Ässät viihdyttävän kiekkoillan voittaja

Vuotensa voitokkaasti aloittaneet joukkueet kohtasivat kolmannen kerran tällä kaudella. Ässien nelosketju Nico Aaltosen johdolla käänsi viihdyttävän ottelun vierasjoukkueen voitoksi. Voitto oli Ässien kolmas HIFK:n kustannuksella tällä kaudella.

Helsingissä HIFK:n ja Ässien kohtaaminen tarjosi viihdyttävän, vauhdikkaan ja fyysisen ottelun. Kummassakin joukkueessa onnistumiset jakautuivat laajalle rintamalle. Etenkin Ässien valmentaja Karri Kivi oli tyytyväinen omiensa esitykseen.

– Olen todella tyytyväinen, tämä oli yksi meidän kauden parhaita esityksiä alusta loppuun asti. Joukkue tuli laajalla rintamalla, äijämäistä esitystä ja rohkeaa peliä.

– Mielestäni tämä oli hyvä peli kaikin puolin, paljon tapahtumia. Etenkin lämmittää se, että saatiin pelillinen puoli jälleen parempaan kuosiin, lisäsi Kivi.

HIFK-luotsi Petri Matikainen oli Kiven kanssa samoilla linjoilla, joskin ymmärrettävästi pettynyt tappiosta.

– Kaiken kaikkiaan hyvä kiekkoilta, intensiivinen peli ja erittäin jännittävä. Kyllä me olemme pienin askelin oikeassa suunnassa. Tänään Ässien neloskenttä ratkaisi, kaksi pussia. Oma peli kaatui pieniin huolimattomuusvirheisiin. Kuitenkin hyvää meininkiä; ilmettä, taklauksia, maalille menemistä, nopeata kääntämistä. Hyvä kiekkoilta kaiken kaikkiaan, tietysti tappio on aina tappio. Näitä tulee valitettavasti, vaikkei saisi tulla.

Nico Aaltonen oli illan onnistuja

Ottelu lähti käyntiin vauhdikkaasti, huippuluokan maalintekopaikkoja kumpikaan ei silti onnistunut luomaan. Kahden minuutin pelin jälkeen Ässien puolustus vapautti Sami Mutasen nokikkain HIFK:n maalia vartioineen Dennis Endrasin kanssa, laukaus suuntautui kuitenkin suoraan kohti Endrasia.

Tämän jälkeen erää sävyttivät lukuisat jäähyt. Ensimmäisenä jäähyaitioon komennettiin Toni Söderholm, joka joutui rikkomaan Radek Smolenakia omalla alueella. Ässien ylivoima ei kuitenkaan saanut rauhoitettua peliä koko kaksiminuuttisen aikana ja ylivoiman viimeisillä sekunneilla HIFK pääsikin nostamaan hyökkäystään. Tilanteessa Ässien Ville Uusitalo koukkasi Janne Pesosta jäähyn arvoisesti ja HIFK pääsi vuorostaan ylivoimalle. Myös HIFK:n ylivoimalla oli vaikeuksia saada ylivoimaansa pyörimään ja Ässät selvisi jäähystään takaiskuitta.

Ottelun ensimmäisestä osumasta vastasi HIFK, kun edellisen ottelun Hämeenlinnassa ratkaissut Siim Liivik laukoi Kimmo Kuhdan ampuman paluukiekon ohi Antti Raannan, syöttöpiste maaliin merkattiin myös hyvän pelin pelanneelle Robert Nyholmille.

Ässille avautui mahdollisuus tasoittaa ottelu, kun Pesonen määrättiin jäähyaitioon maalivahdin estämisestä. Toinen ylivoima oli Ässiltä ensimmäistä parempaa. Ensin Tomas Zaborsky ohitti laukauksellaan jo Endrasin, mutta Petteri Wirtanen ehti pelastaa tilanteen maaliviivan tuntumasta. Ässät ei kuitenkaan lannistunut, seuraavassa vaihdossa Patrick Yetman laukoi Aki Uusikartanon nappisyötöstä pelin tasoihin.

