Paljon maaleja Porissa

Kesällä jo muutamia otteluita pelannut kotijoukkue Ässät sai torstaina vieraakseen vasta toista kunnon otteluaan pelanneen Ilveksen. Lopputulos oli sen mukainen, isännät murjoivat vieraat Tampereelta numeroin 7-3.

Sekavahko ensimmäinen erä

Ottelu lähti käyntiin melko tasaisissa tunnelmissa, vaikka kiekkoa viskottiinkin molempiin päihin ilman hienompia kuvioita. Kotijoukkue loi ensimmäisen kunnon maalipaikan kun Kärpistä Poriin muuttanut Tuomo Harjula pääsi lähes yksin läpi, perästä tullut Ilves-puolustaja löi kuitenkin siinä määrin mailaa kainaloon ettei mies päässyt mitään erikoisempaa harhautusta tekemään. Tilanteesta olisi pitänyt ehdottomasti viheltää rangaistus, mutta päätuomarina ollut porilaistenkin hyvin tuntema Jari Levonen jätti kuitenkin sen jostain käsittämättömästä syystä viheltämättä.

Ässät sai erän loppua kohden pelistä paremmin kiinni ja varsinkin Markku Tähtisen ketju laidoilla Samu Wesslin ja Timo Salonen pyöritti peliä näyttävästi Tuomas Nissisen vartioiman maalin tuntumassa. Noin viisi minuuttia ennen erän loppua sai kotijoukkue vihdoin kuparisen rikottua. Ilveksestä istuivat jäähyllä puolustajat Bert Robertson ja J-P Laamanen kun Vjatseslav Fandulin laukauksen jälkitilanteesta pääsi Petr Sachl laittamaan kiekon maalin kulmalta verkkoon.

Montaa minuuttia ei pelikello ehtinyt eteenpäin käydä kun jälleen oli kiekko Nissisen selän takana. Tällä kertaa olivat asialla Ässien omat juniorit Janne Mäkelä ja Joose Lipponen. Mäkelä näki 2-1 hyökkäyksen ollessa päällä toisessa laidassa hieman taaempana tulleen Lipposen joka onnistui harhauttamaan jäihin menneen Nissisen ja viemään porilaiset 2-0 johtoon. Tämä jäi myös hieman sekavan tuntuisen ensimmäisen erän jälkeiseksi tulokseksi.

Maalihanat aukesivat kunnolla

Ässät lähti toiseen erään hyvällä sykkeellä ja onnistui luomaan heti muutaman hyvän paikan lähinnä ketjun Harjula-Fandul-Pöllänen ansiosta. Lähimmäksi maalia pääsi Harjula jonka laukaus osui kuitenkin tolppaan.

Heti pari minuuttia myöhemmin nähtiin kuitenkin jo ratkaisevalta tuntunut 3-0 maali. Hienosti ottelussa jo aiemminkin esiintyneen Harjulan syötöstä pääsi puolustaja Steve Shirrefs nousemaan Ilveksen siniselle josta helpon näköinen laukaus yllätti Nissisen. Tämän maalin haluaisi varmasti Kuopiosta täksi kaudeksi Tampereelle siirtynyt Nissinen ottaa takaisin.

Myös Ilves pääsi maalin makuun ennen toisen erän puoliväliä. Puolustaja Mikko Kuparisen syötöstä pääsi ainakin allekirjoittaneelle tuntematon suuruus Ville Leino kaventamaan tilanteeksi 3-1. Laukaus meni ensimmäistä otteluaan Ässä-maalilla pelanneen Scott Langkowin längeistä verkkoon.

Kun maaleja alkaa jääkiekossa tulemaan niin niitä yleensä tulee kunnolla, näin kävi tälläkin kertaa. Muutama minuutti Leinon maalista kasvatti Mestiksen viime kauden maalipyssy Tomi Pöllänen isäntien johdon jälleen kolmeen maaliin. Syöttäjinä läpiajosta syntyneessä maalissa olivat Fandul ja Antti Boman.

Erän loppupuolella pääsi Ilves pelaamaan ylivoimaa ja laittoi jäälle mukavasti tänään pelanneet Antti-Jussi Miettisen, Jesse Niinimäen ja David Nemirowskyn. Se tuottikin tulosta kun Oilersin kesällä varaama Niinimäki hienosti pohjusti Miettiselle paikan maalin kulmalle josta hän pääsi laittamaan kiekon ohi Langkowin. Maaliin syötön sai myös Nemirowsky.

Tästä sisuuntuneena päätti Ässät rakentaa vielä yhden maalin toiseenkin erään. Kunnon tykitykseen yltänyt Fandulin ketju teki vielä yhden maalin kun Tomi Pöllänen kiersi maalille, laukoi ja reboundin laittoi verkkoon itse ketjun maestro Fandul.

Kahden erän jälkeen tilanne oli siis 5-2. Erään mahtui paikkoja ja ottelun tuomarilinjan mukaisesti melko paljon rangaistuksiakin. Jari Levonen oli entisen kotiyleisönsä edessä päättänyt ottaa tiukan linjan.

Rauhallisempi päätöserä

Tamperelaiset saivat kolmanteen erään hyvän alun kun Ässät joutui pelaamaan noin puoli minuuttia kahden miehen alivoimalla. Tulosta eivät vieraat kuitenkaan saaneet aikaiseksi.

