Ässät rankaisi uneliasta HIFK:ta

Porin Ässät teki onnistuneen ryöstöretken Helsingin jäähalliin tiistaina, kun joukkue mursi täydessä unessa olleen kotijoukkue HIFK:n tylysti maalein 5-2 (3-2, 1-0, 1-0). Kotijoukkueen sysimusta hetki osui heti avauserän ensimmäiseen yhdeksään minuuttiin, kun porilaiset karkasivat kolmen maalin karkumatkalle.

HIFK ei ollut valmis pelaamaan, kun kiekko tippui jäähän. Veli-Matti Savinainen ja kaksi kertaa osunut Tomas Zaborsky tarvitsivat vajaat yhdeksän minuuttia kolmen täysosuman tekemiseen, ja kaikki tulivat enemmän tai vähemmän helsinkiläisten omista virheistä. Zaborsky pääsi tekemään molemmat maalit vapaasti, kun HIFK-puolustus oli ensin pelattu joko hänen tai kotijoukkueen itsensä toimesta ulos tilanteesta. 2-0-maalissa HIFK-hyökkääjä Kim Hirschovits menetti kiekon omalla siniviivalla ja kolmas maalitilanne syntyi Kimmo Kuhdan menetettyä kiekon hyökkäyspäässä. Zaborskyn illan toinen osuma jäi ottelun voittomaaliksi.

– Meillä oli lähtökohtana viime viikko. Meillä on ollut hyvä syksy, mutta viime viikko oli vaikea. Siinä mielessä tämä oli tärkeä peli ja vielä todella vaikeassa paikassa, tyytyväinen Ässät-valmentaja Karri Kivi totesi.

Hirschovits paikkasi vierailijan toiseen maalin johtanutta virhettään pian erän puolivälin jälkeen viimeistelemällä todellisen koulumaalin Markus Granlundin ja Eetu Pöystin hienosta esityöstä. Ennen tätä Ässät-maalivahti Juha Järvenpää oli lahjoittanut Ville Peltoselle 3-1-kavennuksen.

– Nuori Järvenpää keräsi itsensä loistavasti helpon takaiskun jälkeen ja pelasi erinomaisen ottelun, päävalmentaja Kivi kiitteli.

HIFK hallitsee, mutta tehottomasti

Toiseen erään tuli enemmän hereillä ollut kotijoukkue. Punapaidat loi erän aikana viisi-kuusi aivan ykköskorin maalipaikkaa, mutta Järvenpää kesti vieraiden maalilla. Vaikka Järvenpää pelasikin erinomaisesti, olisi kotijoukkueen siitä huolimatta pitänyt onnistua tehokkaammin maalinteossa.

– Me pystyttiin tuottamaan tänään aivan riittävästi maalipaikkoja, jotta pelin voittaminen olisi ollut mahdollista. Emme vain saaneet oikeissa paikoissa peliä kireäksi ja paikoista sisään, HIFK:n päävalmentaja Petri Matikainen surkutteli.

Kun kotijoukkueelle ei maistunut, teki vierailija erän ainoan maalin. Severi Sillanpään laukoma kiekko pomppasi hieman onnellakin HIFK-vahti Juuso Riksmanin olan yli, ja vierasjoukkue otti jälleen kaulaa kotijoukkueeseen.

Porilaisten neljättä maalia edelsi mm. Siim Liivikin erinomainen maalintekopaikka, jonka tähtisentteri Mikael Granlund tarjosi hänelle b-pisteiden väliin. Kouvolassa viime viikon lainalla ollut voimahyökkääjä laukoi kuitenkin erinomaisesta tilanteesta ohi maalin.

Ottelun ehdoton hahmo. Juha Järvenpää pelasi Ässien maalilla erinomaisen ottelun.

Oman pään vaikeudet HIFK:n harmina

Päätöserän alussa vaikutti hetken siltä, että HIFK ottaa isännän otteen itselleen. Se aloitti erän aktiivisesti, ja Ässät tyytyi heittämään pitkää kiekkoa. Alkujärkytyksen jälkeen vierasjoukkue nosti myös omaa karvaustaan, mikä oli kotijoukkueelle kuin pahinta mahdollista myrkkyä. Oman pään ongelmissa koko illan paininut kotijoukkue esitti 7361:lle maksaneelle katsojalle ei-toivottua komiikkaa; paineen alla sen avauspeli mureni lopullisesti.

Ottelun lopullisen ratkaisun tarjosi HIFK:n Kim Hirschovits, joka otti hölmön huitomisjäähyn. Alivoimalle joutunut kotijoukkue sai parhaan tekopaikan ensin itse, mutta sitten Veli-Matti Savinainen viimeisteli Stephen Dixonin syötöstä porilaisten viidennen maalin. Tappio oli HIFK:lle toinen perättäinen kotihallissa.

– Täällä on joka ilta iso vaativa yleisö. Latauksesta tämä ei jäänyt tänään kiinni, eikä siitä, etteivätkö pelaajat haluaisi voittaa. Meidän yhteinen matka on kuitenkin vain alle kahdenkymmenen ottelun mittainen. Näitä kokemuksia tarvitaan. Tappiosta huolimatta näen valoa, vaikka se uskomattomalta kuulostaakin. Me tullaan vielä, Matikainen sanoi luottavaisena.