Pata ei pysähtynyt

Ässät on Suomen mestari.
Porilaisten 35 vuoden odotus päättyi. Ässät nappasi seurahistorian kolmannen mestaruutensa voittamalla Tapparan kuudennessa finaaliottelussa lukemin 3-2.

Ratkaisu, joka räjäytti Porin riemuun. Se nähtiin, kun finaalisarjan kuudennen ottelun kolmatta erää oli pelattu vajaa kolme minuuttia. Ässien puolustaja Jyri Marttinen kuskasi kiekon omasta päästä keskialueen yli luistellen Tapparan pelaajien ohi.

Kuljetuksen jälkeen Marttinen nosti kiekon kohti Tapparan maalia päästyään juuri ja juuri Tapparan puolustusalueelle. Helpohkon näköinen nosto yllätti Tapparan maalivahti Juha Metsolan. Ässät nousi osuman avulla 3-2-johtoon, kun kolmatta erää oli pelattu tasan kolme minuuttia.

Kolmannen erän aikana sekä Ässät että Tappara loivat omat paikkansa, mutta lisämaaleja ei enää nähty. Seitsemäntoista peliminuuttia myöhemmin patapaidat pääsivät juhlimaan seuran ensimmäistä mestaruutta yli kolmeen vuosikymmeneen.

– Yhtenäisyys on kaikkein isoin asia. Tämä on koko Porin juttu. Koko kaupunki on ollut meidän takana. Se on jäänyt eniten tästä kaudesta mieleen, Karri Kivi sanoi ottelun päätyttyä.

Ässät tehokas avauserässä

Ässät sai otteluun salama-alun, kun patapaitojen ensimmäinen hyökkäys päättyi maaliin. Aki Uusikartano syötti laitaa pitkin terävästi nousseelle Michael Ryanille, joka laukaisi kiekon kohti Tapparan maalia. Helpon näköinen laukaus yllätti Metsolan ja kotijoukkue siirtyi johtoon alle minuutin pelin jälkeen.

Kotijoukkue jatkoi maalintekoaan hivenen ennen avauserän puolta väliä. Dale Clarke ei saanut omalla alueellaan kiekkoa kunnolla haltuunsa, minkä vuoksi ripeästi liikkunut Daniel Brodin sai karvattua kiekon itselleen. Ruotsalaishyökkääjä ujuttaa tämän jälkeen kiekon Metsolan jalkojen alta siirtäen Ässät kahden maalin johtoon.

Tapparan avauserä ei ollut missään nimessä heikko. Itse asiassa kirvesrinnat pitivät ottelun alussa pelivälinettä kotijoukkuetta enemmän. Tamperelaiset saivat myös hyvän karvauksen avulla estettyä Ässien hyökkäyspeliä. Suurin ero olikin maalipaikkojen hyödyntämisessä. Kumpikin joukkue kykeni luomaan maalipaikkoja harvakseltaan, mutta Ässät hyödynsi vähäiset avauserän paikkansa Tapparaa tehokkaammin.

Vierasjoukkue kykeni kaventamaan ottelun vielä ensimmäisen erän aikana. Sami Lähteenmäen rangaistuksen aikana Tappara porilaispuolustus ei saanut kiekkoa pois omalta alueeltaan, vaan paine pysyi Ässien päädyssä. Tappara kykeni pysäyttämään Shaun Heshkan purkukiekon jo Padan siniviivalta ja kolme pikaista syöttöä myöhemmin Olli Palola sai rauhassa siirtää kiekon maalin kulmalta häkkiin.

Tapparan taistelu ei riittänyt

Ässät oli toisessa erässä hallitsevampi osapuoli. Patapakka loi kosolti maalipaikkoja ja piti kiekon Tapparan kenttäpuoliskolla voittamalla valtaosan kaksinkamppailuistaan ja pitämällä kiekon varmasti itsellään. Lisämaaleja porilaiset eivät kuitenkaan kyenneet tekemään, vaikka muun muassa Mika Niemi ja Severi Sillanpää pääsivät loistaville maalipaikoille.

Tappara sai oman paikkansa toisen erän jälkipuoliskolla. Teemu Aalto vapautti Jarno Koskirannan puolittaiseen läpiajoon, mutta Tapparan hyökkääjä ei kyennyt harhauttamaan Antti Raantaa. Tilanteesta kirvesrinnat pääsivät kuitenkin ylivoimalle, kun Ville Uusitalo joutui koukkaamaan Koskirantaa kahden minuutin rangaistuksen arvoisesti.

Ylivoimalla tamperelaiset pitivät jälleen kiekon Ässien päädyssä ja tälläkin kertaa ylivoima päättyi vierasjoukkueen maaliin. Antti Erkinjuntti syötti kiekon siniviivalla päivystäneelle Aallolle, joka laukaisi kiekon kohti maalia. Puolustajan laukauksen ohjasi maalin edestä sisään Koskiranta, joka samalla kasvatti pudotuspelien maalisaldonsa jo yhdeksään.

Kolmannessa erässä ainoan maalin iski Ässät Marttisen yksilösuorituksen jäljiltä. Tappara sai ottelun loppuhetkillä luotua hyviä hyökkäyksiä, mutta ne päättyivät tuloksettomasti. Edes Metsolan ottaminen pois maalilta ottelun loppuhetkillä ei tamperelaisia auttanut. Näin Ässät voitti ottelun lukemin 3-2 ja pääsi juhlimaan mestaruutta otteluvoitoin 4-2.