Ässät Bluesia parempi sekavassa pelissä

Torstai-illan kenraaliottelu ei tarjonnut nälkäiselle kiekkoyleisölle parasta mahdollista viihdettä, kun Espoon Blues kohtasi Isomäen jäähallissa Porin Ässät kamppailussa, joka päättyi isäntien voittoon lukemin 2-1. Ennen ottelun alkua koko halli hiljeni muistamaan eilisen päivän lentoturmassa kuolleita Lokomotiv Jaroslavlin pelaajia.

Ensimmäinen erä oli sekava. Niin Ässät kuin Blueskin hakivat paikkoja nousta hyökkäykseen, ja kiekon liikettä saikin seurata kuin tennisottelua, sillä pääty vaihtui tasaiseen tahtiin. Kumpikaan joukkue ei esittänyt parasta mahdollista osaamistaan, eikä Bluesin Oskari Korpikarin jäähy korkeasta mailasta auttanut kotijoukkuetta nousemaan johtoasemaan. Vaikka ylivoimapeli Ässiltä sujuikin mallikkaasti, Korpikarin jäähyn jälkeen Blues hallitsi hetkellisesti peliä mielensä mukaan.

Ässille tuli monia puolittaisia läpiajotilanteita, joista joukkue ei käyttänyt hyväkseen kuin vasta ensimmäisen erän loppupuolella yhden, kun harjoitusotteluissa hyvin pelannut Tomas Zaborsky lahjoitti tarkan syötön Radek Smolenakille, jolla ei ollut sen suurempia vaikeuksia harhauttaa Blues-vahti Petri Koivistoa ja nakuttaa Ässiä yhden maalin johtoon.

Suihkukomennuksesta toiseen

Toisessa erässä alkoi jo tapahtuakin. Tomi Sallinen kaatoi vahingossa Ryan Caldwellin vierasjoukkueen maalin kulmalla, mistä kanadalaispuolustaja tulistui. Tilanne päättyi lopulta molempien ulosajoon, ja Caldwell joutui vielä lisätutkimuksiin yläraajavamman vuoksi.

Pelipaikastaan kiivaasti taisteleva Ässien Tommi Taimi sai näyttää kykynsä kenraaliottelussa ja niin hän myös teki. Puolustaja näytti taitavia otteitaan muun muassa juuri puolustuspäässä. Pakki blokkasi ehkä hieman tuurillakin Bluesin ratkaisevan maalipaikan, mutta ottelun edetessä teki myös muita hyviä valintoja. Toisen erän puolessa välissä Taimi kuitenkin otti jäähyn estämisestä, kun puolustaja pelasi aikaa slovakkijätti Kristian Kudrocille ja näin Bluesille tarjoutui taas kerran uusi ylivoima.

Stephen Dixon esiintyi debyytissään positiivisesti.

Kotiyleisön ehkä suurin kauhunhetki koettiin, kun Jari Sailio pääsi kokeilemaan maalintekoa liiankin läheltä. Tilanteesta selvittiin kuitenkin säikähdyksellä, kun kiekon harjoituksissa jalkaansa saanutta Antti Raantaa tuurannut ässävahti Juha Järvenpää hyppäsi viime hetkellä kiekon päälle.

Dixon alusti voittomaalin

Kahdessa ensimmäisessä erässä kaukalossa Ässiä hätyyttänyt, mutta hieman piilossa pelannut Tommi Huhtala ilmoitti läsnäolostaan viimeisessä erässä ja nousi perinteiseen tapaansa näyttävästi maalille, minkä seurauksena oli hämmennystä ässäpakassa ja tuomarin viheltämä pelikatko.

Ässät pääsi kahden maalin karkumatkalle tasan kymmentä minuuttia ennen ottelun päätöstä, kun Stephen Dixon sai kiekon haltuunsa. Loistosyötöstä syntyi mediakuutiolle luvut 2-0, kun Patrick Yetman iski kiekon varmasti maalin perukoille.
Ässien uusi sentterihankinta Dixon pelasi ensimmäisen virallisen ottelunsa Ässissä hyvin. Sentteri voitti aloituksia tasaiseen tahtiin ja rannelaukaus lähti joka kerta napakasti, vaikkei vielä maaliin asti päätynytkään. Myös taklausosastolla Dixon esitti taitojaan aina silloin tällöin.

Viimeisen erän loppuvaiheilla Mika Niemi hommasi hyökkäyspään jäähyn, ja rytäkkään otti osaa myös Jani Honkanen. Puolustaja hankki tilanteesta ulosajon vain itselleen ja Antti Mäkilä sai jo toistamiseen ottelun aikana harjoittaa istumalihaksiaan jäähyaitiossa. Ässien päävalmentaja Karri Kivellä oli sanottavaa tapahtumasta.

- Honkanen puolusti, ja mielestäni on väärin, että tilanteesta ei tuomittu jäähyä kummallekin joukkueelle.

Blues sai Ässien sekoilusta kahden miehen ylivoiman, ja päätyi lopulta pelaamaan kuudella kolmea vastaan, kun Koivisto lähti tolppien välistä vaihtoaitioon. Teemu Ramstedt ei kuitenkaan osunut varmaan maalipaikkaan aivan maalin kulmalta, joten Bluesin maalinteko venähti hieman. Juha Järvenpään nollapelin pääsi pilaamaan viimeisellä peliminuutilla tarkan maalin laukonut Ville Lajunen.

- Pelitaktiikkaamme ei myöskään kuulu ottaa kolmannen erän loppuun 5-3 alivoimaa, Kivi totesi naurahtaen.

- Pelistä näki, että takana on raskas viikko. Dixon oli pirteämpi, kuin osasin odottaa, sillä mieheltä kuitenkin puuttui vallan pelituntuma. Raannan piti pelata, mutta hän sai harjoituksissa kudin jalkaansa, joten Järvenpää torjui tänään maalilla ja teki sen hyvin. Kaikilla on kutina sarjan alkuun, mutta edetään kuitenkin pikku hiljaa. Kyseessä on pitkä sarja, Kivi kommentoi.