Kolmannen erän tivoli Espoossa

Kolmas erä tarjosi tapahtumia
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Tämän kauden Blues-SaiPa -kohtaamiset näyttävät olevan melkoista hulabaloota. Nyt ei päädytty yli kymmeneen maaliin kuten syyskuussa, mutta kolmannessa erässä kierrokset nousivat huippuunsa. Jäähyilyn keskellä Blues käänsi pelin edukseen lukemin 4-3.

Lappeenrantalaisten loppulukemat ovat viime aikojen peleissä menneet melkoista sahalaitaa, mutta numeroiden puolesta marginaalit ovat olleet pieniä. Alkukauden pelien jälkeen vierailijoiden nimi löytyy taulukon yläpäästä, toisin kuin kotijoukkueen. SaiPa saapui Espooseen arvokas Pelicans-päänahka vyöllään. Kotijoukkue Bluesin kuoppaan taas on kahden peräkkäisen voiton myötä kajastanut pientä valonsädettä.

Bluesia vahvistamaan tulleita Jussi Makkosta ja Philip McRaeta on ajettu Jyrki Ahon filosofian mukaisesti hitaasti sisään joukkueeseen. Lauantain Ässät-pelissä Kim Hirschovitsin johtaman ykkösketjun laidoille soviteltiin yhdistelmiä McRae-Juuso Ikonen sekä McRae-Daniel Widing. Tällä kertaa ykkösketjussa pääsi taitojaan näyttämään LeKistä lokakuun alussa nostettu Jussi Makkonen.

Monen eri laiturin kanssa alkukauttaan pelannut Tomi Sallinen myöntää, että ketjuruletti ei ole ongelmatonta.

- Tottakai se tuo oman haasteensa. Optimaalinen tilanne olisi, että pystyisi sopimaan asioista [ketjukaverin kanssa], välillä vie useampia pelejä, että se yhteispeli löytyy sieltä. Mutta pakkohan se on reagoida vallitsevaan tilanteeseen.

Sallinen toimi syöttäjänä, kun Miro Aaltonen suti kiekon ensimmäisessä erässä sisään siirretyn rangaistuksen aikana. Aaltosen luistin kulki muutenkin vähän vaisumman vaiheen jälkeen alkukauden malliin. Myös Tommi Huhtalan liike oli edelleen erittäin vahvaa.

SaiPa sai käännetyksi 0-1-tappioaseman tasatilanteeksi kun juuri LeKistä joukkueeseen nostettu Sami Venäläinen ohjasi Blues-syötöstä riistetyn kiekon verkon perälle.

Vastakkain illan kamppailussa olivat kaudella 87.3 % kudeista torjunut Bluesin Lars Volden ja SaiPan Jussi Markkanen, jolla vastaava lukema on 92.0 %. Lars Voldenin pieni epävarmuus näkyi taas, kun keltapaidat vaihtoivat numeroiksi 2-1 maalinedustilanteesta. Tilanteessa Bluesin Kim Hirschovits oli ottanut kaksiminuuttisen kampituksesta.

Bluesin ylivoimapeli on näyttänyt lähinnä ylivoimaiselta ongelmalta. Toisessa erässä kotijoukkue pääsi tahkoamaan sitä kokonaista kuusi minuuttia. Tulos oli pyöreä nolla, pakkopelin poikasta alkoi näkyä lyhyen hetken verran vasta kolmannen kaksiminuuttisen aikana.

Hymyilevä Tomi Sallinen oli pelin jälkeen samaa mieltä.

- Näyttää, että viisi viittä vastaan tai alivoimallakin tulee paremmin paikkoja. Meidän pitää työstää sitä.

Ahon ketjuruletti ei ole säästänyt ylivoimakoostumuksiakaan.

- Siinä on vähän haettu niitä koostumuksia ja tänäänkin venkslattiin. Kyllähän se on faktaa, että jos tulevaisuudessa halutaan raapia pisteitä, niin YV:llä pitää saada tulosta aikaan.

Kolmannessa erässä kuviot alkoivatkin toimia. Kun Blues oli erän ensimmäisen puolikkaan aikana ottanut yhden kaksiminuuttisen ja SaiPa kaksi, Tomi Sallinen vei isännät tasoihin hienolla osumalla Kim Hirschovitsin ja Joonas Jalvannin syötöstä. 16 sekuntia myöhemmin Daniel Widing pääsi ampumaan kohti maalia ja tähtäin oli kerrankin kohdallaan.

Erässä nähtiin sellainenkin harvinaisuus, että Blues pelasi viidellä hyökkääjällä.

- Se oli Ahon joku vetäisy, mutta kaikkeahan pitää koettaa. Silloin kun ei toimi, niin silloin pitää keksiä jotain uutta, totesi Sallinen.

Muutamaa minuuttia myöhemmin syntyi laitakahina, josta tuomittiin Bluesin Siim Liivikille kaksiminuuttinen ja SaiPan Tommi Jokiselle 5 + 20 minuuttia. Seuraavana oli vuorossa vierailijoiden maalivahti Jussi Markkanen, joka sai väkivaltaisuudesta kakkosen.

Kun Jokisen viisiminuuttista oli vielä noin minuutin verran jäljellä, Jussi Makkonen pamautti Bluesille lukemat 4-2. Philip McRaen otettua kampituksesta kaksiminuuttisen ja SaiPan vedettyä Jussi Markkasen maaliltaan, Ryan Glenn toi vieraat maalin päähän.

Tärkeän tasoituksen Bluesille taiteillut Sallinen otti vielä erän päätteeksi jäähyn korkeasta mailasta, mutta SaiPa ei enää onnistunut tulemaan rinnalle.

- Pisteet olivat hyppysissä, mutta menetettiin ne omaan hölmöilyyn, totesi valmentaja Pekka Tirkkonen pelin jälkeen.

Tirkkonen ei ollut tyytyväinen tuomarityöskentelyyn.

- Kerran Markkasesta ajettiin yli ja aloitus siirrettiin keskialueelle. Jokiselle käännettiin selkää ja silti tuli viisiminuuttinen.

Aho totesi SaiPa-kohtaamisten olleen "mielenkiintoisia" pelejä ja kehui omiaan varauksetta, erityisesti neloskentää.

- Nyt meillä oli usko ja halu tulla takaa. Erityisesti Liivikin kenttä on tällä hetkellä hyvin aktiivinen, työteliäs, siellä on hyvä kemia. Widingin maali kaiken päälle tuli hyvään saumaan. Yhtäkkiä peli oli käännetty takaa-ajoasemasta johtoon.