Blues-Lukko käänsi henkisen asetelman

Sarjan toinen kohtaaminen tarjosi hyvää playoff-vääntöä.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Rauman Lukon ja Espoo Bluesin toinen kohtaaminen näytti, että playoff-sarjat noudattavat aivan omaa logiikkaansa. Näiden kahden joukkueen keskinäinen runkosarja mentiin pelkillä kotivoitoilla, mutta pudotuspeleissä voitot ryöstetään vieraissa. Lukko vei Espoon lauantai-illassa tiukan kamppailun numeroin 3-2.

Sarjan perjantainen taistelu Raumalla oli alkanut Bluesin saamalla kahden maalin kylmällä suihkulla, mutta peli kääntyi ennen pitkää tasaiseksi. Espoolaisten Äijänsuon kirous hellitti ensimmäisessä jatkoerässä kun kauden vakiovaramies Matti Järvinen ratkaisi pelin Bluesille luvuin 4-3.

Lauantaina vakiovaramies Järvinen sai kuitenkin väistyä kokoonpanosta pelikieltonsa kärsineen Siim Liivikin tieltä. Lukon puolella taas Erik Riska palasi veljensä Filip Riskan viereen nelosketjuun, jättäen Eetu Kosken pois kokoonpanosta. Kolmosen keskellä Aki Uusikartano korvasi Juhani Jasun.

Kotietunsa hukannut Lukko pelasi vahvat ensimmäiset viisi minuuttia ja pyöritti kiekkoa ajoittain vaarallisesti Blues-päädyssä. Kun Blues sai viimein pelinsä kulkemaan, tilanteita alkoi kuitenkin syntyä myös Ryan Zapolskin vartioimalle Lukko-maalille.

Ajassa 07:11 vierailijoiden Filip Riska jyräsi Kalle Kaijomaan nurin ja Blues pääsi ylivoimalle. Muutaman vaarattoman laukauksen jälkeen espoolaiset saivat rakennetuksi näyttävän kuvion ulkomaalaisvoimin. Justin DiBenedetto syötti maalin takaa Philip McRaelle, joka puolestaan tarjoili poikittaissyötön Daniel Widingille. Ruotsalainen viimeisteli vakuuttavasti avausmaalin isännille.

Erän loppupuolella kotiyleisö joutui kerran pidättelemään hengitystään kun Lauri Tukonen sai loistopaikassa lapaansa Arto Laatikaisen harhasyötön. Reppuun asti kiekko ei kuitenkaan päätynyt.

Ensimmäisestä osumasta oli kulunut viitisen minuttia, kun Bluesilta nähtiin toinen nappisyöttö. Tomi Sallinen toimitti pelivälineen poikittaissyötöllä hyvin sijoittuneelle Miro Aaltoselle, joka namutteli oikealta puolelta komean osuman ja nappasi kolmannen pisteensä vuorokauden sisällä.

Erästä oli jäljellä viitisen minuuttia kun Mikko Kuukka kampesi Blues-maalilla Steven Zalewskin nurin. Kotijoukkue pelasi alivoimansa taitavasti, mutta tasamiehistöille siirtymisen jälkeen raumalaiset iskivät. Jerry Ahtola väänsi itsensä aloituksen jälkeen maalipaikalle ja sijoitti vasempaan yläkulmaan.

Toisen erän alku mentiin tasavahvasti. Ensimmäinen tilastomerkintä syntyi Kaijomaan puolestaan saatua kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä ajassa 24:22. Blues-vahti Jani Nieminen selvisi tästä alivoimasta yhdellä torjunnalla.

Erän puolivälissä pitkään ilman mailaa pelannut Filip Riska hyppäsi Mikko Kuukan niskaan ja sai kiinnipitämisjäähyn. Isäntien Tommi Huhtala sai ylivoimalla aikaan pari hyvää laukausta, mutta tulosta ei tullut. Erän loppua kohti paine oli selkeästi Blues-maalilla. Tunteetkin alkoivat lämmetä, mutta pientä nuhjaamista kummempaa tästä ei seurannut.

− Toisessa erässä oli tasaista vääntöä molemmilta joukkueilta. Molemmilla oli hetkensä, kuten playoff-kiekkoon kuuluu, arvioi kotijoukkueen Jyrki Aho.

Kolmas erä alkoi Blues-painotteisesti. Vieraiden Harri Tikkanen joutui estelemään Ilmari Pitkästä poikittaisella mailalla, mutta vieraat tappoivat tästä seuranneen jäähyn hyvin. Viitisen minuuttia myöhemmin kotijoukkueen Kaijomaa pysäytti puolestaan Janne Keräsen sääntöjen vastaisesti ja sai siitä kakkosen.

Blues oli vaihtamassa alivoimaansa, kun Petteri Nummelin pääsi sekavan näköisessä tilanteessa tähtäämään rauhassa ja latasi viivalta pelin tasalukemiin 2-2.

Ahon mielestä tilanteessa jäi viheltämättä Lukko-pelaajan rike,

− Kamppi edelsi sitä maalia, se vähän jäi harmittamaan. Mutta sekin kuuluu playoffiin ja sekin pitää sietää.

Kun kolmatta erää oli pelattu reilut kolmetoista minuuttia kiekko lipsahti Blues-päädyssä Niemisen mailan yli ja tästä syntyneestä tilanteesta Zalewski vei vieraat 3-2-johtoon. Toni Koivisto ja Lauri Tukonen saivat osumasta syöttöpisteet. Loppurynnistyksestään huolimatta espoolaisryhmä ei tästä noussut.

Ajassa 57:51 Antti Jaatinen roiskaisi kiekon katsomoon ja Blues pääsi pelaamaan liki koko jäljellä olevan ajan ylivoimaa. Kun peliä oli jäljellä minuutin verran, espoolaisvahti Nieminen luisteli vaihtoaitioon. Blues sai aikaan monta hyvää maalintekoyritystä, mutta yksikään laukaus ei löytänyt reppuun saakka.

Lukko-valmentaja Risto Dufva näki ensimmäiset kohtaamiset melko identtisinä.

− Aika déjà-vu eilisestä. Kotijoukkue menee 2-0 johtoon ja vierailijat tulevat takaa-ajoon. Maalin takaa-ajosta lähtevät viimeiseen erään ja puristavat siitä ohi.

Konkari Dufva arvioi myös henkisen puolen kääntyneen joukkueensa hyväksi.

− Psykologinen ilmapiiri pelissä oli aivan samanlainen kuin eilen, mutta toisinpäin.