Aivan erän alkuminuuteilla nähtiin kuitenkin jälleen maali. Ässät pääsi pelaamaan ylivoimalla joka päättyi Janne Mäkelän viimeistelemään maaliin Shirrefsin ohilaukauksen jälkitilanteesta. Mies pääsi aivan tolpan juuresta nostamaan mustan ohi Nissisen. Tilanne 6-2.

Tämän jälkeen pelattiin hetken aikaa tasakentällisin kunnes Levonen joutui jälleen laittamaan miestä boxiin. Tällä kertaa Ilves pääsi ylivoimalle jonka se käytti myös hyväkseen. Fandul menetti kiekon helpohkosti keskialueella minkä seurauksena Antti-Jussi Miettinen pääsi Nemirowskyn kanssa vastahyökkäykseen jonka viimeksi mainuttu päätti hallittuun maaliin.

Tähän eivät pidot kuitenkaan vielä päättyneet. Jälleen ennakkoluulottomasti pelannut nuori porilais-puolustaja Atte Valli nousi kiekon kanssa Ilveksen alueelle jätti takaa tulleelle Timo Saloselle ja samalla itse blokkasi taidokkaasti vastustajan puolustajan ulos tilanteesta, aivan heti ei kiekkoa kuitenkaan verkkoon saatu vaan Salosen ja Wesslinin vispauksen seurauksena pääsi Valli itse laittamaan sen maalin kulmalta verkkoon. Osuma oli Aten ensimmäinen miesten peleissä!

Luonteeltaan päätöserä oli samantyyppistä pelailua kuin kaksi edellistäkin, mitään pelillisiä hienouksia ei nähty vaan molemmat pyrkivät aktiiviseen jääkiekkoon ja rakensivat paikkoja hyvällä tahdilla. Toki on muistettava että lukuisat rangaistukset myös sotkivat peliä eikä tasakentällisin päästy kovin pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti pelaamaan.

Ottelun anti

Porilaisittain pisti silmään monikin positiivinen asia verrattuna aikaisempiin kesän kamppailuihin. Ensinnäkin kaksi ketjua nousivat selkeästi ylitse muiden. Salonen-Tähtinen-Wesslin pyöritti peliä iloisen näköisesti varsinkin ensimmäisessä erässä ja viestitti että viime kauden jälkimmäisellä puoliskolla koottu kolmikko toimii varmasti myös tulevaisuudessa. Varsinkin sentteri Tähtinen näyttää jälleen nousevan askeleen lähemmäs kohti liigan nimekkäämpiäkin keskushyökkääjiä. Toinen ehjästi toiminut kokonaisuus oli Fandulin ketju laidoilla Harjula ja Pöllänen. Kovan tsempin omaavat nopeat laiturit saivat tänään erinomaista tukea kokeneelta Fandulilta joka avasi heille paikkoja muutamaan lisämaaliinkin. Positiivista oli myös omien nuorten Joose Lipposen, Janne Mäkelän ja Juha Kiilholman peli. Kolmikko värkkäsi pari maalia ja oli aina kentällä ollessaan energinen ja näkyvä.

Viime viikolla Poriin saapuneet maalivahti Scott Langkow ja hyökkääjä Dave Duerden pelasivat nyt ensimmäisen ottelunsa Ässä-paidassa. Uuteen seuraan ja erilaiseen ympäristöön tottuminen vie varmasti aikaa mutta hyviä esityksiä heiltä voi ensinäkemän perusteella odottaa. Duerden pelasi samassa ketjussa Sachlin ja Timo Hakasen kanssa.

Huomenna Poriin saapuu Sveitsin hallitseva mestari HC Davos joka jatkaa Suomen kiertuettaan Isomäen hallissa. Kotijoukkueen miehistö vaihtunee jonkin verran kyseiseen otteluun. Maalin suulla nähtäneen Antti Jokela ja hyökkäyksessä ovat ainakin tänään katsomossa olleet Patrick Forsbacka, Kristian Kuusela sekä Masi Marjamäki.

Jos ehtoosta jäi pääosin positiivinen maku niin jotain negatiivistakin joukkoon jälleen mahtuu. Ässien a-nuoria viime kaudella liigaan nostamassa olleessa joukkueessa pelannut hyökkääjä Mikko Peltonen voi pahimmassa tapauksessa olla koko kauden sivussa polvivamman vuoksi. Täyttä varmuutta asiaan ei ole, mutta polvi voi olla jopa niin heikossa kunnossa että pelit ensi kaudelta ovat ohi ennen kuin ne ovat ehtineet edes alkaa.

Ilveksen joukkue ei niin kuin tuloksestakin näkee erikoisemmin tänään säväyttänyt. Kyseessä oli vasta tamperelaisten toinen harjoituspeli joten onhan se sikäli täysin ymmärrettävääkin. Pirteimmin esiintyi Jesse Niinimäki joka oli hyvällä pelipäällä kunnes joutui jättämään kentän loukkaantumisen vuoksi kolmannessa erässä. Muita hyvin pelanneita hyökkääjiä olivat mm. Miettinen, Nemirowsky sekä jossain määrin myös Ville Snellman. Puolustuksessa Laamanen keskittyi lähinnä rangaistuksien ottamiseen, joskin hän muutaman hyvän tilanteenkin onnistui lähinnä ylivoimalla luomaan. Kokeella oleva Bert Robertson ei tänään harmaasta massasta suuremmin erottunut. Joukkueen kokeneilla tähdilla Raimo Helmisellä, Vesa Viitakoskella ja Timo Peltomaalla oli vapaapäivä.