Hermot ja nauhat kovilla Porissa

LIIGA / Raportti
Porissa saatiin taas juhlia.
Kuva © Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/
Ässien ja JYPin toisesta välierätaistosta odotettiin tarkempaa vääntöä kuin maanantaina Jyväskylässä. Sellainen kamppailusta muodostuikin, vaikka molemmat maalivahdit runsaasti torjuntoja kirjauttivatkin. JYP ei onnistunut ohittamaan Antti Raantaa kertaakaan, joten Ässät karkasi sarjassa jo pienelle karkumatkalle 2-0-voitollaan.

Isonmäen keskiviikkoillan käsikirjoitus ei tarjonnut montaakaan käännettä, mutta sitäkin enemmän jännitystä. Ottelua pelattiin enimmäkseen lievässä ässäkomennossa, jonka keskeltä JYP löysi itselleen muutamia painostusjaksoja. Pelin avausmaali oli lähellä jo parin minuutin kohdalla, kun Joel Armia pommitti ylivoimalla rautoihin, ja Mika Niemi laittoi paluukiekon tyhjän maalin sijasta päätyverkkoon.

Ottelun voittomaali nähtiin hieman ennen toisen erän puoliväliä Jonne Virtasen istuessa jäähypenkillä. Hyökkääjäkolossi hankki itselleen neljä minuuttia istuttavaa korkean mailan seurauksena. Ässien ylivoimapeli tuotti tulosta hieman yllättävästä suunnasta. Pitkästä aikaa pakkopelivastuuta saanut Tapio Sammalkangas sivalsi ensimmäisen pudotuspeliosumansa 12 vuoteen. Mainion syötön maalin takaa tarjoili Michael Ryan.

- Aina kun pääsen kentälle ylivoimalla, isken kiekon häkkiin, maalintekijä lasketteli Radio Porin erätaukohaastattelussa.

JYP ei saanut konettaan kunnolla käyntiin Ässien luistelumyllyssä oikein missään vaiheessa. Vierailijoiden parhaat hetket ajoittuivat toisen ja kolmannen erän loppuminuuteille. Etenkin Eric Perrinin johtama ykkösvitja loi muutaman vaarallisen tilanteen. Päätöserässä aktiivisesti pelannut Yohann Auvitu oli lähellä tasoitusta, mutta Antti Raanta nollasi ranskalaisen yrityksen. Ottelun jälkeen JYP-luotsi Jyrki Aho oli melko vähäsanainen.

- Numerot kertovat kaiken. Ässät oli hieman terävämpi ja onnistui tekemään yhden maalin ylivoimalla ja toisen tyhjiin. Lopussa saimme aikaan jonkinlaisen takaa-ajon.

- Seuraavaksi pelataan käsittääkseni kolmas kamppailu, Aho laskeskeli.

Kuumia tunteita, kylmä maalivahti

JYPin takaa-ajoa vaikeutti kolmannen erän puolivälissä tulleet peräkkäiset alivoimat. Keskiviikon päätöserä näytti myös yhden eron joukkueiden ykkösketjujen välillä. JYP yritti kuumentaa Niemen ketjua, mutta ainoat varsinaiset kuumakallet olivat Perrin ja Ramzi Abid. Tästä nähtiin hyvä esimerkki viimeisen kymmenminuuttisen aikana, kun Veli-Matti Savinainen meni poistamaan Perriniä kahakasta reippaalla niskalenkillä. Tilanteen jälkeen Savinainen ehti istua vaihtoaitiossa jo pitkän tovin, ennen kuin Perriniltä loppui sanottava ottelun tuomaristolle. Vielä pelin jälkeenkin kanukkisentteri kävi varsin kuumana.

Ottelun erikoisin episodi nähtiin 46 minuutin kohdalla. Ässävahti Raannan luistimennauhat kyllästyivät pudotuspelitunnelmaan kriittisellä hetkellä, ja Juha Järvenpää hyppäsi reiluksi minuutiksi askiin uusien nauhojen säätämisen ajaksi. Järvenpää ehti pysäyttää kiekon kaksi kertaa torjunnan arvoisesti.

- Se oli Järvenpäälle kova paikka, mutta hän selvisi siitä hienosti. Enpä ole vastaavaa ehtinyt nähdä 43 vuoden aikana, Karri Kivi siunaili.

Tyhjään maaliin syntynyt 2-0-osuma kuvasti sekin ottelun kulkua osuvasti. Savinainen meni laitavääntöön sellaisella tahdolla, ettei JYP-pelaajista ollut siihen vastaamaan. Lopulta kultakypärä lähetti Niemen sinetöimään pelin.

- Mielestäni esityksemme oli hiukan sähäkämpi kuin Jyväskylässä. Nämä ovat aina hienoja hetkiä valmentajalle, kun onnistujia tulee laajalta rintamalta. Pienten marginaalien pelihän tämä oli, ihan kuten se ensimmäinen, Kivi pohti.

Joukkueet iskevät yhteen seuraavan kerran perjantaina Jyväskylässä, kun JYP metsästää sarjan avausvoittoaan ja yrittää olla päästämättä Ässiä jo kolmen voiton etulyöntiasemaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle