Putket poikki Nordiksella

Arttu Luttinen iski ottelun ratkaisun voittolaukauskilpailussa.
Helsingin IFK onnistui kotihallissaan palaamaan voittojen tielle ja samalla katkaisemaan vierasjoukkue Ässien voittoputken. Tasainen ottelu päättyi kotijoukkueen voittoon vasta voittolaukauskilpailun jälkeen. Lauantai-illan kamppailu oli Ässät-hyökkääjä Severi Sillanpään 300. liigaottelu.

Lisäksi HIFK-kasvatti Tuukka Mäkelä teki paluun vanhaan kotihalliinsa pitkän reissun jälkeen.

— Ihan hemmetin kiva palata. Olihan se (EIHL) ihan eri maailma. Toki hyviä pelaajia löytyy kaikkialta, mutta ei se vauhti ole lähelläkään Liigan tasoa, kommentoi kotijoukkueen puolustaja Mäkelä paluuotteluaan ja lyhyttä periodiaan Brittein saarilla.

Ottelun avauserä oli pääosin melko tasainen. Kumpikin joukkue kykeni luomaan muutamia hyviä maalintekopaikkoja. Varsinkin Ässien maalivahti Juuso Riksman otti pari-kolme erittäin isoa torjuntaa ja piti joukkueensa pelissä mukana.

Tehokasta ylivoimapeliä läpi kauden esittänyt HIFK pääsi avauserässä pelaamaan kahdesti ylivoimalla, mutta kumpikaan yritys ei realisoitunut maalin muodossa.

Avauserän ainoan maalin iski vierasjoukkue. Porilaisille avautui paikka ylivoimahyökkäykseen HIFK:n pelaajan kaaduttua keskialueella. Dragan Umicevic tarjoili avopaikan Niklas Hagmanille eikä Ässien kultakypärä jättänyt paikkaa käyttämättä. Erätauolle mentiin vieraiden johtaessa maalilla.

— Ekassa erässä mentiin vähän päästä päähän. Ei oikein saatu momentumia eikä pyörityksiä aikaan, mutta ei omassakaan päädyssä pyöritty hirveästi, tiivisti Mäkelä ensimmäisen erän kulun.

HIFK nousee kahdesti tasoihin

Myös ottelun toinen erä oli tasainen. Kumpikin joukkue puolusti tiiviisti keskialueella eikä karvannut enää yhtä aktiivisesti vastustajan maalin taakse kuin avauserässä. Lisäksi vierasjoukkue siirsi avauserän nelossentterinä pelanneen Danny Groulxin varsinaiselle pelipaikalleen eli puolustajaksi.

Molemmat joukkueet pääsivät pelaamaan myös ylivoimaa: Ässät kaksi kertaa ja HIFK kerran. Yritykset päättyivät kuitenkin tuloksettomina. Kotijoukkue onnistui nousemaan tasoihin aivan erän lopulla kultakypärä Juuso Puustisen osumalla. Toinen erä päättyi tilanteessa 1-1.

— Tasaista oli, mutta pikkuhiljaa päästiin paremmin pelin päälle, mainitsi kevään 2010 SM-finalisti Mäkelä.

Kamppailun päätöserää ehditiin pelaamaan vain parisen minuuttia, kun kotijoukkue siirtyi Toni Leinosen osumalla 2-1-johtoon. Vierasjoukkueen vastaus tuli kuitenkin noin viisi minuuttia myöhemmin Umicevicin päästessä niittaamaan kiekon kotijoukkueen rysään.

Ja vain nelisen minuuttia tasoitusmaalista patapaidat iskivät jälleen. Yli 30 ottelua ilman tehtyä maalia pelannut Eero Elo luisteli röyhkeästi maalille ja nosti porilaisjoukkueen jälleen johtoon. Kotijoukkue otti välittömästi maalin jälkeen aikalisän.

Tasainen ja fyysinen kamppailu oli jo päättymässä Ässien voittoon, kun helsinkiläisten kapteeni Ville Peltonen onnistui survomaan pelivälineen patapaitojen verkkoon ja siirtämään ratkaisua eteenpäin.

Pitkän kaavan kautta

Jatkoajalla ei ratkaisua nähty, vaikka kummallekin joukkueelle siunaantui pari hyvää maalintekopaikkaa. Niinpä ratkaisua haettiin voittolaukauskilpailusta. Siinäkään ratkaisua ei vielä saatu kolmen ensimmäisen laukojaparin aikana. Lopulta Arttu Luttinen onnistui ohittamaan Ässien maalille voittolaukauskilpailuun laitetun Rasmus Rinteen ja samalla ratkaisemaan kamppailun HIFK:n voitoksi.

—Tasainen peli. Todella tärkeät pisteet meille, summasi Mäkelä.

—Voisit kysyä vielä siitä jalkakikasta, kuittasi HIFK:n hyökkääjä Roope Talaja hymyillen.

Niin. Se jalkakikka nähtiin ottelun toisessa erässä, kun Mäkelä nousi kiekon kanssa Ässien alueelle ja onnistui harhauttamaan porilaispuolustajan. Tuolla kertaa peliväline ei päätynyt Ässien maaliin saakka, mutta oli osoitus siitä, että jykevän puolustajan työkalupakista löytyy tarvittaessa työrukkasten lisäksi silkkihansikkaatkin.

Kausi jatkuu molemmilla joukkueilla ensi viikon tiistaina. Ässät kohtaa kotihallissaan Pelicansin ja HIFK matkustaa tupsukorvien vieraaksi Tampereelle.