Bluesin harjoituskausi käyntiin voitokkaasti

Espoon Blues aloitti oman kautensa pirteästi, kun kotihallissa kaatui sveitsiläinen Davos yllättävänkin kovatasoisessa pelissä. Maaleja nähtiin eikä nujakoinniltakaan vältytty; hyvää viihdettä areenalla.

Davosin kiertue Suomessa sai jatkoa Espoossa, kun vastaan asettui ensimmäiseen harjoituspeliinsä startannut espoolaisryhmä uuden kapteeninsa Juha Ylösen johdolla. Ennakkoasetelmia on vaikea arvioida, sillä Davosin joukkue on suhteellisen tuntematon eikä Blues ollut pelannut vielä ainuttakaan ottelua.

Blues avaa vauhdilla

Ottelun avausmaalia ei tarvinnut kauaa odotella. Vain reilun kolmen minuutin pelin jälkeen Bluesin ykköskenttä pisti laatan pussiin. Erittäin hyvän pitkään kestäneen pyörityksen päätti hyvällä hyökkäyksellä itse maestro Jan Caloun Ylösen ja Murphyn hyvästä esityöstä. Klap-klap. Hetki tästä, ja toinen "amerikan" apu Marko Tuomainen pisti kiekon maaliin lähes nollakulmasta. Kyseessä oli todellinen NHL-maali: vedä aina ja joka paikasta.
Maali merkittiin jostain syystä Arto Laatikaiselle, mutta maalin teki kuitenkin Tuomainen.

Pian oltiinkin sitten 2-1 tilanteessa, kun Bluesin pakisto hölmöili ja unohti Davosin liukkaan hyökkääjän Fabian Sutterin läpiajoon. Sutter näytti jo ajautuneen kulmaan tilanteesta, mutta nostikin hienosti rystyltä yli maassa tyypillisesti makaavan Myllyksen.
Näin päästiin varsin vauhdikkaan ensimmäisen erän jälkeen tauolle. Blues hallitsi selvästi ottelun alkua, mutta loppua kohden puntit jonkun verran tasoittuivat.

Erän huonoin hetki Bluesin kannalta nähtiin puolivälin tienoilla, kun Jan Caloun sai mailasta kasvoihinsa, ja joutui poistumaan pukukopin puolelle. Sen jälkeen häntä ei pelissä näkynyt, ja Calounin kerrotaan saaneen viisi tikkiä kasvoihinsa.

Maalirikas toinen, kuuma kolmas

Toisessa erässä nähtiin peräti viisi osumaa, joista kolme kotijoukkueelle. Maalinteon aloitti Blues, kun Vykoukalin loistoavaus löysi laidalta pirteästi pelanneen Teemu Elomon. Hän pääsi Kari Kalton kanssa kahdella nollaa vastaan, syötti sivulle Kaltolle, jolla oli helppo työ nostaa kiekko ohi Davos-vahti Jonas Hillerin.
Davos kavensi, mutta hetki sen jälkeen kapteeni Ylönen näytti taitojaan purjehtimalla pakkien välistä yksin läpi ja harhauttamalla tyylikkäästi vielä maalivahdinkin tilanteesta ulos. Upea maali.

Pian perään oli asialla iki-espoolainen Timo "hire" Hirvonen, kun kovan yrityksen päätteeksi Miika Elomo sai syötettyä nappisyötön hirelle laitaan. Tämä pamautti suoraan syötöstä maata pitkin ohi Hillerin. Tilannetta edelsi M. Elomon huti tyhjästä maalista.
Erän loppuun kavensi vielä Davos Patrick Fischerin läpiajomaalilla, kuinkas muuten.

Kolmas erä oli tasaista ja kuumaa vääntöä puolin ja toisin. Erotuomari Saarinen oli ajoittain hieman hukassa, muttei hän kuitenkaan huonosti puhaltanut. Pitkään pelattiin ilman maaleja, mutta pieni nujakka nähtiin kylläkin Davos-maalin edustalla, kun Tuomainen päätti tiputtaa hanskansa ja haastaa Davos-pakki Andrea Hällerin. Nihkeää oli, lähinnä sitomista, ja hätäisimmät voisivatkin Tuomaisen kannalta todeta: "Turpaan tuli". Pistevoitto Davosin miehelle. Myös Miika Elomo jatkoi tyhmää kuumenemissarjaansa, jota saatiin todistaa ärsyttävän usein viime kaudella, ja lähtikin lopussa ulos jäähyaitiosta jostain syystä. Sitä aiemmin mies oli tökkinyt itselleen kakkosen.

