Seitsemäs peräkkäinen

LIIGA / Raportti
Tällä kertaa SaiPa osoittautui Ässiä vahvemmaksi.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Ässien musta marraskuu synkkeni entisestään, kun patapaitojen tappioputki venyi jo seitsemän ottelun mittaiseksi. Tällä kertaa Ässien tappioputkea venytti SaiPa, joka nappasi Porista mukaansa voiton lukemin 1−4.

Porilaisten esitys ei ollut kotikentällään yhtä katastrofaalinen kuin viime viikon esitykset KalPaa ja Lukkoa vastaan. Joukkueen peli ei edelleenkään ollut missään vaiheessa silmiä hivelevää, mutta Ässät oli tällä kertaa pitkään pelissä mukana. Mutta kuten aiemminkin tällä kaudella, porilaisten peli kaatui omiin virheisiin.

Toisessa erässä SaiPa pääsi 2−1-johtoon voitettuaan jälleen kerran hyökkäyspään aloituksen. Jaakko Rissanen nappasi kiekon aloituksesta ja syötti pelivälineen viivaan Ryan Glennille. Puolustaja laukoi kiekon jäätä pitkin kohti patapaitojen maalia, ja maalin edustalle yksin jäänyt Tommi Jokinen ohjasi kiekon ohi Ässien maalia vartioineen Juuso Riksmanin.

SaiPan lopullisen ratkaisun iski kolmannen erän alussa napakalla rannelaukauksella Ville Hämäläinen. Tilannetta edelsi Petteri Lindbohmin kiekonmenetys SaiPan hyökkäysalueella, minkä seurauksena SaiPa pääsi haastamaan kahdella hyökkääjällä yksin Ässien puolustukseen jääneen Ville Uusitalon.

SaiPa oli kotijoukkuetta huolellisempi

Ottelun avausmaali syntyi Tommi Taimen rangaistuksen aikana. Puolustaja oli ottanut rangaistuksen yrittäessään estää Hämäläistä tekemästä maalia puolittaisesta läpiajosta, ja näin vierasjoukkue pääsi ottelussa toista kertaa ylivoimalle. Jesper Piitulaisen rannelaukaus yllätti helpon näköisesti ässävahti Riksmanin vain kaksikymmentä sekuntia rangaistuksen alkamisen jälkeen, ja näin SaiPa siirtyi 1−0-johtoon.

Myös Ässät onnistui hyödyntämään avauserässä ylivoimansa. Tomi Leivon kärsiessä kaksiminuuttista Jyri Marttinen ampui terävästi Dragan Umicevicin loistavasta syötöstä, ja puolustajan laukaus löysi tiensä Jussi Markkasen selän taakse.

Tasakentällisin joukkueiden otteet olivat melko tasaiset. Kumpikaan joukkue ei saanut luotua kovin montaa laadukasta maalipaikkaa, mutta kumpaakaan joukkuetta ei voinut moittia yrityksen puutteesta. Porilaisten kohtaloksi muodostui kuitenkin tappioputken aiheuttama rentouden puute. Väkinäinen peli näkyi yliyrittämisenä ja yliyrittäminen näkyi puolestaan lukuisina pieninä virheinä.

− Joukkueen moraaliin ja taistelutahtoon olen kyllä tyytyväinen. Jokainen jätti kentälle sen, minkä kykeni. En osoita tai syytä ketään, mutta kyllä nuo maalit tulivat liian helposti. Toisessakin maalissa oli selvä merkkausvirhe, Ässien valmentaja Pekka Virta sanoi.

SaiPa oli omassa tekemisessään hyvä. Joukkue ei taaskaan hakenut tyylipisteitä, mutta sen sijaan joukkue taisteli jokaisesta irtokiekosta loppuun asti. Lisäksi lappeenrantalaiset kykenivät fyysisellä pelillään horjuttamaan kotijoukkuetta. Myös maalia vartioinut Markkanen pelasi jälleen kerran loistavan ottelun.

Kolmas erä päättyi ulosajoihin

Ässät sai vielä kolmannen erän lopulla oman paikkansa nousta tasoihin. Vähän ennen erän puoltaväliä Simo-Pekka Riikola otti kahden minuutin rangaistuksen koukkaamisesta, ja vain hetkeä myöhemmin jäähyaitioon joutui samasta syystä Tommi Jokinen. Kotijoukkue ei kuitenkaan saanut kahden miehen ylivoimalla oikeastaan mitään aikaiseksi.

Aivan ottelun lopussa Ässät yritti saada tasoituksen laittamalla parhaat miehensä jäälle. Takaa-ajo päättyi kuitenkin vajaat kaksi minuuttia ennen loppua. Laidan vieressä Per Savilahti-Nagander hautoi kiekkoa ja lopulta patapaidat kyllästyivät odottamaan. Tuloksena oli iso kahakka, josta Tuomas Huhtanen ja Ryan Glenn saivat kumpikin 5+20 minuutin rangaistuksen. Tilanteesta jaettiin myös neljä kahden minuutin rangaistusta väkivaltaisuudesta.

− Kyllähän me menimme lopussa jäälle tekemään maali. Mutta jos Savilahti pitää kiekkoa housuissaan joku 15 sekuntia, niin kyllä siinä joku jossain vaiheessa hermostuu. Miksi peliä ei vihelletty aiemmin poikki? Se oli aivan selvä kiekon sulkeminen, Virta ihmetteli.

Samassa tilanteessa jo aiemmin ottelussa kolhuja saanut Patrick Davis jäi hetkeksi jäähän makaamaan, kun Huhtanen taklasi SaiPan hyökkääjää selkään. Davis osui päin laitaa ja Huhtanen sai puolestaan teostaan 5+20 minuutin rangaistuksen. Näin porilaishyökkääjä keräsi yhdessä tilanteessa yhteensä 50 jäähyminuuttia.

− Nämä olivat meille isot pisteet. Tämä oli todellinen taisteluvoitto ja joukkue uhrautui kyllä viimeiseen mieheen. Ikävä kyllä maksu voitosta tuli kalliiksi, SaiPan päävalmentaja Pekka Tirkkonen tuumi.

SaiPa kaunisteli ottelun tuloksella iskemällä vielä yhden maalin tilannetta seuranneella ylivoimalla. Maalintekijänä kunnostautui Savilahti-Nagander Piitulaisen tehdessä maaliin esityön.

Ässät kohtaa seuraavaksi perjantaina Hämeenlinnassa HPK:n. SaiPa puolestaan jatkaa torstaina länsirannikon kiertuettaan Raumalla Lukkoa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle