Erikoistilannemaalien ilta

Blues kukisti Ässät torstai-illan ottelussa lukemin 3-1. Kaksi maaleista tehtiin ylivoimalla, yksi alivoimalla ja yksi tasavajaalla.

Bluesin kokoonpanosta puuttuivat pitkäaikaispotilaat Timo Hirvonen, Mikael Jämsänen ja Mikko Viitanen, kuten myös nilkkaansa potenut Miika Elomo. Marko Tuomainen teki paluun kokoonpanoon ja pelasi kakkosketjussa Markku Hurmeen ja Niko Niemisen kanssa. Ykkösketju oli pysynyt muuttumattomana. Myös Janne Seva mahtui tällä kertaa kokoonpanoon, sen sijaan Tero Määttä ei.

Ässien riveistä poissa olivat Richard Rochefort, Vjatseslav Fandul ja Jarkko Glad. Mika Rontti sen sijaan oli kokoonpanossa ja avauskentällisessä. Kentälliset pysyivät samanlaisena Jokerit-otteluun verrattuna.

Maalivahdit hyvässä vireessä

Ottelun ensimmäisen maalipaikan sai Ässät, mutta Jarmo Myllys pelasi hienosti. Tilanteesta seurasi tosin rangaistus Marko Tuomaiselle, joten Ässät pääsi ylivoimalle. Parempia maalipaikkoja ei ollut, ja varsin paljon aikaa kului Pasi Peltosen ja Petr Sachlin keskinäiseen kiekonsiirtelyyn.

Blueskaan ei onnistunut ensimmäisellä ylivoimallaan. Sebastian Sulun lämäri viuhui hiukan ohi. Vasta kolmas, Ässien väärästä vaihdosta aiheutunut ylivoima toi tulosta, kun Cory Murphyn laukoi siniviivalta Bluesin 1-0-johtoon. Juha Ylönen teki tilanteessa hyvää maskia Scott Langkow’n eteen.

Langkow esitti erän lopulla mainion pelastuksen, kun Markku Hurme syötti maalin takaa Tuomaiselle, joka yritti etukulmasta, mutta Langkow ei ollut yllätettävissä.

Viimeisellä minuutilla Bluesin Juha Gustafsson ja Ässien Samu Wesslin nahinoivat itselleen kakkoset. Gustafssonille olisi tilanteesta voinut antaa myös henkilökohtaisen käytösrangaistuksen hänen heitettyään Wesslinin mailan kauemmaksi.

Aivan viimeisillä sekunneilla Bluesille olisi pitänyt viheltää jäähy väärästä vaihdosta. Kentällä oli parin sekunnin ajan nimittäin kaksi maalivahtia, kun Blues lopetti pelaamisen oman maalin takana, kun pari sekuntia erää oli jäljellä. Jäähdyttelyaikana Mika Oksa ehti jo kentälle tulemaan Jarmo Myllystä vastaan ja ”tsemppaamaan” häntä, kuten hänellä on tapana ollutkin.

Näätäsen ensimmäinen

Erän alussa Ässien puolustaja Pekka Kangasalusta antoi pahan harhasyötön Teemu Elomolle, mutta sitä Bluesin kultakypärämies ei onnistunut käyttämään. Pian tämän jälkeen jäähyltä tullut puolustaja Gustafsson oli päästä läpiajoon, muttei aivan onnistunut.

Ennen erän puoliväliä nähtiin pari nahistelua. Ensimmäisestä Juha Gustafsson sai aloittajana 2+2 Petr Sachlin saadessa 2 minuuttia. Heti näiden jäähyjen päätyttyä molemmat saivat kaksiminuuttisen ja seuranneen tasavajaatilanteen aikana Olli Ahonen voitti aloituksen eteen ja syötti Matti Näätäselle, joka pääsi kahdella maalivahtia vastaan, harhautti Langkow’n ja siirsi tyhjään maaliin lukemiksi 2-0.

"Valmentajan silmään on aina upeaa, kun nuori pelaaja onnistuu näin hyvin. Hannulle (Kapanen) kuuluu kuitenkin kunnia tästä, sillä Näätänen oli hänen löytönsä.", totesi Ted Sator ottelun jälkeén

Ylivoimansa aikana Ässien hyökkääjä-Timoilla eli Salosella ja Hakasella oli omat paikkansa. Hakanen laukoi ohi ja Salonen ei päässyt haluamallaan tavalla maalin eteen tekemään tuhojaan.

Näätäsen maalin jälkeiset minuutit Bluesin kolmas maali roikkui ilmassa. Siitä syystä Ässä-valmentaja Mika Toivola käyttikin aikalisän - järkevä ratkaisu.

