Viimeistelyssä on eroja

LIIGA / Raportti
Isomäen lauantai-ilta kävi oivasta esimerkistä mikä merkitys taidolla viimeistellä maaleja oikein onkaan. Kahden haparoivan joukkueen puolustukset olisivat tarpeen vaatiessa vuotaneet kuin siivilä konsanaan, mutta valitettavasti hyökkäyspeli ei ollut kummallakaan tilanteen tasalla. Ero syntyi lopulta ammattimiesten taidosta tehdä maali kuin siihen paikka suodaan.

Ottelu lähti ehkä hivenen yllättäen liikkeelle kotijoukkueen painostuksella. Ässät oli aktiivisempi osapuoli ja olosuhteisiin nähden yritti melko kiitettävästi. Kovin vaarallista se ei lopulta saanut aikaan. Sen sijaan että hyökkäykset olisi ajettu tahdolla ja voimalla maalille, sinne suunnattiin kovin totutusti kulmien kautta. Toteutus on työläs sekä raskas ja materiaaliin yhdistettynä sen myös katsomoon aistii.

TPS sen sijaan näytti alkuun yllättävän haluttomalta ja keskittyi enempi vastahyökkäyksiin. Liekö sitten ollut ihan taktista hienoutta moinen, vai ei? Muutaman vaarallisen tilanteen tuo taktiikka erän alkupuolella ehti luomaan. Niistä ei maaleja silti vielä nähty, vaan siihen tarvittiin jotain muuta.

Tarkka laukaus on ase

Vajaan seitsemän minuutin kohdalla palloseuran Ville Vahalahden johtama kakkosketju sai pyöräytettyä kiekon hyökkäysalueelle. Ässät antoi vastustajan pitää kiekkoa laidan lähellä turhan rauhassa. Näppärä pikku maski ja Mika Alatalon loistava lyöntilaukaus sujahti Scott Langkow'n olan yli aivan maalin etunurkkaan.

Maali käänsi erän hallinnan jatkossa vierailijan haltuun. Lisää maaleja ei kuitenkaan nähty. Ässien onneksi TPS:n ylivoima ei erän ainoan jäähyn aikana juuri järin suotuisasti sujunut.

Rypäs maaleja ja ratkaisu

Toisen erän alkuun nähtiin kolme maalia vain muutaman minuutin sisään. Ensin Vjatseslav Fandul napautti rystyltä Samu Wesslinin poikittaissyötön Teemu Lassilan haaroista maaliin. Maalin pohjusti Timo Salonen oivalla karvauksellaan.

TPS kuittasi nopeasti. Ässät sähläsi tasoituksen jälkeen muutamaan otteeseen harhasyötön keskialueella. Näin syntyneestä 2 vs. 1-hyökkäyksestä Kai Nurminen laukoi tyrmäävästi ranteella joukkueensa uudelleen johtoon. Ässien Mika Rontti saa analysoida toiseen kertaan olisiko tilanteessa kannattanut syötön sijaan peittää Nurmisen laukausta...

Joni Liuksen ketju jatkoi kentällä ja heti seuraavassa vaihdossa se sai aikaan painostuksen ässäpäätyyn. Kotijoukkueen nelosketjun peli sekosi paineen alla ja Nurminen pääsi nostamaan maalin edestä vapaaksi jääneen irtokiekon maalin kattoon. 1-3-maali oli käytännössä ottelun ratkaisu. Sinänsä tasaisista pelitapahtumista huolimatta Ässät ei ole viime aikoina pystynyt luomaan maalipaikkoja liukuhihnalta. Kun näitä paikkoja tarvitaan vielä vastustajia enemmän yhtä maalia kohti, on kolme maalia Ässiä vastaan vahva kortti.

Viimeistelyn oiva taito

Ässät pääsi jo toisessa erässä kahdesti ylivoimalle. Kohtuullisesti prässänneestä neliöstä huolimatta mylly saatiin pyörimään. Sen lopullisen niitti oli kotijoukkueelta valitettavasti kuitenkin kateissa.

Sama kuvio jatkui kolmannessa erässä. Ässät ei jäähyboksiin enää joutunut - TPS sen sijaan kolmasti. Kotijoukkue joitui tekemään maalia kohti luvattoman paljon töitä. Silloin kun laukauksia lopulta tuli osuivat ne päin Lassilaa.

Ikäänkuin pisteeksi I:n päälle näytti TPS erän puolivälissä mallia. Hyvin yksinkertaisen vastahyökkäyksen päätteeksi Niko Mikkola nosti takakulmalta kiekon hallitusti heittäytyneen Langkow'n yli maaliin.

Vielä mukaan peliin

Ässät nousi erän lopussa vielä mukaan. Tai pikemminkin TPS tämän tarjosi. Edes selkeä johtoasema ei saanut palloseuran otteisiin todellista viisikkokontrollia. Puolustuspäässä oltiin välillä sekaisin kuin humalaiset.

Steve Shirreffs ja Wesslin nostivat porilaiset maaleillaan vielä TPS:n kannoille. Molempia maaleja edelsi Lassilan muutama torjunta. Kenttäpelaajilta hänelle ei tuossa vaiheessa juuri apua herunut. Mikko Koivun kaksiminuuttisen myötä Ässille avautui vielä todellinen tasoitusmahdollisuus, mutta aika loppui lopulta kesken. Muutama vaarallinen paikka ehti jo toki syntyä, mutta kun niiden hyödyntämisprosentti on mitä on - se ei riittänyt.

Jyvät akanoista

Onnistujien noukkiminen on tälläisissä peleissä kovin tuskaista hommaa. Vierailijoista Nurmisen merkitystä ei voi kiistää. Kaksi vapauttavaa maalia siinä vaiheessa kun paikka tuli oli ammattimiehen näyttö. Samassa ketjussa Joni Lius järjesteli hyvin peliä kun tilaa sai. Myös Vahalahden kolmikko onnistui järkkäämään kaksi maalia, mutta aivan samalle tasolle se ei yltänyt. Koko puolustus sen sijaan oli omalta osaltaan heikko. Tällä kertaa sen pelasti vastustajan heikko taso.

Kotijoukkueen otteissa näkyy Janne Sevan, Markku Tähtisen ja Pasi Tuomisen poissaollessa ettei toimivia koostumuksia enää ole. Kun yhteispeli ei täysin luonnu ja hyökkäykset kierretään suosiolla kulmiin, on lopputulos väistämättä hieman väkinäisen oloista. Rentous ja itseluottamus puuttuu. Kolmikko Salonen-Fandul-Wesslin värkkäsi kaksi maalia ja oli niiltä osin selvästi joukkueen kärkeä. Muut ketjut olivat kokonaisuutena enemmän tai vähemmän tuuliajolla. Puolustuksen selkeä ykkönen oli aktiivisesti läpi kentän häärinyt Shirreffs.

Molemmat maalivahdit selvisivät kohtuudella. Kumpikin torjui monta selvää maalinpaikkaa. Seitsemään maaliin löytyy syyliset enemmän kenttäpelaajista kuin maalinsuulta.

Tappion myötä Ässien lopullinen sarjasijoitus on nyt selviö. TPS kituuttelee edelleen pudotuspelit mielessään, mutta parantamatta otteitaan se ei sinne yllä. Ainakin tällä kertaa vierailijan peli oli kahdesta pisteestä huolimatta sen verran sekavaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle