrintojen keskittymisestä Nelonen Pron haastattelussa.

− Keskialueen puolustuksessa oli hyviä juttuja mutta ei jatkuvasti. Isosti on parannettavaa seuraavaan peliin, vähätteli Törmänen joukkueensa ylivertaisuutta Nelonen Pron haastattelussa.

Tapparasta pirteimmin esiintyi aktiivisesti laukoneen Laineen lisäksi valtavasti töitä tehneet Juhani Jasu ja Veli-Matti Savinainen, joista varsinkin jälkimmäinen tykkäsi aiheuttaa hämminkiä HIFK-maalilla. Husson ohittamiseksi vastaavaa yrittämistä olisi kuitenkin tarvittu huomattavasti enemmän.

HIFK oli vahva kautta linjan. Erityisesti liukasliikkeinen Joonas Rask oli kankeahkosti liikkuneelle Tappara-puolustukselle vaikea puolustettava.

Kotijoukkue nappasi avausottelussa vakuuttavan ensimmäisen kiinnityksen mestaruuteen. Finaalisarja jatkuu heti lauantaina Tampereella. Tapola lupasi Nelonen Pron haastattelussa toiseen osaotteluun parempaa Tapparaa eikä uskonut tarvitsevansa poppakonsteja.

− Olemme kokeneet kaikenlaista yhdessä, muutama sana ja huomenna tulee erilainen Tappara.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo