Peltonen murskasi Jokerit

HIFK mätti kiekkoja Eero Kilpeläisen taakse.
Kuva © Teemu Eirtovaara
Helsingin IFK ei jättänyt torstaina paikalliskilpailija Jokereille mitään mahdollisuuksia. Kotijoukkue heräsi alun koomastaan avauserän puolivälissä ja takoi tarvittavat maalit ihmeitä esittämättä. Kauden avausottelu päättyi HIFK:lle peräti lukemin 7-3 (3-2, 2-1, 2-0).

HIFK:n kapteeni Ville Peltonen näytti suuruutensa jälleen torstaina. 39-vuotias kapteeni tehtaili tehopisteet 2+1 ja oli koko illan yksi kaukalon näkyvimpiä hahmoja. Myrskyn silmässä viimeiset kaksi viikkoa puskeneen Peltosen voittamisen halu paistoi kristallin kirkkaasti piippuhyllylle saakka.

- Täytyy nostaa hattua Ville Peltoselle. Kapteenien kapteeni ja isojen pelien mies. Uskon, että tämä oli hänellekin tänään iso peli ja se näkyi hänen tekemisessään, puheissaan ja ilmeissä, HIFK-valmennuksesta päävastuuta kantanut Antti Pennanen hehkutti.

Peltonen iski ensitahdit kotijoukkueen voitolle, kun peli oli ehtinyt vanhentua vain reilut viisi minuuttia. Kapteeni sai pelivälineen kanadalaissentteri Tyler Redenbachilta ja jatkoi sen taidokkaasti maalin edessä vaanineelle Iiro Pakariselle. Kovalla työmoraalilla hommia koko illan paiskinut suonenjokelainen ei paikastaan erehtynyt, vaan ampui kiekon tarkasti ohi Jokerit-vahti Eero Kilpeläisen.

Suurimmat väreet Helsingin jäähallin katsojille kapteeni tarjosi kuitenkin toisessa erässä. Jokerit oli juuri hetkeä aikaisemmin kaventanut 4-3:een Jani Ridan tahtomaalilla, kun kapteeni Peltonen iski kuolettavan naulan paikallisvastustajan arkkuun. Kimmo Kuhta taisteli kiekon vielä polviltaankin Redenbachille, joka vapautti Peltosen puolittaiseen läpiajoon. 39-vuotias seuraikoni räjäytti pankin kliinisellä viimeistelyllään muuttaen tilanteeksi 5-3 kotijoukkueelle.

HIFK purjeissa avauserässä

Pakarisen avausmaalin jälkeen seurasi kotijoukkueen koko illan harmain hetki. Liekö sitten pieni hyvänolotunne, vai mikä, mutta HIFK oli avausosuman jälkeen tovin täysin kanveesissa. Vierasjoukkue käytti tilanteen armotta hyväkseen. Ensin Ilari Filppula kuittasi HIFK-puolustuksen sekoilut Joonas Raskin esityöstä, ja vain hetkeä myöhemmin asialla oli erinomaisen debyyttiottelun SM-liigassa pelannut jenkkilaituri Steve Moses. Molempia osumia yhdistivät punapaitojen puolustuksen merkkausvirheet, joskin etenkin Mosesin maali oli niin sanottu koulumaali.

Kotijoukkueen harharetki ei kestänyt kauan. Avauserä oli ehtinyt vanhentua 13.01, kun oli Jokerien vuoro sekoilla. Ensimmäistä liigaotteluaan pelaava Matti Lamberg menetti kiekon HIFK:n Arttu Luttiselle, joka löysi b-pisteiden välistä Roope Talajan. Bluesista viime keväänä HIFK:n riveihin siirtyneen Talajan maali käänsi ottelun voimasuhteet tuntuvasti isäntien suuntaan.

Tasoitusmaalin jälkeen nähtiin jäällä kuin uudelleen syntynyt HIFK. Joukkue sai tämän tästä kiekon Jokerien hyökkäyspäätyyn, ja se tuotti myös kiitettävästi hedelmää vielä erän lopussa. Pakarisen iski tulisella rannelaukauksella isännät ottelussa toistamiseen johtoon juuri, kun jokeridebytantti Petteri Lindbohmin rangaistus oli päättynyt.

Kananmunat kainaloon ja menoksi

Ottelun toinen ja kolmas erä mentiin ensimmäistä varovaisemmissa merkeissä. HIFK lisäsi johtoaan tasaisen varmasti, eikä Jokerit enää missään vaiheessa päässyt ottelun juoneen kiinni. Näytti kuin joukkue olisi kadottanut halunsa ottelun voittamiseen jo avauserän lopussa.

Isäntäjoukkuekaan ei ihmeitä kaukalossa esittänyt, mutta maalitehtailua se ei unohtanut. Ville Varakkaan toisen erän puolivälissä sutaisema voittomaali oli kuin koko ottelun kuva. Viivalta lähtenyt kiekko meni monen mutkan kautta ohi pahassa maskissa olleen Kilpeläisen, joka ei ehtinyt näkemään pelivälineen tuloa kuin vasta viime tingassa.

Rähinää odottaneet pettyivät

Harvoin jos koskaan on kausi alkanut yhtä myrskyisissä tunnelmissa kuin torstaina Helsingin jäähallissa. Osa odotti torstain liiga-avauksesta kuumaa kamppailua. Laitojen odotettiin ryskyvän ja joukkueiden lähes naurettaviin mittasuhteisiin kasvaneen sodan jatkuvan. Kunnon rytinää odottaneet joutuvat pettymään karvaasti. Siisti paikallisottelu jätti itsestään jopa vaisun kuvan. Pääosaan nousi tällä kertaa itse peli, joka sekään ei tasollaan liiemmin hurmannut. Etenkin ottelun kolmas erä jäi maaleistaan huolimatta kosmeettiseksi.

Jokerien Tomi Lämsän ja Tomek Valtosen toimitsijakiellon vuoksi vierasjoukkueen valmentamisesta vastannut Hannu Virta ei murskalukemista huolimatta omiaan turhan paljon ruoskinut.

- Kyllä me tiedettiin, että pahaan paikkaan tullaan. Hyvä ensimmäinen erä. Meillä oli oma momentum ja päästiin johtoon. Ollaan haluttu pelata hyvää kiekollista peliä, mutta kyllä siinäkin pitää olla viisaus, Virta totesi viitaten virheisiin omassa puolustuspäässä.

Jokerien peli suli käytännössä täysin HIFK:n 2-2-tasoitusmaalin jälkeen. Pelaamista vaikeutti Riku Hahlin ja Ben Eavesin loukkaantuminen aikaisessa vaiheessa ottelua.

- Vähän bensa loppui. Meiltä putosi Hahl ja Eaves aika nopeasti, minkä takia jouduimme siirtymään aika aikaisessa vaiheessa kolmeen ketjuun, Virta selitti vieraiden aneemisuutta.

- Siellä oli paljon nuoria poikia. Ei tätä joukkuetta voi syyttää, etteikö se olisi yrittänyt.

HIFK-leirissä tunnelmat olivat luonnollisesti päinvastaiset.

- Seitsemän maalia tehtiin tänään. Me tiedettiin mihin paikkoihin halutaan iskeä. Iskettiin heidän hyökkäyspään asioihin ja puolustetaan itse hyvin. Ehkä siinä sitten onnistuttiin tänään, Pennanen totesi tyytyväisenä.