Vammautettu Ilves nitisti Bluesin

Illan kamppailussa nähtiin paljon maalinedustan vääntöä, niiden tulokset keräsi vierailija.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Kymmenen jatkoon menevän Liiga-joukkueen nimet selviävät viiden viikon kuluttua. Keskiviikon ainoassa pelissä kohtasivat kaksi keskikastin joukkuetta, joiden päätavoite on pysyä viivan paremmalla puolella tai parhaassa skenaariossa päästä suoraan kuuden kärkeen. Ilveksen ylivoimainen voittotilasto Bluesia vastaan jatkui numeroin 3-0, mutta joukkue koki kovia.

Sekä isännät että vierailijat lähtivät keskiviikkoillan kamppailuun taulukon keskikastin joukkueina. Otteluun lähdettäessä Ilves oli pisteen verran edellä, mutta pelannut yhden ottelun enemmän. Kauden kaksi keskinäistä peliä olivat ratkenneet Ilveksen hyväksi, viimeisestä kymmenestä tupsukorvat olivat vieneet jopa yhdeksän.

Peliä edeltänyt liigaohjelma oli taas kerran epätasainen: Blues oli saanut harjoitella viikon, Ilves pelasi samaan aikaan kaksi peliä. Ilves tuli Espooseen ilman loukkaantunutta ykköstykkiään Michael Kerästä, mutta taitavalla hyökkäjällä Niko Dimitrakoksella muutama peli sitten vahvistettuna.

Blues sai ensimmäisen ylivoimatilaisuutensa kun peliä oli pelattu reilut neljä minuuttia, tulosta ei hyvistä yrityksistä huolimatta tullut. Kotijoukkueelta jäähyllä kävivät tämän jälkeen kapteeni Kim Hirschovits sekä Miro Aaltonen. Oikealta ampuva Dimitrakos rakensi ajoittain näyttävästi Ilves-ylivoimaa, mutta Bluesin kuuluisa koti-AV piti taas kerran.

Maalivahdeille kertyi ensimmäisessä erässä tasamäärä torjuntoja, Ilves kuitenkin hallitsi peliä erityisesti erän jälkimmäisellä puoliskolla. Ykköserää oli jäljellä vain puoli minuuttia kun Turo Asplund syötti ja Martti Järventie tykitti päin kolmen ottelun tauolta maalille palannutta Jani Niemistä. Joonas Jalvanti ei pystynyt estämään Kai Kantolaa, joka tökkäsi pelivälineen sisään.

Toisen erän alussa Tommi Välimaa huitoi Tomi Sallista käsille ja tarjosi sinisille toisen ylivoiman, joka sekin oli tulokseton. Kun toista erää oli pelattu reilut kaksi minuuttia, Ilveksen Simon Gysbers sai pelin suunnan käännetyksi lähellä Blues-maalia. Jiri Veistola toimitti kiekon Juuso Rajalalle, joka teki 2-0-osuman. Gysbersin otteet olivat vahvoja kautta pelin.

Jyrki Ahon suojatit saivat edukseen kaksi ylivoimaa lisää, mutta YV-tehottomuus jatkui. Espoolaiset eivät saaneet neljästä mahdollisuudestaan yhtään osumaa.

Ilves-puolustajat kokivat toisessa erässä kovia yksi toisensa jälkeen. Ensin joutui henkeä ottamaan Atte Pentikäinen, joka liukui pahan näköisesti päin laitaa. Sen jälkeen Mikko Kukkonen loukkasi kamppailutilanteessa itseään. Lopuksi vielä Tommi Huhtala törmäsi keskialueella Järventiehen, jolla oli suuria vaikeuksia päästä tilanteen jälkeen tolpilleen.

Kotijoukkueen puolustusta vuorostaan karsittiin, kun Kalle Kaijomaa kuumeni jäähystään suihkukomennuksen arvoisesti. Kolmannen erän puolella Ilveksen vaihtoaitiossa ei nähty enää Järventietä eikä Dimitrakosta.

Kaksi pistettä ottelussa kerännyt Ilves-hyökkääjä Kai Kantola oli ylpeä tavasta, jolla loukkaantumiset selvitettiin.

— On hienoa katsoa, kun joukkue pelaa yhtenäistä kiekkoa. Kun äijiä tippuu, jonkun toisen on pakko nousta isompaan rooliin.

Kolmannen erän alussa Blues-laituri Philip McRae otti melko tahattoman näköisestä tilanteesta kampitusjäähyn. Ilves sai aikaan hässäkän maalinedustalle ja toipunut Mikko Kukkonen tiukkasi lopulta kiekon ohi Niemisen ja kasvatti numeroiksi 3-0. Kantola ja Tommi Kivistö saivat syöttöpisteet. Loppu meni pelailuksi, eikä Niemisen pois vetämiseen ollut tilaisuutta.

Kantola jätti voittojen laskemisen ja analysoinnin muille.

— Juuri äsken huomasin, että on sellainen juttu, en ole henkilökohtaisesti tiennyt. Jotenkin pelit kulkevat täällä, Kantola naureskeli.

Kotijoukkueella oli yritystä enemmän kuin numerot antavat ymmärtää. Erityisesti Bluesin kakkosketju Huhtala - Sallinen - Aaltonen tekivät töitä. Useimmissa otteluissa loistanut yhdistelmä Ilmari Pitkänen - Siim Liivik - Eetu Pöysti ei puolestaan tällä kertaa noussut esiin. Kaikkiaan Ilveksen Kolppanen joutui torjumaan lähes tuplasti sen verran mitä Bluesin Nieminen.

Kantolalla oli selkeä näkemys Ilveksen illan otteista.

— Pelattiin päättäväisesti. Joukkueelle ei tullut paljon kiekonmenetyksiä ja keskialueen peli oli tosi hyvää meiltä.

Ilves vankisti play-off-odotuksiaan ja valmentaja Tuomas Tuokkola oli luonnollisesti tyytyväinen.

— Isot pisteet. Olen kyllä tyytyväinen siitä peli-ilmeesta ja pelirytmistä millä pystyttiin pelaamaan. Mitä pitemmälle peli meni, sitä enemmän pystyttiin pelaamaan omilla vahvuuksilla.

Espoossa koettu loukkaantumissuma sai Tuokkolan huolestuneeksi.

— En muista peliä, jossa tippuu neljä pelaajaa kesken kaiken. Se on nyt päällimmäisenä mielessä, että miten saadaan huomiseksi raavittua kasaan tästä lätkäpeli.