HIFK:n duunarit kaatoivat Bluesin

Helsingin IFK:n kolmosketju nousi pääosaan torstaina, kun kotijoukkue kukisti Espoon Bluesin 4-1-lukemin. Voitto oli helsinkiläisille neljäs kauden viidestä keskinäisestä kohtaamisesta.

Blues tuli otteluun isäntiään selvästi terävämmin ja hallitsi ottelua runsaiden HIFK-jäähyjen ansiosta, joskin se oli myös tasakentällisin isäntiään pirteämpi.

‒ Tulimme hyvin peliin. Ansaitsimme paljon ylivoima-aikaa, mutta tehotontahan tuo meidän peli on, Bluesin päävalmentaja Lauri Marjamäki harmitteli.

Miesvajeesta kärsinyt helsinkiläisjoukkue vietti avauserän tuuliajolla ottaen peräti neljä kahden minuutin rangaistusta, mutta heti toisen erän alkajaisiksi tullut Eetu Pöystin tarkalla rannelaukauksella viimeistelemä 1-0-johtomaali vapautti selvästi kotijoukkueen pelaamista. Toiseen erään tulleet kaksi lisämaalia ratkaisivat käytönnössä ottelun. Markus Kankaanperä vapautti ensin Robert Nyholmin läpiajoon, jonka päätteeksi laitahyökkääjä viimeisteli 2-0. Vain tovia myöhemmin huimaa kautta pelaava Toni Söderholm ampui lukemiksi jo 3-0.

‒ Toisessa erässä meille tuli pari todella pahaa kiekonmenetystä ja HIFK käytti paikkansa erittäin tehokkaasti hyväkseen. Tässä kävi vähän niin kuin edelliselläkin kerralla; me teimme työt, mutta luu jäi käteen, Marjamäki jatkoi.

‒ Meillä oli tavoitteena vetää tänään tosi tyly setti. Nämä pisteet olivat meille todella tärkeät. Avauserän jäähyt rikkoivat rytmiä, mutta pääsimme pelin edetessä paremmin ja paremmin mukaan, HIFK-valmentaja Pasi Sormunen näki.

Tämä tylyys tuli ilmi maalipaikoissa. Helsinkiläisjoukkueen kaikille maaleille oli ominaista niiden osoite; Antti Oren hanskakäden puoleinen yläkulma, jonne kotijoukkue suuntasi laukauksensa.

Osumatehokkuus oli mallikas, sillä Blues-vahdit Antti Ore ja kolmanteen erään veräjälle vaihdettu Patrick Galbraith kirjauttivat koko ottelussa yhteensä vain 11 torjuntaa. Toisessa päässä HIFK-vahti Dennis Endras pääsi 28 torjunnasta huolimatta kohtuullisen vähällä isäntien tiiviin viisikkopuolustamisen ansiosta. Niin sanottuja ”tuhannen taalan” paikkoja espoolaisjoukkue ei juuri kyennyt luomaan.

Eetu Pöysti nousi IFK:n tehomieheksi.

‒ Pyrittiin pitämään Blues pois maalipaikoilta, vaikka tokihan niitä aina kuitenkin tulee, Sormunen vahvisti.

Tiiviin puolustuspaketin lisäksi HIFK aiheutti espoolaisille harmaita hiuksia myös sen omalla kenttäpuoliskolla. Vaikka maalipaikat olivatkin kortilla, joutui Blues tämän tästä ongelmiin kotijoukkueen syvälle ulottuvan karvauksen vuoksi. Helsinkiläisjoukkue jaksoi rummuttaa kaikille neljällä kentällisellään, jonka vuoksi vieraiden avauspelaaminen vaikeutui.

Piiparinen teki ensimmäisen liigamaalinsa

HIFK:n runsas jäähypenkin kuluttaminen jatkui myös toisessa erässä, ja se vaati veronsa lopulta kolmannen erän alussa. Kahden miehen ylivoimalle Toni Söderholmin ja Mikko Kousan rangaistuksen vuoksi päässyt vierasjoukkue iski Joakim Eriksonin toimesta 3-1-kavennuksen. Tämä ei kuitenkaan nostanut espoolaisleirissä kaivattua kirivaihdetta silmään, joten kolmannessa erässä haisi vahvasti pelailun maku.

Pisteen torstaille viimeisteli liigauransa avausmaalin tehnyt Niko Piiparinen, joka osui ajassa 59.37 tyhjänä ammottavaan Blues-maaliin.

Poissaolot näkyivät

HIFK:lta oli ottelusta edelleen sivussa ykkössentteri Mikael Granlund, jota Ville Peltonen tuurasi ykkösen johtajana. Tämä näkyi kotijoukkueen otteissa.

Juuri ennen Granlundin ja laitahyökkääjä Janne Pesosen pois jääntiä erinomaisen harmonian ketjuihinsa löytänyt helsinkiläisryhmä vaikutti välillä olevan vaikeuksissa ketjujen kemian kanssa. Tähtikatraasta puuttui torstaina myös Kimmo Kuhta. Sen vuoksi onkin ymmärrettävää, että juuri viime keväästä lähtien pääosin yhdessä pelannut duunariketju Nyholm-Siim Liivik-Pöysti oli punapaitojen ratkaisun avain torstai-illassa.

HIFK:n kausi jatkuu lauantaina, kun se matkustaa sarjakärki KalPan vieraaksi Kuopioon. Blues kohtaa tiistaina kotihallissaan Tampereen Tapparan.