HIFK ja Lukko ottelivat mailoin ja nyrkein

Antti Törmäsen luotsaama HIFK kohtasi Lukon kotonaan.
HIFK ja Rauman Lukko mittelivät sarjapisteistä Helsingissä. Jatkoajalle venyneessä ottelussa tunteet kävivät kuumina. Corey Elkinsin ja Juuso Puustisen vierelle siirretty Tomas Zaborsky ratkaisi pelin kauden ensimmäisellä osumallaan.

Syyskuun viimeisenä lauantaina oli urheilukansalle luvassa jääkiekkoviihdettä Nordenskiöldinkadulla, kun Rauman Lukko pelasi sarjapisteistä HIFK:n kanssa. Peli oli tuskin ehtinyt edes alkaa, kun jäähykoppi näki jo ensimmäisen rangaistun. Lukon puolustaja Mikko Kousa rikkoi Tomas Zaborskya maalinedustalla.

Kolme peliä neljään päivään pelannut kotijoukkue oli kuitenkin unessa, eikä saanut erikoistilannetta hyödynnettyä. Kuvio oli sekaisin kuin Pariisin keskusta ruuhka-aikaan, ja joku katsojista huusikin "HIFK herää".

Tähän tuli heti mahdollisuus. Lukon Antti Jaatinen otti kiinnipitämisestä jäähyn lähes samalla hetkellä, kun joukkue tuli täysilukuiseksi. HIFK:n ylivoima jatkoi säheltämistä, ja Lukko järjesti läheltä piti -tilanteita. Vierailijat pääsivät kertaalleen jopa kahden miehen läpiajoon. HIFK:n maalilla torjunut Ville Husso oli ohittamaton.

Tuskin oli Jaatinen ehtinyt palata peliin, kun tuomarin käsi nousi seuraavan kerran. Lukon Ilkka Mikkola sohaisi kiekon katsomoon ja sai pelin viivyttämisestä kaksi minuuttia. Kolmas kerta toden sanoo -hokema piti kutinsa, ja tähän asti koomaillut HIFK:n erikoistilannepelaaminen kantoi hedelmää. SaiPassa edelliskaudella kiekkoillut Lauri Taipalus tulitti jämäkästi kiekon siniviivasta ohi jenkkimolari Ryan Zapolskin. Maaliin syötön antoi Zaborskyn lisäksi Juuso Puustinen.

Ensimmäinen erä näki monta puhdasta taklausta ja päästä päähän kiekkoa. Yleisö kohahti, kun Lukon Jonne Virtasen taklaus keskialueella vei Tomas Nykoppin jään pintaan. HIFK-hyökkääjä nousi kuitenkin pian ylös ja jatkoi pelaamista. Kumpikaan joukkue ei päässyt selvästi niskan päälle, ja tauolle lähdettiin HIFK:n yhden maalin komennossa.

− Saimme hyvän lähdön ja olisimme voineet tehdä enemmänkin ylivoimalla, pui ensimmäistä kaksikymmen minuuttista läpi joukkueen kapteeni Arttu Luttinen.

Toinen erä alkoi, ja Lukon pukukopissa oli päätetty tuoda peli tasoihin. Vieraat tulivat kovaa päälle, ja HIFK joutui turvautumaan satunnaisiin yhden miehen syöksyihin sekä huolimattomiin syöttöihin.

Erän lähestyessä puoltaväliä kävi HIFK:n jäähyaition ovi. Kultakypärä Jasse Ikonen lähti kärsimään kaksi minuuttista laitataklauksesta. Sen HIFK kesti, mutta ei enää seuraavaa. Zaborskyn saatua kampituksesta jäähyn, toi Ville Nieminen Lukon tasoihin videotarkistuksen jälkeen. Syöttöpisteet korjasivat nimiinsä Kousa ja Aaron Gagnon.

