Katastrofin ainekset - mikä puoltaisi TPS:n voittoa Lukosta?

LIIGA / Ennakko
TPS:n maalivahdin on astuttava esiin - onko Georgijev taas torjuntavuorossa?
Kuva © Timo Savela
Surkeat esitykset KooKoota ja Ässiä vastaan, aloittavan maalivahdin torjuntavire, kehnot otteluiden alut ja ailahtelevat kotipelit. Lähes kaikki voi mennä turkulaisittain pieleen Lukon saapuessa vierailulle.

Sekä TPS että Lukko ovat ajautuneet tappioiden teille. Kotijoukkue TPS:llä on allaan kaksi heikkoa 60-minuuttista, kun se hävisi ensin kotonaan Ässille ja sitten vieraissa KooKoolle. Lukolla tappioita on jonossa yksi enemmän, kun TPS:n tavoin Ässille ja KooKoolle hävinnyt Lukko jäi pisteittä Kärppiä vastaan.

On syytä odottaa, että Lukko palaisi voittokantaan TPS:n vieraana. Perhepelinä markkinoidussa ottelussa Palloseuran yllä leijuu enemmän uhkakuvia kuin mahdollisuuksia. Edellytykset voittoon ovat vähäiset, sillä Ässät-pelin alusta alkanut sekasortoisuus vallitsi turkulaisryhmän pelaamisessa KooKoo-ottelun loppuun saakka.

Teemu Lassila sai Josh Grattoniin kohdistuneesta viikateiskustaan seitsemän ottelun pelikiellon, joten mustavalkoisten maalissa nähdään joko ottelun aattona KooKoota vastaan kohtalaisesti pelannut Aleksandar Georgijev tai Lukon paidassa viime kaudella torjunut Oskari Setänen.

Kumpikaan vaihtoehto ei liiemmin riemunkiljahduksia turkulaiskannattajien leirissä kirvoita. Georgijev pelaa ajoittain loistavasti, mutta on ailahteleva. Setänen on matkannut ympäri Suomea peliajan perässä, eikä mies ole pelannut TPS:n maalilla vielä kertaakaan runkosarjassa.

Lukon on arveltu peluuttavan Rasmus Rinnettä, mutta lopullinen ratkaisu selviää vasta kokoonpanojen tullessa julki. Rinne tuurasi Ryan Zapolskia viimeksi puolitoista viikkoa sitten SaiPaa vastaan, jolloin miehen tilastot kaunistuivat 28 torjuntaa vaatineella nollapelillä.

Ratkeaako peli jo avauserässä?

TPS:n riesana ovat olleet läpi kauden suorastaan katastrofaaliset otteluiden alut. Ässiä vastaan ottelu lähti väärään suuntaan jo ensiminuutista alkaen, ja KooKoota vastaan Ari-Pekka Selinin ryhmä jäi niin pahasti telineisiin, että valmennus otti aikalisän jo ennen ensimmäisen erän puoliväliä.

Lukon peli ei sekään toki loistokasta ole ollut, mutta paniikkinappulan painamiseen ei Risto Dufvan miehistöllä syytä ole. Tärkeimmät pelaajat ovat tällä hetkellä terveiden kirjoissa, ja raumalaisten pelaaminen palannee pikaisesti uomiinsa pienellä hienosäädöllä.

TPS:ää vastaan on tällä kaudella toiminut kurinalainen ja kärsivällinen pelaaminen keskustan tukkimisen ohella. TPS on turhautunut monesti, kun vastustaja on tyrehdyttänyt pääsyn parhaille maalintekopaikoille ja puolustanut kovalla työmoraalilla.

Lukon pelitapa on siis kuin räätälöity tämän hetken TPS:ää silmällä pitäen. Palloseura on viime peleissä ollut käytännössä kärkimiestensä varassa, joten vierasjoukkueelle saattaa jopa riittää pelkkä TPS:n ykkösketjun pimentäminen.

Kaiken lisäksi TPS on sarjan neljänneksi huonoin kotijoukkue. Esitykset ovat ailahdelleet, kuten päävalmentaja Selin myönsi Ässiä vastaan pelatun ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Huono peli on huomattavan usein osunut juuri kotiotteluihin, sillä pelaaminen on tahtonut mennä kotiyleisön edessä yliyrittämiseksi.

Toisaalta TPS:n piti olla selvä ennakkosuosikki Ässät- ja KooKoo-kohtaamisissa, joten ennakkoasetelmat ovat heittäneet kuperkeikkaa kaukalotapahtumiin nähden. Turkulaispoppoo voi pitää pisteet kotihallissaan, mutta se edellyttäisi kliinistä ottelun alkua ja ehjää kolmea erää, joihin Turkuhallissa ei tähän mennessä isäntien osalta ole totuttu.

Arvio ottelusta: Vinski Virtanen

Alun kokovartalokipsin välttäessään TPS:llä voi olla hyvä mahdollisuus pisteille. Se tosin vaatisi myös monen muun osa-alueen onnistumista. Hetkittäisiin koomailuihin TPS:llä ei ole varaa, sillä Lukko taatusti iskee paikan saadessaan. Lukko on ennakkosuosikki, mutta otteluiden täyteisellä viikolla molempien joukkueiden kohtaama rasitus voi hyvin muuttaa asetelmia. Alussa raikkaammalla jalalla liikenteessä oleva joukkue korjannee pisteet.

Seuraa Heitä

Jonne Virtanen #3 |

Keskushyökkääjä

Monsterimonni-lempinimeä kantava jätti on sentteröinyt TPS:n nelosketjua. Luistelu näyttää verkkaiselta ja aloitusympyrässä otteet ovat olleet heikonlaisia, mutta kookas keskushyökkääjä taitaa eritoten fyysisen pelin. Sytyttääkö kolossi TPS:n taklauksillaan?

Ville Vahalahti #82 |

Laitahyökkääjä

TPS:ssä suurimman osan urastaan pelannut Lukko-hyökkääjä on ollut hyvässä vireessä palattuaan pitkältä sairaslomaltaan. Heiluttaako Vahalahti entisen seuransa maaliverkkoja vanhan kotiyleisönsä edessä?

» Lähetä palautetta toimitukselle