Raateleeko Ilves seuraavaksi TPS:n?

LIIGA / Ennakko
Petokissat juhlivat viimeksi JYPin kustannuksella.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
TPS ja Ilves lähtevät perjantain otteluun täysin eri lähtökohdista. TPS:n suurin pyrkimys lienee välttää täydellinen mahalasku loppukaudesta. Ilves pyrkii puolestaan kynsin hampain vankistamaan asemiaan pudotuspeliviivan paremmalla puolella. Enemmän hävittävää otteluun lähdettäessä on ehdottomasti vierailla.

Ilveksen otteet ovat viime viikkoina jättäneet paljon toivomisen varaa. Alkukaudesta erinomaisesti esiintyneet tupsukorvat ovat saalistaneet kahdeksasta edellisestä ottelustaan vaivaiset seitsemän pistettä. Edellisessä ottelussaan Ilves teki kuitenkin melkoisen ryhtiliikkeen.

Tamperelaiset olivat ennen tiistaista JYP-otteluaan viimeksi kukistaneet jyväskyläläiset tammikuussa 2011. Tämän apinan joukkue kuitenkin heivasi tyylillä selästään ottaen vakuuttavan 5-0-voiton. Pirteästi esiintynyt Ilves käytti JYPiä vastaan saamansa maalipaikat erittäin tehokkaasti hyväkseen.

Mikäli Ilves onnistuu rankaisemaan vastustajan virheistä yhtä terävästi kuin edellisessä ottelussaan, tietää se TPS:lle ongelmia. Selkein etu Ilveksellä löytyy tolppien välistä. Ville Kolppanen on esittänyt läpi kauden erinomaisia otteita tupsukorvien veräjänvartijana. Myös kakkosmaalivahti Joonas Korpisalo esiintyi edukseen nappaamalla tiistaina liigauransa ensimmäisen nollapelin.

TPS-valmennuksen tilanne ei ole yhtä herkullinen. Vaikka maalivahteja ei voi syyttää mönkään menneestä kaudesta, niin totuus on se, että Fredrik Norrena ja Ville Hostikka eivät ole pelanneet omalla tasollaan tällä kaudella kuin satunnaisesti. Tämä mielessä pitäen onkin jännittävää nähdä, pyrkiikö Ilves heti ottelun alusta laukomaan mahdollisimman paljon kohti turkulaismaalia.

TPS:n maalille luistelee Ilvestä vastaan Hostikka, sillä Norrena on kymppitilin täyttymisen johdosta pelikiellossa. Tämä merkitsee myös sitä, että TPS:n luukkuvahtina toimii A-junioreiden maalivahti Niklas Saarinen.

Murskatappion kautta uuteen nousuun?

TPS kärsi edellisessä ottelussaan varsinaisen rökäletappion, kun Jokerit vei pisteet Turusta luvuin 1-7. Turkulaisten peli ontui kauttaaltaan pahasti, mutta suurimpia murheita olivat syöttöjen heikko laatu sekä suoraviivaisuuden puute. TPS:n hyökkäykset ajautuvat liian usein kulmiin, josta joukkueella on hankaluuksia saada peliä käännettyä maalin edustalle.

Osittain tätä ongelmaa voi selittää sillä, että monet avainhyökkääjät ovat poissa kokoonpanosta loukkaantumisten takia. Tähän on kuitenkin luvassa pientä helpotusta jo Ilvestä vastaan.

- Näillä näkymin Rasmus Kulmala palaa kokoonpanoon, joten saamme hyökkäyspäähän hiukan miehiä lisää ja Niklas Friman palaa puolustajaksi, ilmoitti TPS-valmentaja Riku-Petteri Lehtonen.

Frimanin liittyminen takaisin puolustukseen on TPS:lle enemmän kuin tervetullutta. Alkuvuodesta nähty tiivis ja uhrautuvainen viisikkopuolustus loisti nimittäin Jokereita vastaan täysin poissaolollaan. Samankaltaisiin puolustuspään merkkausvirheisiin kuin Jokereita vastaan ei ole varaa uudestaan. Muuten Ilveksen vikkelät jalat sekä etevä sijoittautuminen koituvat TPS:n turmaksi.

Puolustuksen onnistuminen on siis avainasemassa, kun turkulaiset lähtevät Ilveksen kaatoon. Pelkällä jarruttelulla se ei kuitenkaan tule onnistumaan.

- Ilves on hyvin liikkuva joukkue, jonka heikkoudet ovat selkeästi oman pään pelaamisessa. Sinne meidän pitää pitkillä hyökkäyksillä aiheuttaa tuskaa ja myös helpottaa sitä omaa tuskaamme samalla. Tarvitsemme onnistumisia, jotta motivaatio ja itseluottamus säilyisivät, tuumi Lehtonen.

Ratkaisevaa TPS:n kannalta onkin henkisen kantin kestävyys. Onko TPS sisuuntunut vai masentunut edellisottelussa kokemastaan nöyryytyksestä?

Seuraa Heitä

Brian Willsie #24 |

Laitahyökkääjä

Tuittupäänäkin tunnettu kanadalaishyökkääjä oli ainut, joka onnistui TPS:n viime ottelussa maalinteossa. Mies ei myöskään sortunut jäähyilyyn, vaikka joukkueen turhautuminen oli lähes käsin kosketeltavaa. Kokeneelta hyökkääjältä kaivataan maltillisia ratkaisuja Ilvestä vastaan, mikäli turkulaiset aikovat katkaista tappiokierteensä.

Nicholas Dimitrakos #11 |

Oikea laitahyökkääjä

Viime vuonna Saksassa kiekkoillut jenkkihyökkääjä tekee Turussa liigadebyyttinsä. Oikealta ampuvalta konkarilta Ilves haluaa nähdä tehoja, eritoten ylivoimalla.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Brian Willsie 2 2 4
2.Niclas Lucenius 3 0 3
3.Shaone Morrisonn 0 1 1
4.Camilo Miettinen 0 1 1
5.Steven Seigo 0 1 1
Ilves M S P
1.Turo Asplund 1 4 5
2.Michael Keränen 2 3 5
3.Kai Kantola 1 1 2
4.Atte Pentikäinen 0 2 2
5.Simon Gysbers 2 0 2

» Lähetä palautetta toimitukselle