Ässät teki pian avausmaalinsa - alivoimalla. Timo Ahmaojan istuessa jäähyllä Juha Kiilholma sai Bluesin ykkösylivoimaketjun huonon syötön haltuunsa, syötti juuri vaihtoaitiosta tulleelle Timo Saloselle, jota Sulku ei pystynyt vartioimaan. Salonen pääsi läpi ja kavensi pelin lukemiin 2-1.

Jäähylle lähtivät erän lopussa vielä Tuomainen ja Jari Korpisalo, joista jälkimmäinen jäähy oli täysin turha. Blues käyttikin ylivoimansa tekemällä hienon maalin. Elomo jätti Jiri Vykoukalille, joka antoi toisesta laidasta tulleelle Jan Calounille, joka
nousi maalin eteen ja siirsi Bluesin jälleen kahden maalin johtoon, 3-1.

Virtasen ja Sachlin nahina erän tärkein tapahtuma

Aivan erän alkuun Blues laukoi hanakasti, ja myös Kari Sihvonen oli liittyä ensimmäisen liigamaalinsa tehneiden pelaajien joukkoon. Myös Juha Ylösellä oli hyvä maalipaikka, mutta kauden maalitili ei vielä auennut. Syöttöpisteitä on kertynyt viisi kappaletta.

Ässät oli tehdä jo toisen alivoimamaalinsa, mutta Timo Hakanen ei onnistunut. Aivan Korpisalon jäähyn lopulla Janne Mäkelä menetti kiekon vaarallisesti omalla alueella, mutta Jiri Vykoukal ei onnistunut hyödyntämään kiekonriistoaan parhaalla tavalla.

Erän puolivälissä hyviä maalipaikkoja oli myös Bluesin Kari Kaltolla ja Ässien Joose Lipposella, mutta tarkkuus ei näillä miehillä ollut kohdallaan. Ajassa 54.27 Jani Virtanen ja Sachl pudottivat hanskat, mutta linjatuomarit olivat nopeasti välissä, eikä kunnon tappelua nähty. Molemmille kuitenkin 2+10 minuuttia ja Virtaselle aloittajana toinen kakkonen.

Ajassa 57.50 Ässät sai b-pistealoituksen hyökkäyspäätyynsä, ja Langkow vedettiin maaliltaan pois.
Ässät pyöritti rajusti, mutta Jarmo Myllys kesti. Ensimmäinen pyöritys kesti minuutin verran, ja sen jälkeen kunnon säpinää ei Blues-maalille saatu aikaiseksi. Myllys pääsi yrittämään maalia jopa kaksi kertaa: ensimmäinen tyrehtyi puolustaja Iikka Törnvalliin ja toinen meni metrin verran ohi. Bluesin onneksi tilanteessa oli alivoima, eikä pitkää näin ollen vihelletty. Enempää maaleja tai mitään ihmeellistä ei enää nähty, joten pisteet jäivät Espooseen.

Pelaajisto

Bluesin ykkösketju oli jälleen näkyvässä roolissa. Ylivoimaviisikko värkkäsi kaksi maalia, mutta päästi myös yhden. Myös Kari Kalton johtama kolmosketju pelasi iloista peliä. Heidän ottelunsa kruunasi Näätäsen tekemä maali, mistä hän saikin ansaitusti kiekon muistoksi.

Puolustuspäässä Vykoukal oli jälleen totutun hyvä, ja myös Jarmo Myllys venyi hienoon peliin. Läpiajot ovat hänen suuri ongelmansa, ja siitä on monia kokemuksia, katkerimpana varmasti Nagano 1998 ja Pavel Bure.

"Vain yksi maali omiin, kyllä se on mielestäni hyvä suoritus. Pelimme on selvästi loksahtamassa kohdalleen. Toivottavasti minullakin on ollut sen kanssa jotain tekemistä", kertoi Sator.

Myös Scott Langkow Ässien maalilla pelasi hienon ottelun. Millekään maalille hän ei voinut mitään, ja varsinkin toisessa maalissa kenttäpelaajanelikko harhaili pahanpäiväisesti. Aloituksesta ei ehtinyt kulua montaa sekuntia kun Bluesilla oli kaksi pelaajaa maalivahtia vastassa.

Muista Ässä-pelaajista mainitsemisen arvoisia ovat ainoan maalin tehnyt pikakiituri Timo Salonen, sekä hänen kaimansa Hakanen. Jari Korpisalo otti kaksi varsin turhaa jäähyä, joista ensimmäinen koitui Ässille kohtalokkaaksi.

"Pelasimme kauden huonoimman pelimme tänään", Toivola sanoi.

Blues hakee seuraavaksi pisteitä 80-vuotisjuhliaan viettävältä TPS:ltä Turussa. Ässät saa lauantaina vieraakseen Eero Somervuoren viime minuutin maalilla voiton ottaneen HPK:n.