Vierasjoukkueen hallintaa

Toiseen erään vierasjoukkue tuli selkeästi paremmalla jalalla ja hallitsikin ottelua. HIFK sai peliä Ässien päätyyn lähinnä ylivoimiensa aikana. Ylivoimalla HIFK liikutti kiekkoa vauhdikkaasti, mutta laukausten laatu jäi huonoksi. HIFK:n erän paras paikka tuli tuoreelle hankinnalle, Tyler Redenbachille. Redenbach pääsi yrittämään puolityhjään maaliin Pesosen paluukiekosta, mutta kanadalaisen epäonneksi maila hajosi ratkaisevalla hetkellä ja laukaus epäonnistui.

Ässillä tilanteita riitti. Ensin Severi Sillanpää pääsi suoraan jäähyaitiosta yrittämään Endrasin ohitusta siinä onnistumatta. Perään Smolenak riensi läpiajoon, Mikko Kousa onnistui kuitenkin häiritsemään Smolenakia sen verran, että laukaus epäonnistui. Jälkitilanteesta tuomittiin Liivikille kaksiminuuttinen. Ässät ei onnistunut käyttämään tilannetta hyväkseen, paras maalipaikka tuli aivan ylivoiman lopussa, kun Uusitalon laukaus epäonnistui ja irtokiekko ajautui Smolenakille, mutta Endras ehti laukauksen tielle. Myös Antti Mäkilä pääsi Nico Aaltosen syötöstä yrittämään ylivoimahyökkäyksen päätteeksi Endrasin ohitusta, mutta laukaus suuntautui selkeästi yli maalin. Ässien kova painostus sai palkintonsa, kun vain yhdeksän sekuntia ennen loppua Tapio Sammalkangas sai kiekon siniviivalla, syötti seinäsyötön Tommi Taimen kanssa ja pääsi siirtämään Ässät ansaitusti johtoon.

Kolmanteen erään tuli sisuuntunut HIFK. Kotijoukkueen hurmos ei kuitenkaan kauaa kestänyt, kun Ässien loistavasti pelannut nelosketju vei patapaidat jo 3-1 johtoon Mäkilän tehdessä esityön Aaltoselle. HIFK ei suostunut antamaan periksi, vaan Kristian Kudrocin väkivaltaisuusjäähyn aikana Petteri Wirtanen pääsi kaventamaan ottelua maalinedustan ruuhkasta Eero Somervuoren ja Mikko Jokelan esityöstä. Erän puolessa välissä HIFK tasoitti ottelun, kun Pesonen nousi hyökkäysalueelle ja syötti Söderholmin maalintekopaikkaan. Söderholmin veto epäonnistui, mutta hän onnistui siirtämään kiekon Liivikille, joka puolestaan löysi viivalta Kousan, jonka laukaus painui verkon perukoille.

Tasoitusmaalin jälkeen tapahtumat kentällä tasoittuivat. Seuraavasta maalista vastasikin patapaidat. Aaltonen onnistui katkaisemaan HIFK:n Pesosen syötön ja painoi pelin päätyyn, josta Aki Juusela syötti maalin edustalle unohtuneelle Jesse Laaksoselle. Laaksosella ei paikasta epäonnistunut ja näin Ässät olivat jälleen maalin karkumatkalla.

HIFK:n takaa-ajo tyssäsi väärästä vaihdosta tulleeseen joukkuerangaistukseen kolme minuuttia ennen loppua. Rangaistuksesta turhautunut Söderholm otti tilanteessa kymmenen minuutin henkilökohtaisen rangaistuksen ja mies passitettiinkin suihkun puolelle. Jäähyn jälkeen HIFK yritti kavennusta ilman maalivahtia, mutta maalista vastasi kuitenkin Ässät. Tomas Zaborsky ennätti ensimmäisenä Stephen Dixonin heittämään roikkukiekkoon ja pääsi viimeistelemään loppulukemiksi 3-5.