Blues päihitti vaisun HIFK:n

HIFK:n Trevor Gilliesin peluuttaminen herätti kysymyksiä.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Espoon areenassa kohtasi kaksi pitkään jatkuneiden kohujen ja huhujen keskellä olevaa ryhmää. Trevor Gilliesin hölmöilyjä lukuunottamatta melko värittömän väännön vei kotijoukkue Blues loppunumeroin 3-0.

Espoo Bluesin ympärillä on viime päivinä puhuttu kaikesta muusta kuin pelistä. Spekuloinnin keskiöön ovat päätyneet mm. totuuden etsintä tapauksesta Juuso Ikonen, kotiareenan kohtalo ja ajatus Bluesin joutumisesta Jokereiden farmiseuraksi. Viimeksimainitun keskustelun hallituksen puheenjohtaja Martin Saarikangas ehti jo puhaltaa poikki.

HIFK:n leirissä puheet ovat taas keskittyneet urheilupuolen takkuamiseen. Joukkueen pelilliset tulokset ovat olleet sanalla sanoen vaihtelevat ja pääosin tappiolliset. Mitä Raimo Summasen lanseeraama luontoäidin kiekko tarkkaan ottaen tarkoittaakaan, kukkaan se ei ainakaan ole puhjennut.

Yhteistä joukkueille on, että pelaajamateriaali ei näytä olevan erityisen laadukasta. Lisäksi IFK on taistellut erityisesti maalivahtiongelman kanssa. Fakta on, että joukkueesta puuttuu edelleen ykkösmaalivahti. Nuori Ville Husso on laitettu suuriin saappaisiin, näin myös Bluesia vastaan.

Puolustukseensa HIFK sai tähän peliin vahvistusta Oscar Eklundista, joka palasi pitkältä sairauslomalta.

Espoolaisjoukkueessa taas on alkukaudesta pyörinyt keskeytymätön ketjuruletti, mutta perjantaina lähdettiin jo kolmatta kertaa liikkeella samoilla hyökkäysketjuilla.

Gilliesin hölmöilyt eivät ratkaisseet

HIFK-maalilla oli seitsemän hengen ruuhka kun Bluesin Eetu Pöysti pussitti kiekon ensimmäisessä erässä ajassa 15:12. Bluesin nelosvitja esitti tässäkin pelissä muutakin kuin jarruttavaa roolia. Avaus- ja samalla voittomaalin tehnyt Pöysti myönsi, että HIFK sytyttää.

- Ei tarvitse hirveästi motivoida itseään ennen peliä. Kyllä sitä aina syttyy pelaamaan tuttuja äijiä vastaan.

Peli lähti liikkeelle huomattavasti viileämmin kuin lokakuinen kohtaaminen Nordenskiöldinkadulla olisi antanut odottaa. Poikkeuksen teki Trevor Gillies, joka aloitti rumat temppunsa käyttämällä poikittaista mailaa ensimmäisen erän loppupuolella.

Toisessa erässä HIFK sai enemmän painetta, mutta ei niin paljon että olisi saanut kunnon maalipaikkoja aikaan. Hyvä vire katkesi Gilliesin näyttävästi ottamaan typerään huitomisjäähyyn.

Kun Siim Liivik oli tönäissyt HIFK-maalivahti Ville Husson nurin, Trevor Gillies otti taas pääosan. Gilliesin lajit olivat tässä pelissä poikittainen maila, viikate ja keihäs. Ajassa 31:29 olikin aika lähteä suihkuun. 5+20 -rangaistus tuli Eetu Pöystin keihästämisestä. Pöystin kommentti sai aikaan pientä hymyä.

- En oikein nähnyt mitä siinä kävi. Yhtäkkiä vaan tuli toiseen kivekseen hyvä hitti.

Bluesille jäi viisiminuuttisestaan jäljelle vajaat kolme minuuttia Siim Liivikin jäähyn loputtua. Ylivoima hiipui kuitenkin Kim Hirschovitsin korkeasta mailasta ottamaan kaksiminuuttiseen. Bluesin Jussi Makkonen otti vielä toisen erän lopuksi kaksiminuuttisen, jonka kärsi kolmannen erän alkuun.

HIFK:n hyökkäykset eivät aiheuttaneet Jani Niemiselle isompia vaikeuksia napata koppeja. Myös puolustus oli Niemisen tukena. Bluesin Jyrki Aho on puhunut maalinedustan puhdistamisesta, tänään Niemistä ei saatu paljon maskiin. Puolustuksesta nousi esiin Olli Malmivaara, joka purki tehokkaasti ja rikkoi vastapuolen kiekollista peliä.

Helsinkiläisten yritys kasvoi selvästi loppua kohti, mutta ei riittänyt tuloksiin asti. Summanen totesi rauhallisesti, että hyökkäysten rakentaminen ei toiminut.

- Koko pelin meitä vaivasi heikko kiekon pelaaminen maalille.

Kotijoukkueen yksilösuorituksissa näytti virtaa riittävän. Myös syöttöpeli toimi, sen osalta Blues alkaa näyttää aivan eri joukkueelta kuin kauden alussa. Tommi Huhtalan peli tuottaa tulosta, mikä kertoo ykkösketjun pelin kehittymisestä. Nelosketjussa Eetu Pöysti on rakentanut hyökkäyksiä hienosti.

- Meillä on kyllä pelisysteemi ihan hyvällä mallilla. Se on jäänyt aina pienistä jutuista kiinni, ne kun saadaan käännettyä, niin saadaan nuo niukat tappiot voitoiksi, summasi Pöysti asian.

Kultakypärä Tommi Huhtala pääsi vielä kaunistelemaan tilastojaan ajassa 58:44 tyhjiin tehdyllä osumalla. Tämän jälkeen Philip McRae pääsi vielä avaamaan maalitilinsä osumalla tyhjään maaliin.

Kaiken kaikkiaan peli oli siistimpi kuin lokakuinen kohtaaminen Nordenskiöldinkadulla. Gilliesin tekemisiä Raimo Summanen ei suostunut kommentoimaan.

- Meille on nyt tullut sellainen juttu, että ei hirveästi kommentoida yksittäisiä pelaajia.

Jatkosta Summanen totesi, että lähestyvä maajoukkuetauko tulee varmasti tarpeeseen kaikille joukkueille. Blues lähti samantien kohti Kuopiota, HIFK matkustaa Lappeenrantaan.