HIFK oli kaatua heikkoon alivoimapelaamiseen - Pelicans murtui kolmannessa erässä

Jere Myllyniemi sai kaivaa kiekon selkänsä takaa kuusi kertaa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingissä nähtiin tiistaina monivaiheinen ottelu, jossa Pelicans näytti jo menevän menojaan. HIFK oli kuitenkin toista mieltä ja murskasi vierailijoiden haaveet pisteistä kolmannen erän neljällä maalillaan.

Ottelun teema oli alusta lähtien selvä: Nopeaa pystysuunnan kiekkoa ilman turhia hienouksia.

Maalinteon aloitti HIFK, kun viime otteluissa toisiaan paremmin ja paremmin löytäneet Tomas Zaborsky ja Joonas Rask järjestelivät kotijoukkueen 1-0-johtoon. Rask ohjasi Zaborskyn maalille toimittaman kiekon ilmasta Pelicansin verkon perukoille.

Vierailijat eivät kuitenkaan masentuneet takaiskumaalista, vaan jatkoivat suoraviivaista peliään kohti Ville Husson vartioimaa maalia. Ottelun alussa HIFK:n maalinedusta pysyi tiiviinä, mutta erän edetessä vierailijat jauhoivat lisää tilaa ja syötöt löysivät perille. Pelicansin toi tasoihin Joel Mustonen, jonka laukaus aloituspisteeltä yllätti Husson.

Maalin jälkeen Pelicans sai paremman otteen pelistä ja nosti karvaustaan yhä syvemmälle HIFK:n kenttäpäätyyn. Korkea karvaus jätti kuitenkin tilaa HIFK:n pitkille avaussyötöille, joiden avulla kotijoukkue sai luotua tilanteita Pelicansin päätyyn.

Heikko alivoima lamaannutti kotijoukkueen

Toisessa erässä oli jälleen HIFK:n vuoro aloittaa maalinteko. Maali oli yhdistelmä vierailijoiden liian korkeaa karvaamista ja puolustuksen nukkumista. Matti Kuparinen käytti tyhjän tilan hyödykseen. Hän löysi Pelicansin puolustuslinjan takaa Sami Blomqvistin, joka harhautti Myllyniemen ja siirsi kotijoukkueen 2-1-johtoon.

Seuraavaksi punapaidat tarjosivat Pelicansille mahdollisuutta hopeatarjottimella, eivätkä vierailijat jättäneet tarjousta käyttämättä. Liigan heikoimpiin alivoimajoukkueisiin kuuluva HIFK otti kaksi jäähyä reilun puolen minuutin sisään. Kahden miehen ylivoimaa ehti kulua vain 19 sekuntia, kun Jan Latvala tasoitti ottelun. Jälkimmäisen rangaistuksen aikana Vili Sopanen siirsi vierailijat ensimmäisen kerran ottelussa johtoon.

Kahden maalin jälkeen HIFK kadotti otteensa täysin. Pelicans voitti kaikki kaksinkamppailut, varsinkin maalin edustalla, ja HIFK:n päävalmentaja Antti Törmänen joutui lopulta turvautumaan aikalisään herätelläkseen joukkojaan.

- Aikamoinen suvantovaihe, Pelicans teki kaksi maalia saman ylivoiman aikana ja lamaannuimme siitä. Onneksi saimme pidettyä kuitenkin tilanteen siinä ja olimme iskuetäisyydellä viimeiseen erään, Arttu Luttinen kertasi toisen erän lamaantumista.

Punainen ryhtiliike

Toisen erän aikalisällä Törmänen ei ehtinyt vielä taikoa joukkueeseen uskoa ja tahtoa, mutta toisella erätauolla saatu palaute herätti joukkueen.

- Viesti oli, että pelatkaa jos huvittaa, kyllä te pärjäätte. Mutta jos teitä ei huvita, peli on juuri tuonnäköistä, Luttinen kertoi.

Palaute toimi, sillä erätauolta kaukaloon palasi sisuuntunut HIFK.

- Emme tehneet töitä tarpeeksi kahdessa ensimmäisessä erässä ja toisella erätauolla päätimme pistää ainakin kaiken likoon. Saimme pelin sitä kautta hallintaan ja viimeinen erä pelattiinkin lähes yhteen päätyyn. Saimme tehtyä neljä maalia, vaikkemme olisi ehkä tämän pelin perusteella kaikkia ansainnut, Luttinen sanoi.

HIFK haki nousua ketjumuutoksilla, jotka osoittautuivat lopulta toimiviksi. Helsinkiläiset voittivat kolmannen erän tyrmäävästi 4-0. Erän alussa kentälliset hakivat vielä uomiaan ja syötöt karkailivat ratkaisevan verran ohi. Lopulta sävel kuitenkin löytyi ja takaa-ajo oli valmis alkamaan.

- Tämä on tasainen sarja ja pienestä kiinni. Jos siellä on vaikka yksi vapaamatkustaja kentässä, niin peli voi näyttää aika hirveältä. Sinne tarvitsee viisi äijää samaan aikaan tekemään töitä, eikä vain yhtä kiekollista, totesi Luttinen

Elkins iski ensin pelin tasoihin ja alle minuutti myöhemmin ottelun sankari Luttinen iski ottelun voittomaaliksi jääneen osuman ylivoimalla. HIFK onnistui vielä kahdesti Mika Partasen ja Matti Kuparisen johdolla. Lopulta kaava voittoon oli kirjaimellisesti yksinkertainen.

- Yksinkertaistimme peliämme ja menimme suoraviivaisesti kohti Pelicansin päätyä. Syöttöpisteenikin tuli, kun sain heitettyä kiekon omista pois. Partanen otti kiekon ja käveli läpi, kertasi Luttinen

HIFK:n kohtaa seuraavaksi perjantaina Lappeenrannassa SaiPan, joka otti tiistaina ensimmäisen kolmen pisteen voittonsa kahdentoista ottelun suvantovaiheen jälkeen. Pelicans puolestaan jatkaa kolmen ottelun vieraskiertuettaan Vaasaan, jossa se kohtaa Sportin.