Unettavasta illasta pisteet JYPille

JYP katkaisi IFK:n tappiottomien pelien sarjan ja vei pisteet Helsingistä maalein 0-3.

Illan sankariksi nousi JYP-maalivahti Juha Pitkämäki, joka torjui jokaisen IFK-vedon. JYP pelasi odotetunlaista kiekkoa, todella tarkkaa puolustusta, jossa maalit tehdään kun paikka tulee. Kaunista peli ei todellakaan ole, mutta tehokasta kylläkin.

Ottelun ennakkoarviosta poiketen JYP ei tänään juurikaan luistellut, mutta toisaalta sen ei tarvinnut, kiitos IFK:n aneemisuuden.

IFK:n painostusta

Ensimmäisen erän kymmenen ensimmäistä minuuttia pelattiin täysin JYP-päädyssä, mutta maalit puuttuivat. Tuntui kuin IFK olisi pelannut koko ajan ylivoimaa tyyliin CCCP, mutta se viimeinen eli laukaukset puuttuivat.

Kun Tuomo Ruutu sai rangaistuksen 13 minuutin pelin jälkeen, niin IFK:n peli muuttui. Joukkue rupesi seisoskelemaan pahanpäiväisesti, eikä paikkoja juuri saatu luotua, yhtä alivoimatilaisuutta lukuunottamatta.

Alivoimalla nimittäin Ville Viitaluoma varasti kiekon Jari Korhoselta ja pääsi nokikkain Pitkämäen kanssa. Juuri sillä hetkellä kun piti laukoa, jähmettyi Viitaluoma. Mies ei ilmiselvästi osannut päättää, että syöttääkö maalin kulmalle Grünnille vai laukoa itse. Aikailu kostautui.

Jani-Matti Loikala syötti vei kiekon ylös asti ja pisti upean syötön Jarkko Immoselle, joka ohitti Draperin. JYP johti ottelua, jota IFK oli vienyt mielinmäärin.

Enempää maaleja ei erässä nähty, joten erätauolla mentiin JYPin johdossa.

Pitkämäki-show

Toisessa erässä Pitkämäki torjui taidolla ja onnella, paino ensimmäisellä. IFK veti paljon, mutta harmittavan harvoin maalinedessä oli maskimiehiä. Paras tilanne IFK:sta siunaantui Ilkka Pikkarainen, joka pääsi laukomaan metrin päästä maalista vastakiekkoon. Pitkämäki torjui hanskallaan. Muutenkin Pitkämäki keräili kiekkoja kuin ne olisivat marjoja olleet.

JYP piti IFK:n täydellisesti aisoissa

© Matti Liljaniemi
alt="JYP piti IFK:n täydellisesti aisoissa">

Erän torjuntatilastokin kertoo IFK-painostuksesta aika paljon. Draper 6 - Pitkämäki 20. Tosin JYP sai erässä kiekon lähemmäs IFK-maalia. Kerran kiekko kilahti tolpassa, mutta lähemmäs ei kumpikaan maalejaan päässyt. JYP johti edelleen 0-1.

JYP ratkaisee

Viimeisessä erässä IFK alkoi hiljalleen heräämään, paras paikka tuli Joonas Vihkolle. Vihkolla oli jo tyhjä maali edessään ja laukoi oikeaoppisesti yli Pitkämäen, mutta jokin JYP-maalia vieläkin varjeli. Kuin ihmeen kaupalla kiekko pomppasi ilmeisesti Pitkämäen varusteista ulos maalista.

45.15 oli pelattu, kun Pekka Kärkkäinen pääsi täysin rauhassa nousemaan IFK maalille ja pisti kiekon varmasti maaliin ohi hyvin vastaan tulleen Draperin. Puolustajilta ei juuri apuja tilanteessa tullut, Draper teki sen minkä pystyi. Maalin syötti siihen mennessä enemmänkin jäähypenkkiä koristanut Petri Virolainen.

Maalin jälkeen IFK jatkoi yritystään, mutta missään vaiheessa kiekko ei Pitkämäen taakse uponnut. Ottelun viimeinen niitti nähtiin, kun Viitaluoma taklasi Jari Korhosta, samalla pitäen Korhosta hartiasta kiinni. Korhonen jäi jäähän makaamaan ja päätuomari Timo Favorin antoi Viitaluomalle 5min.+pelirangaistuksen kiinnipitämisestä.

