Porilaisnäytelmän erikoinen esirippu

LIIGA / Raportti
Juuso Riksman oli lähellä uransa neljättäkymmenettä nollapeliä. Perjantaina hän ei sitä saavuttanut.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Pelicans käänsi bussinsa kohti Poria perjantai-iltana. Lopputulos ei ollut ennakkoasetelmien valossa yllättävä, sillä Liigan huonoimpiin vierasjoukkueisiin kuuluvat lahtelaiset saivat epäimartelevalle tilastolleen jälleen karvasta kalkkia.

Ässät hallitsi, ja vierasjoukkue vikisi, vaikka lahtelaiset yrittivät aika ajoin kääntää ottelua edukseen. Pelicansin mahdollisuudet eivät kuitenkaan olleet kaksiset, sillä ottelun kortit tuntuivat olevan jaetut jo ennen mittelön alkamista.

Kaksi ensimmäistä erää olivat kuin uuden porilaisen tivolin avajaispäivä. Pelikaanit istutettiin tasakentällisinkin karuselliin, jossa Ässät määräsivät täysin tahdin, ja lahtelaiset vain toivoivat pysyvänsä kyydissä. Vauhti oli kuitenkin kovaa, jolloin vieraat joutuivat päästämään ohjaksista täysin irti ja tekemään epätoivoisia ratkaisuja. Pelicansin hätäiset, pitkät purkukiekot osoittautuivat kuitenkin loppuottelua kohden hyväksi treeniksi tulevia rangaistuksia varten.

− Olimme passiivisia ja varovaisia, joten istuimme sitten jäähyillä. Annoimme vastustajalle monia tilaisuuksia, totesi Pelicansin päävalmentaja Tomi Lämsä.

Lahtelaiset joutuivat tervehtimään rangaistuspenkkiä peräti 16 minuutin verran, mikä osaltaan johtui myös illan mittaan kuumenneista tunteista. Typerät jäähyt rikkoivat vieraiden pelin täysin.

Tivolin onnellisin sivustakatsoja oli alkuun Juuso Riksman, jolla ei juuri torjuntatöitä ensimmäisessä erässä ollut. Lahtelaiskollega Janne Juvonen sen sijaan sai raataa varusteet hiessä, kun porilaiset jatkoivat painostusta aivan toisen erän loppuun asti. Jarno Kärki ohitti Juvosen vartion näyttävästi, kun taas Garrett Stafford löi isännille tulta liekkeihin ylivoimaosumallaan.

− Tarkoitus oli pitää painopiste hyökkäysalueella, missä onnistuimmekin. Maalipaikkojakin oli vaikka ei todellakaan kovin laadukkaita, arvioi porilaisluotsi Pekka Rautakallio.

Muuttuneet lahtelaiskokoonpanot eivät toimineet

Pelicansia kironneet loukkaantumiset olivat tosiasia myös perjantaina. Vili Sopasen, Juhani Tyrväisen ja Pekka Saarenheimon poissaolot pakottivat valmennuksen miettimään kokoonpanoja uusiksi. Lopputuloksena olikin täysin sekoitetut kentälliset, joissa ykkösketjuun oli nostettu kolmoskentän rouhijoita ja niin edelleen.

Vierasjoukkueen kokoonpano ei näyttänyt olevan parhaimmassa muotissaan perjantaina, sillä pelin juoni löytyi liian myöhään vasta kolmannessa erässä. Toisaalta päävalmentaja Lämsä oli selkeästi kiinnittänyt huomiota viisikkopuolustamiseen, sillä aika ajoin Ässät joutui pistämään pelivälinettä kulmiin paremman hyökkäyksen puutteessa. Tämä ei silti riittänyt ottelun kulun kääntämiseen, sillä röyhkeys palkitsi muun muassa Henri Heinon ja tämän 3−0-osuman.

Kolmannen erän dramaattiset käänteet

Ässät oli kolmannessa erässä aavistuksen erilaisella jalalla liikkeellä, jolloin Riksmankin joutui paukkumaissinpitäjän paikalta tositoimiin. Pelicansin ottelua rikkoivat lukuisat rangaistukset, jotka näyttivät jo ratkaisseen illan lopputuloksen.

− Kolmannen erässä olimme arkoja, jolloin vastustaja pääsi iskemään, totesi Rautakallio.

Lahtelainen loppukiri oli toden totta vakuuttava. Puolessatoista minuutissa tulostaulu näytti Tommi Paakkolanvaaran ja upeasti laukoneen Michal Repikin osumien jälkeen, että pelikaani oli noussut vain yhden maalin päähän. Ässien aikalisä ja Pelicansin koveneva loppukiri olivat odotettavissa.

Haparointi Ässien puolustusalueella kävi kuitenkin Pelicansin kannalta harmittavan kalliiksi, kahdesti. Mika Niemi ja Juha Kiilholma eivät joutuneet liikaa miettimään nähtyään tyhjän lahtelaismaalin häämöttävän edessä. Takaa-ajo oli päättynyt, ja ottelu päättyi kotijoukkueen voittoon 5−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle