Liigan vaarallisin peto Turussa

LIIGA / Ennakko
Kissapaitoja on ollut vaikea lyödä.
Kuva © Jarno Hietanen
Liiga-kakkonen Ilves hakee upealle putkelleen jatkoa TPS:n kustannuksella.

Ilveksen keskiviikkoinen vierailu Helsingissä oli monella tapaa mykistävä, perjantaina puolestaan alle jäi kotikaukalossa HIFK. Kuuden ottelun voittoputki ja vain yksi suora tappio yhdeksään ensimmäiseen otteluun on palkittu sarjataulukon kakkospaikalla.

Joukkue ei ole nöyristellyt, tai varsinkaan aikaillut ja siihen on varautunut myös lauantain vastustaja. TPS:n päävalmentaja Kai Suikkanen korostaa turkulaisten omaa kiekollista pelaamista, jossa syötöt ovat toistaiseksi liihottaneet ties minne.

- Välillä annoimme kiekon hyvin lavasta lapaan, mutta sitten esimerkiksi HIFK:ta vastaan emme enää antaneetkaan helppoa syöttöä. Kaikki halusivatkin antaa sen bobbyorr-syötön, joka menikin metrin tai kaksi pieleen. Jokainen syöttö vie peliä eteenpäin ja on paljon helpompi liikuttaa kiekkoa lapa kerrallaan kuin yrittää suoraan antaa pitkää syöttöä, jolloin riskitekijät kasvavat.

- Katsoin Ilveksen Jokerit-peliä jonkin aikaa ja täytyy kyllä sanoa, että en tiedä mistä ovat tuollaisen buustin saaneet. Kyllä llves menee todella lujaa.

Joukkueiden välissä on yhdeksän ottelun jälkeen 10 pisteen kuilu. TPS on sarjataulukon pohjasijoilla, Ilves jahtaa piikkipaikkaa. Siinä missä Ilveksen nuoressa ja nimettömässä joukkueessa maalit ovat jakautuneet laajalti, on TPS:n syömähammas helppo tiivistettävä: jos Dan Sextonilla ja Francis Parélla ei kulje, turkulaiset ovat jumissa. Lauantaina pieni, mutta vikkelä kaksikko kohtaa Ilveksen ahkerasti mailaa käyttävät ja hanakasti kiinni käyvät puolustajat.

Erityisesti Paré on kaksiteräinen miekka monipuolisten taitojensa, mutta perinteisesti epätasaisten suoritustensa vuoksi. Ykkössentteristä ykkösketjun laituriksi siirtynyt kanadalainen on viime aikoina käväissyt myös kolmos- ja kakkosketjuissa. Seitsemästä pisteestä neljä syntyi yhdessä ottelussa ja tehotilastokin on pakkasella. TPS on eriskummallisessa tilanteessa, jossa se odottaa kauden ainoan kultakypäränsä heräämistä.

- Hänen pitäisi olla huipputason pelimies. Meidän on löydettävä ruutu, jossa saamme sen kaiken hänestä irti. Vielä ei ole päässyt ramppa kalkattamaan ihan niin kuin voisi odottaa ja haluaisimme. Hänet pitää saada tasolle, jolla joka pelissä tapahtuisi jotain, Suikkanen sanoo.

Ilveksen oman tehoparin toinen puolikas tuskin yllättää ketään. Daniel Corso on sekä joukkueen piste- että jäähypörssin ykkösenä tehotilaston näyttäessä nollaa. Kun maalintekoon kykenevät silti tasaisen varmasti myös vaikkapa Michael Keränen, Kai Kantola ja Ville Korhonen, on TPS:n arveluttavan puolustamisen skarpattava entisestään.

- Jos paidan väri olisi vähän erilainen, niin meno olisi aika samanlaista kuin KalPalla muutama vuosi sitten. Yleisilme on samanlainen. He liikkuvat älyttömän hyvin ja liikuttavat kiekkoa nopeasti. Peli on myös aika luovaa ja he uskaltavat pelata hienoa jääkiekkoa - sitä on kiva katsoa, kuvailee Suikkanen.

Ilves matkustaa Turkuun ilman liutaa puolustajiaan. Vammalistalla ovat muiden muassa Arto Tukio ja Miro Hovinen. Hyökkäys puolestaan on tehnyt tulosta myös ilman Masi Marjamäkeä.

TPS:llä toipilaita on vähemmän: Tadas Kumeliauskas kuntouttaa yhä itseään ja häntä tuuraa vielä lauantaina Jeff Halpern. Laitahyökkääjä Charles Bertrand kuvautti selkänsä torstaina ja osallistui lähes täyspainoisesti joukkueen harjoituksiin, mutta pelannee vasta ensi viikolla.

Seuraa Heitä

Markus Palmroth #26 |

Puolustaja

TPS:n puolustuskalustossa ei ole leveyttä muille jaettavaksi - tai oikeastaan edes omiin tarpeisiin. Virhe- ja jäähyalttiin Palmrothin on terävöidyttävä valtavasti, jotta Liiga-tason pelaajia riittäisi myös Palloseuran kolmospariin.

Simon Gysbers #67 | Medveščak

Puolustaja

Ilveksen alakerran isäntä on vahva - sekä kirjaimellisesti että kuvainnollisesti. Kiekko liikkuu tyylikkäästi ja Gysbers rakensi perjantaina Ilveksen ylivoimamaalinkin.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Dan Sexton 3 2 5
2.Francis Paré 1 2 3
3.Tero Koskiranta 3 0 3
4.Matias Sointu 0 2 2
5.Steven Seigo 0 2 2
Ilves M S P
1.Jarkko Näppilä 2 3 5
2.Daniel Corso 2 2 4
3.Kai Kantola 2 1 3
4.Sami Sandell 0 3 3
5.Martti Järventie 0 3 3

» Lähetä palautetta toimitukselle