JYP puolusti läpi ottelun kurinalaisesti

alt="JYP puolusti läpi ottelun kurinalaisesti">

Tämän jälkeisessä vaihdossa IFK-pelaajat taklasivat kaikkea mikä liikkui ja muutama kova osuma JYPille tulikin. Kuitenkin JYPin ja ehkäpä myös IFK:n onneksi yksikään taklaus ei täysin osunut. T. Favorinilta karkasi peli pahasti käsistä ja tuomiot tämän jälkeen olivat melkoista pelleilyä.

Seuraavaksi Roman Vopat sai jäähyn huitomisesta ja samaan aikaan Tomas Chlubna sai 10min. sukeltamisesta.

Vopatin jäähyn aikana JYP iski voitto-osuman, kun 5-3 vastaan pelannut JYP sai tehtyä maalin muutamalla kauniilla syötöllä. Harri Silgren syötti Eric Perrinille, joka oli jo yksin Draperin kanssa, mutta päätti vielä syöttää Antti Virtaselle. Virtanen seisoi oikean tolpan vieressä, eikä erehtynyt lyömään kiekkoa ohi tyhjästä maalista.

Peli oli pelattu ja JYP vei tarkan puolustuspelin ansiosta pisteet Helsingistä maalein 0-3.

Onnistuneita ja epäonnistuneita

Parhaiten ottelussa onnistuivat siis JYP kokonaisuudessaan ja varsinkin Pitkämäki oli todella hyvä tänään. JYP pelasi hyvin joukkueena, eikä yksittäisiä pelaajia voi nostaa muita paremmiksi.

IFK:sta voidaan muutamasta pelaajasta puhua. Marek Zidlicky on löytänyt kiekonhallinnan osalta oman itsensä, mutta Marekin pitäisi laukoa huomattavasti hankammin. Tuomo Ruutu taisteli tänään hyvin, vain maalit jäivät puuttumaan. Myöskään Tom Draperia ei voida maaleista syyttää. Ottelun jälkeen Alpo Suhonen kertoikin, että Mihael Shtalenkovin tulo on täysin median keksimää tarinaa.

Valmentajien kommentteja

Matti Alatalo, JYP:

Alku oli teillä hieman tahmeaa, mutta maaleja kuitenkin syntyi, miltä peli näytti valmentajan silmin?

- Olemme todella tyytyväisiä, tiesimme IFK:n olevan tämän hetken liigassa kuumin joukkue. Kyllä se näkyi ottelun alussa ja sen kuluessakin, olimme pahasti helisemässä. Ratkaisu oli loistava maalivahtipeli ja se, että joukkue jaksoi taistella ja uskoa siihen että pisteet kotiin lähtevät.

Juha Pitkämäki pelasi loistavan pelin, joko mies on ns. ykkösvahti seuraavassa pelissä?

- Juha pelasi tasaisesti alkukauden ja viimeisimmissä peleissä saanut hyvän itseluottamuksen päälle.

Puolustaja Mattie myytiin Ruotsiin, onko uusi mies tulossa tilalle?

- Ei, meillä on paljon nuoria omia pakkeja, että näillä jatketaan.

Mikä on Jari Korhosen tilanne tällä hetkellä?

- Olkapäävamma, toivottavasti ei ole mitään pahempaa. Tämä oli varmasti kyllä ihan pelitilannetaklaus, itse en tilannetta nähnyt.

Alpo Suhonen, HIFK:

Voitoton putki katkesi, tilanteita oli, mutta maaleja ei kuitenkaan tullut?

- Tehokkuus puuttui varsinkin ensimmäisessä erässä, toisessakin erässä oli avopaikkoja, mutta vastustajan maalivahti pelasi hyvin. Loppua kohti aloimme turhautumaan. Se pelitapa, jolla Jyppi pelasi, on hankala murtaa kun maalivahtikin pelaa vielä unelmapelin. Välillä se on kuin tiiliseinää vastaan pelaisi.

Viitaluoman jäähy katkaisi loppukirin, sitä ennen oli kuitenkin paikkoja. Mitä mieltä tilanteesta?

- Tottakai pitää vaaralliset taklaukset ottaa pois, mutta tämä ei varmasti sitä ollut. Siinä pelaajat menivät yhtä matkaa kulmaan ja voidaan kysyä, että kuka piti kenen mailasta kiinni tilanteessa. Sen voi jokainen katsoa hidastuksena videolta. Toivottavasti kuitenkaan ei mitään pahempaa sattunut. Ei siinä kuitenkaan mitään vahingoittamisyritystä ollut, eli kyllä se oli ihan pelitilanteen tuoma homma.