Ässien ulkomaalaiset murjoivat Kärpät

Ässät ja Kärpät olivat tasapisteissä sarjataulukossa ennen tämän iltaista koitosta. Vauhdikas ottelu päättyi lopulta Ässien selkeään 5-2-voittoon, jonka takuumiehinä toimivat patapaitojen ulkomaanavut.

Ottelun käännekohta nähtiin heti toisen erän avausminuuteilla, kun Patrick Yetman pääsi siirtämään kiekon tyhjään maaliin Tuomas Santavuoren oivasta tarjoilusta. Avausmaalista virtaa saaneet porilaiset painoivatkin peliä Kärppien päätyyn, ja painostus palkittiin lopulta toisen erän puolivälissä. Tomas Zaborsky näytti esimerkkiä pelaamalla tilanteen loppuun asti, ja paluukiekkoon kiirehtineellä Radek Smolenakilla oli helppo työ siirtää Ässät jo kahden maaliin johtoon.

2-0-tilanteessa myös Kärpät pääsi peliin mukaan. Oululaiset saivat aikaan hyviä pyörityksiä ässäpäädyssä, mutta huippupaikat loistivat poissaolollaan. Yritys kuitenkin palkittiin, kun Joonas Donskoi oli unohtunut maalinedustalle ja nuorukainen pääsi kaventamaan tilanteeksi 2-1. Kärppien toisen erän hyvät esitykset jäivät kuitenkin unholaan, kun Zaborsky seurasi oman läpiajonsa loppuun asti ja ampui kiekon miinuskulmasta ohi Ville Hostikan.

– Toinen erä alkoi tosi ikävästi, kun Ässät pääsi iskemään heti maalin. Maalien jälkeen kuitenkin tuli meille tosi hyvä jakso, jossa me vietiin peliä. Vuoristorataahan se toinen erä oli, ja lopulta kaaduttiin henkilökohtaisiin virheisiin, mietti Hannu Aravirtaa tuurannut Kärppien valmennustiimiin kuuluva Pasi Mustonen.

– Hyvä, kaikin puolin tasapainoinen esitys meiltä. Voitto aina lämmittää, varsinkin kun se tuli kotona. Saatiin kotipeliin vähän ylimääräistä energiaa, jota me juuri haettiin tähän peliin. Meillä ei ole ollut sitä oikein muissa kotiotteluissa, kommentoi ässäluotsi Karri Kivi.

Patrick Yetman onnistui myös maalinteossa.

Ässät terävämpi

Pelin avauserä ei hienouksia tarjonnut. Sekainen, mutta vauhdikas avauserä antoi viitteitä tasaisesta kamppailusta, jossa ei maalipaikoilla juhlittaisi. Avauserän paras tekopaikka osui Santavuorelle, jonka rannelaukauksen Hostikka onnistui kuitenkin torjumaan. Sekä Kärppien että Ässien puolustuspää suoriutui erästä kuitenkin ilman suurempia haavereita, joten maalivahdeilla oli helppo työ pitää maalinsa puhtaana. Molemmat joukkueet pääsivät yrittämään erässä myös ylivoiman toimivuutta, mutta kummankin joukkueen pakkopeli oli heikkoa.

Ottelun toisesta erästä ei vauhtia ja tilanteita puuttunut. Erä oli kaksijakoinen, ensimmäistä puolikasta hallitsi Ässät, toista Kärpät. Ässät loi erässä maalien lisäksi paremmat paikat, vaikka Kärpät jälkimmäistä puoliskoa hallitsikin. Severi Sillanpäällä oli mahdollisuus siirtää Ässät jo 3-0-johtoon ylivoimahyökkäyksen päätteeksi, mutta tulinen laukaus osui tolppaan.

Sekä hyökkäys- että puolustuspäässä porilaiset olivat vierailijoitaan terävämpiä. Kärpät ei hallinnastaan huolimatta päässyt ottelussa hyville maalintekopaikoille, kun taas Ässien hyökkäykset päätyivät useammin vaarallisiin maalintekotilanteisiin.

Kärppien kiri ei käynnistynyt

Kolmanteen erään patapaidat tulivat vielä kovemmalla sykkeellä. Oululaiset olivat pahoissa vaikeuksissa aktiivisesti karvaavien patapaitojen kanssa. Lopullisen niitin oululaisten arkkuun löi Smolenak, joka pelasi Stephen Dixonin kanssa itsensä avopaikkaan hienon kuvion jälkeen.

– Kolmannesta erästä ei jäänyt mitään sanottavaa, eikä oikeastaan koko ottelusta. Ässät oli selkeästi parempi joukkue, Mustonen myönsi.

Isonmäen yleisöä huudatti vielä kertaalleen Ässien ulkomaalaiskenttä 5-1-osuman muodossa, kun Dixon pääsi vapaasti ampumaan kiekon ohi Kärppien maalilla voimattomana olleen Hostikan. Ässien ulkomaalaisketju aiheutti toistuvasti ongelmia kärppäpuolustukselle. Palkintona mainiosta ottelusta ulkomaalaistrio keräsi kunnioitettavat 4+4-tehot. Ässäluotsi Kivellä ei kuitenkaan jäänyt kukaan yksittäinen pelaaja erityisesti mieleen.

– Paljon oli onnistujia. Varsinkin ykkös- ja kakkosketju olivat pirteitä, mutta ei ketään yksittäistä pelaajaa jäänyt mieleen. Sen sijaan kolmos- ja nelosketju eivät olleet. Niiltä tarvitaan jatkossa enemmän, murisi Kivi.

– Hyökkäyksestä puhtaat paperit saavat vain nuoret Donskoi ja Miikka Salomäki. Puolustuksessa kelvollisesti suoriutui vuonna 1994 syntynyt Ville Pokka, näki Mustonen.

Ottelun lopussa koettiin vielä dramatiikkaa. Ässien ykköspyssy Zaborsky loukkaantui erän loppuhetkillä ja porilaiskatsomon suosikki talutettiin pukukoppiin.

– Zaborskylla on ylävartalovamma, kommentoi Kivi mysteerisesti slovakkitähden tilanteesta.

Joukkueet ovat seuraavan kerran tulessa ensi viikon tiistaina. Kärppien vastustajaksi Ouluun saapuu HIFK. Ässät sen sijaan jatkaa voittojen metsästystä Porissa, kun HPK astelee patapaitoja vastaan jo kolmatta kertaa tällä kaudella.