Tapahtumarikkaat loppuminuutit

HIFK:lle tarjoutui ylivoimapeliin mahdollisuus heti Lukon tasoitusmaalin jälkeen. Kuvio pyöri näyttävästi, mutta rupesi muistuttamaan ylivoiman edetessä enemmän miekkailua. Pelaajien lavat ottivat yhteen ja kiekko lipui aina väärään osoitteeseen.

Lukemat taululla muuttuivat, ja HIFK meni jälleen maalin johtoon, kun erää oli jäljellä reilu viisi minuuttia. Daniel Grillforsin hehtaarisyöttö tavoitti keskialueella kytänneen Sami Blomqvistin. Pienikokoinen hyökkääjä taisteli itsensä ohi paikalla vartioineen Kousan ja laukoi kiekon ohi Zapolskin. Tilanne oli 2-1.

Teemu Ramstedt pääsi esittelemään osaamistaan alivoimalla ja viemään kotijoukkueen kahden maalin johtoon. Miihkali Teppo ihaili jäähyaitiosta kuinka Kousan siniviiva laukaus pysähtyi Micke-Max Åsteniin, ja Ramstedt oli irti. Hän sinetöi kauden kolmannen osumansa ujuttamalla kiekon sisään oikeasta laidasta.

Raumalaiset eivät tästä kuitenkaan lamaantuneet, vaan iskivät vielä samaisen ylivoiman aikana. Toni Koivisto laukoi, ja ensimmäisenä paluukiekkoon kerkesi Jerry Ahtola. Erätauolle mentiin 3-2-lukemissa. Tunteet olivat käyneet läpi erän kuumina, ja turpakäräjät huipentuivat HIFK-vahti Husson käytösrangaistukseen.

Otteet kovenivat

HIFK sai kolmanteen erään lentävän lähdön. Kova maalineduspelaaminen ja rajut otteet kuitenkin kostautuivat, kun Matti Kupariselle näytettiin jäähyaition ovea. Ahtola iski illan toisen maalinsa ja tasoitti pelin. Tämän jälkeen peli koveni, ja HIFK:n miestä meni jäihin urakalla. Reilu 6000-päinen yleisö vaati rangaistuksia vieraille vislaamalla ja haukkumalla tuomareita. Lopulta käämi paloi Tepolla, kun Lukon Olli Sipiläinen ajoi kovaa Husson päälle. HIFK-puolustaja oli vigilantena paikalla, ja 5+20 minuuttia oli fakta. Tilannetta ja tuomarien ratkaisua kummaksuttiin ottelun loputtua myös pukukopissa.

− Eipä tuosta paljon uskalla sanoa, kommentoi selvästi harmissaan oleva HIFK-luotsi Antti Törmänen.

Gagnon pääsi viiden minuutin rangaistuksen aikana viemään Lukon johtoon. Kotijoukkue ei kuitenkaan lannistunut, vaan taisteli loppuun asti. Erän viime minuuteilla Grillfors pääsi jallittamaan Lukko-puolustuksen ja rynnimään maalin tuntumaan. Luttinen hääri apuna ja sohi pelin tasoihin. Tilanne oli 4-4 ja ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta.

HIFK toimi, eikä töllistellyt. Corey Elkins napsi ensimmäisen aloituksen punapaitaisille ja syötti Grillforsille. Tämä tuli oikeaa laitaa Lukko-alueelle ja näki keskellä menossa olevan Zaborskyn. HIFK-hyökkääjä kamppaili kovaa Kousan kanssa ja veti pitemmän korren. Kotijoukkue voitti jatkoajalla 5-4.

Pelin jälkeen Zaborsky kehui ketjukavereitaan ja toivoi, että maalivahtien yliajoja koetettaisiin välttää.

− Meillä on liigassa hyviä maalivahteja, ja olisi ikävää nähdä heidän loukkaantuvan, Zaborsky totesi.

HIFK matkustaa tiistaina Ouluun Kärppien vieraaksi ja Lukko pelaa Vaasassa samalla kierroksella Sportia vastaan.