Maalejakin nähtiin, kun ensin Davos kavensi 5-4 lähes siniviivalta, ja vähän jälkeen Ylösen ketjuun nostettu hyökkääjä Tommi Elomo viritti komean laukauksen laidasta etuyläkulmaan. Kyseessä oli kolmas Elomon veljesryhmästä samassa joukkueessa.
Peli päättyi siis 6-4, ja Jamo Myllyskin sai muutamaan otteeseen venyä parhaimpaansa ottelun loppupuolella.

Hajanaisia huomioita

Bluesin ykkönen vaikutti erittäin vahvalta ketjulta. Sitä johti Juha Ylönen laidoillaan Jan Caloun ja Marko Tuomainen. Calounin poistuttua tilalle tuli Teemu Elomo, joka todennäköisesti myös pelaa siinä ketjussa kauden ensimmäiset kolme ottelua Calounin kärsiessä viime kauden lopulla saamaansa pelikieltoa. Myös tämä formaatti toimi. Kakkonen oli hieman erikoinen Teemu Elomo-Miika Elomo-Niko Nieminen. Myös se pelasi hyvän pelin, ja Niemiseltä nähtiin muutama röyhkeä nousu ja taklaus. Kolmosessa olivat Timo Hirvonen-Kari Kalto-Teemu Virkkunen, ja myös tämä ketju toimi mallikkaasti. Varsinkin Kalton otteet ovat odotuksia herättäviä. Nelonen koostui Iippo Suutarisesta, Tommi Elomosta ja Semir Ben-Amorista. Myöhemminhän sitten Hirvonen nousi T. Elomon tilalle kakkoseen ja laiturit alkoivat kiertää. Tuomaisen tilalle kolmannessa tuli onnistuneesti Tommi Elomo.

Pakit olivat ajoittain kuutamolla, mutta toisaalta parit näyttävät melko hyviltä. Ykköspari lienee Jiri Vykoukal-Juha Gustafsson, jossa on kovuutta ja taitoa oikeassa suhteessa. Gustafsson on saanut lisää ilkeyttä ja liikkuu hyvin kokoisekseen. Vykoukal sen sijaan oli pettymys omassa päässä. Jiri teki hänelle outoja virheitä, eikä muutenkaan vakuuttanut puolustuksellisesti. Kiekon kanssa Jiri sen sijaan oli oma loistokas itsensä.

Muut parit olivat Cory Murphy-Sebastian Sulku, Tero Määttä-Jani Virtanen sekä Rami Alanko-Arto Laatikainen. Näistä parhaiten pelasivat Alanko ja Laatikainen, jotka eivät juuri virheitä tehneet. Rami Alanko oli kuin itse varmuus ottaen miestä ja niitaten tätä laitaa vasten. Erittäin varmaotteisen oloinen pakki. Myös Lada Laatikainen pelasi hyvin, eikä tehnyt tavoilleen uskollisena juurikaan virheitä.
Murphy-Sulku oli pirteä hyökkäyksessä, mutta hieman vaikeuksissa puolustuspäässä. Varsinkin "ykköshankinta" Sulun peli näytti ajoittain olevan täysin hukassa. Murphy oli pirteä pörrääjä hyökkäyspäässä.

Ylivoimainen floppi oli pari Määttä-Virtanen. Pihalla oltiin kuin lumiukot. Liikkuvuus nolla. Kiekon kanssa ei osata sitäkään vähää. Varsinkin Määtän peli oli, jos enää mitenkään mahdollista, vielä surkeampaa kuin viiime kaudella. Ehkä mies on vielä kesäterässä, mutta aika lailla saa parantaa otteitaan kauden alkua ajatellen. Mies pelasi itsensä jatkuvasti ulos tilanteesta joko kankeudellaan tai sitten tyhmillä ryntäyksillään. Lisäksi hasardisyöttöjä suoraan vastusjalle jopa omassa päädyssä nähtiin useaan otteeseen. Jos näiltä vältytään, oli siinä tapauksessa ratkaisuna onneton roikku keskialueelle. Joku voisi opettaa kaveria käsittelemään edes vähän kiekkoa ennen kuin on liian myöhäistä. Pakkipari Virtanen ei juuri parempaan pystynyt, mutta ilmeisesti tajuaa kuitenkin paremmin rajansa, ja jopa osuu joskus taklauksessaan.

Näkyvimmät hyökkääjät olivat Juha Ylönen, Marko Tuomainen, Teemu Elomo ja Jan Caloun, puolustajista Cory Murphy, Rami Alanko sekä Juha Gustafsson esiintyivät edukseen. Maalissa Jarmo Myllys pelasi suhteellisen hyvän pelin.
Vieraiden parhaimmistoa olivat maalintekijät Sutter ja Fischer.

Bluesin peli oli kaiken kaikkiaan yllättävän hyvin uomissaan ottaen huomioon, että kyseessä oli ensimmäinen peli. Homma jatkuu nyt perjantaina Zürich Lionsia vastaan.