Laurikainen jälleen Bluesin hahmo

LIIGA / Raportti
Stefano Giliati on aloittanut voittomaalinsa juhlimisen.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Jääkiekko-ottelun voittaa se joukkue, kumpi tekee enemmän maaleja. Kliseinen sanonta osuu täydellisesti kohdalleen puhuttaessa Bluesin ja TPS:n kohtaamisesta loppiaisen aattona.

Blues nousi 2−1-voittonsa myötä myös pudotuspeliviivan paremmalle puolelle ohi HPK:n. Pelillisesti kotijoukkue oli alakynnessä jokaisessa erässä, mutta Eetu Laurikaisen vahva peli takasi pisteet Bluesille. Tilastokirjoihin Blues-vahdille merkittiin 42 torjuntaa.

Laurikainen teki töitään rauhallisen oloisesti. Parhaimpien torjuntojen joukkoon kuuluivat Juraj Simekin pysäyttäminen patjalla ensimmäisessä erässä, Ilkka Pikkaraisen puolittaisen läpiajon torjuminen sekä Tomas Mojzisin laukauksen nappaaminen räpylään.

− Laurikainen oli uskomaton tänään. Hän todellakin ryösti kolme pistettä meille, Bluesin voittomaalin iskenyt Stefano Giliati myönsi.

TPS oli oikeastaan koko ottelun hallitsevampi osapuoli. Kahden ensimmäisen erän aikana sitä selittivät myös lukuisat ylivoimat, sillä Blues pelasi ensimmäisellä puoliskolla peräti kymmenen minuuttia vajaalla.

− Tärkein jäi saamatta eli voitto. Tehtiin hyviä asioita, mutta ei auta selittely. Voitto on se joka merkitsee, Blues löysi keinot siihen, TPS:n päävalmentaja Miika Elomo totesi.

− Ei ole pääasia, että peli on hyvännäköistä, sen pitää olla myös tylyä ja se tylyys puuttui tänään.

Bluesin päävalmentaja Jyrki Aho oli tyytyväinen vain yhteen asiaan.

− Edellinen oli näköjään iso peli. Mun mielestä kaikista peleistä saa kuitenkin kolme pistettä. Jäätiin siihen HIFK-voiton jälkeiseen hyvänolon tunteeseen vellomaan.

− TPS oli kaksi erää selvästi parempi. Kolmanteen erään löydettiin keinot, saatiin yksi ylivoima. Siihen täytyy olla tyytyväinen, että klaarattiin voitto, mutta matka oli vaikea.

Aho näki yhtäläisyyksiä aiempiinkin peleihin, joista kenties hyvänä esimerkkinä ovat lokakuun peräkkäiset pelit Lukkoa ja Sportia vastaan.

− Ollaan monta kertaa oltu tilanteessa, että voitetaan joku kärkijoukkueista ja sitten tuleekin vastaan sarjataulukossa alempana oleva, eikä olla päästy edellisestä yli.

Rantanen jatkoi nuorten kisojen vireessä

Maalittoman avauserän jälkeen toinen erä alkoi tilanteessa, jossa Kim Hirschovits istui vielä rangaistujen penkillä. Blues selvitti jäljellä olevat 22 sekuntia ja sai sen jälkeen hyökkäyksen.

Ville Korhonen suupaisi rystyltä kiekon kohti maalia. Aleksandr Georgijev torjui sen kovasti pomppivana eteensä ja paluukiekosta Jussi Makkonen laukoi lujan lyöntilaukauksen TPS-maaliin.

TPS:n tasoitus tuli erän lopulla, kun ensimmäistä otteluaan nuorten MM-kisojen jälkeen pelannut Mikko Rantanen sooloili ohi Kalle Kaijomaan, harhautti Laurikaisen ja sijoitti matalan rystylaukauksen maaliin.

Bluesin voittomaaliksi jäänyt osuma syntyi TPS:n ainoan, Ryan Laschin ottaman rangaistuksen aikana. Laschin rikkoma Giliati oli ensimmäisenä Georgijevin sylkemässä kiekossa ja pääsi sijoittamaan lähes tyhjiin.

− Ainoa ylivoimamme oli hyvää. Se oli hyvin pelattu Kimiltä [Hirschovits] ja (Kai) Kantolan kautta kiekko tuli vain minun lapaani, Giliati kiitteli.

Tappiosta huolimatta Elomo oli tyytyväinen venäläisvahti Georgijevin peliin.

− Ei ole ikinä helppoa maalivahdille, kun kuteja tulee harvoin. Hän pystyy pelaamaan tässä ja myös kiekkosateessa.

Elomo myönsi myös, että luottamuksen löytyminen hänelle A-junioreista tuttuun maalivahtiin on helpompaa.

Bluesin Giliati näki valmentajansa tapaan paljon parannettavaa omiensa otteissa. Rangaistusten määrä oli yksi niistä.

− Meidän täytyy vaan löytää keinot pysyä poissa jäähyaitiosta. TPS oli tänään erittäin kurinalainen ja onnistuivat siinä hyvin.

Bluesin voittomaalin tehneelle Giliatille ottelu oli kolmas sen jälkeen, kun hän palasi Spengler Cupista. Hän hehkutti edelleen turnauksen merkitystä.

- Jokaisen pojan unelma on saada pukea Kanadan pelipaita päälle. Koin sen ja olin otettu siitä.

Vaikka tämäniltainen maali tuli ylivoimalla, Giliati on myös osoittanut tasakentällisin vahvaa pelaamista ketjussa Siim Liivikin ja Jari Sailion kanssa.

− Pelaamme samankaltaisella pelityylillä, olemme kovia tekemään töitä ja karvaamaan. Siinä on mukava pelata.

» Lähetä palautetta toimitukselle