TPS vastaan Markkanen: 180 minuuttia Turussa vailla hunajata

LIIGA / Ennakko
TPS:n tehoista on vastannut pääosin joukkueen ykkösketju.
Kuva © Timo Savela
TPS pelaa jo viidennen perättäisen kotiottelunsa, kun Turkuhallissa vierailee SaiPa. Joko TPS keksisi keinot Jussi Markkasen ohittamiseksi?

Edelliset ottelut

TPS ja SaiPa ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella kahdesti. Lokakuun alussa SaiPa haki Turkuhallista selvän voiton numeroin 5−0. Kolme viikkoa myöhemmin TPS kuitenkin sai revanssinsa, kun pisteet matkasivat Lappeenrannasta Turkuun maalein 4−1.

Palloseura on joukkueista tällä hetkellä vahvemmassa vireessä. Sarjataulukon sijalla kuusi majaileva turkulaisnippu pelaa jo viidennen perättäisen kotipelinsä, sillä tiistai-iltana Lukkoa vastaan pelattua CHL-puolivälierää edelsi kolmen kotipelin rupeama Liigassa. Näistä peleistä TPS voitti Lukon ja Kärpät, mutta taipui Pelicansille.

Ottelun aattona pelatussa CHL-pelissä TPS oli kahden maalin takaa-ajoasemassa, mutta nousi viime hetkillä 3−3-tasapeliin. Joukkue voi olla fyysisesti väsynyt, mikä tuo pientä etua SaiPalle, mutta hieno Lukko-ottelun loppukiri voi olla TPS:lle myös henkinen voimavara.

SaiPa ei aivan yhtä hyvässä vireessä ole. Alla on kaksi tappiota, joista viimeisin sarjajumbo HPK:lle. Viime viikon peleistä lappeenrantalaisten laariin putosi yhteensä kolme pistettä, sillä KalPalle joukkue hävisi jatkoajalla ja Tapparaa vastaan tuloksena oli jatkoaikavoitto. Keltamustat ovat sarjataulukossa kahdeksansina.

Ratkaisun paikat

TPS on nojannut jo pidemmän aikaa ykkösviisikkonsa tehoihin. Myös Lukkoa vastaan mustavalkoiset tarvitsivat kokeneiden pelaajiensa panosta, kun muista ei ratkaisijoiksi ollut. Nuoret ovat Julius Vähätalon johdolla pelanneet pirteästi, mutta maalinteko on ollut Tomi Kallion, Eric Perrinin ja Dave Spinan muodostaman kolmikon harteilla.

Palloseura on silti parantanut erityisesti puolustus- ja alivoimapelaamistaan. Joukkue on pelannut kurinalaisesti, ja varsinkin peruspakeiksi profiloitavat puolustajat ovat olleet luottamuksen arvoisia. SaiPalla on kova työ luovia tiensä TPS-maalin välittömään läheisyyteen, jos esimerkiksi Jani Forsström ja Olli Malmivaara jatkavat hyviä esityksiään.

SaiPan yksilöistä voi nostaa esiin Kim Strömbergin, joka oli joukkueiden ensimmäisessä keskinäisessä ottelussa alati vaarallinen. Mies on pelannut viime aikoina pirteästi, ja tehoja voidaan odottaa muun muassa hänen lavastaan.

SaiPalta oli HPK-pelissä sivussa David McIntyre sairastelun vuoksi. Mikäli kanadalaishyökkääjä on pelikuntoinen, on vierasjoukkueella hyökkäyspelissään yksi ase lisää. Chad Raulta kuitenkin kaivataan heräämistä tehojen valossa, sillä miehen nimi on esiintynyt alkukauteen nähden pistetilastoissa vähenevissä määrin.

Erikoista

Jussi Markkanen on pitänyt TPS:ää vastaan maalinsa puhtaana yhtäjaksoisesti yli 120 minuuttia. Kaksi nollapeliä perätysten turkulaisten kustannuksella pelannut konkarivahti oli lepovuorossa joukkueiden edellisessä kohtaamisessa, sillä tuolloin Jani Nieminen kantoi torjuntavastuun.

Markkanen on päästänyt neljässä viimeisessä TPS-pelissään vain yhden osuman, ja nollapelin hän on pelannut viimeisen neljän TPS-pelin otannalla kolmesti. Palloseuralla on ollut huomattavia vaikeuksia saada kiekkoa siis juuri Markkasen ohi, ja erityisen vaikeaa se on ollut nimenomaan Turkuhallissa, sillä mainittu ainut maali syntyi Lappeenrannassa.

Täten Markkanen on ollut päästämättä maalia Turkuhallissa jo yli 180 minuuttia. Jos 40-vuotias torjuja on SaiPan maalilla keskiviikkona, on hänellä mahdollisuus jatkaa käsittämätöntä putkeaan Turun kaukalossa.

TPS:n maalilla oli Lukkoa vastaan Oskari Setänen, ja samainen veräjänvartija on pelannut Teemu Lassilan saaman pelikiellon jälkeen yhtä lukuun ottamatta kaikissa otteluissa. On hyvin mahdollista, että perättäisten pelipäivien takia mustapaitojen maalissa nähdään SaiPaa vastaan Aleksandar Georgijev, joka torjui voitokkaasti viime SaiPa-pelissä.

Lassila ei ole ainut TPS-pelaaja, joka on pelikiellossa. Henrik Tallinder kärsii Pelicans-ottelusta saamansa yhden ottelun mittaisen pelikieltonsa illan SaiPa-pelissä. Ruotsalaispuolustaja pelasi tiistain CHL-puolivälierässä, sillä Liigan pelikiellot eivät ulotu sarjan ulkopuolelle.

Palloseura on pelannut kotiotteluita todella tiheään tahtiin. SaiPaa isännöityään turkulaiset palaavat kotikaukaloonsa vasta 18. joulukuuta, kun Turkuhalliin tulee kylään KooKoo.

Arvio ottelusta: Vinski Virtanen

Kotijoukkue on pienen pieni suosikki, vaikka tehot lepäävätkin ykkösketjun harteilla. Markkasen nollaputki tuskin kestää loputtomiin, ja jos TPS:n ykkösnyrkki jatkaa samaan malliin saaden tällä kertaa myös muilta ketjuilta taustatukea, on se vahvempi ehdokas ottelun voittajaksi. SaiPa ei ole kuitenkaan helppo vastus, joten tiedossa on tasainen peli.

Seuraa Heitä

Dave Spina #12 |

Hyökkääjä

Viime kaudella SaiPassa viilettänyt nopea hyökkääjä teki Lukkoa vastaan tärkeän kavennusmaalin CHL-puolivälierässä. Kauden toisessa SaiPa-pelissä Spina oli suorastaan pitelemätön tehden tehot 2+1.

Kalle Maalahti #18 | HV 71

Puolustaja

Maalahti on pelannut varsin hyvän alkukauden. Puolustaja kirjautti joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessä peräti tehot 1+2. Nähtäisiinkö 24-vuotiaalta pakilta taas vakuuttavia otteita Turussa?

» Lähetä palautetta toimitukselle