Ylivoimalla dominoinut TPS saa vieraakseen Ässät

LIIGA / Ennakko
Tomi Kallio heilutti maaliverkkoja Tampereella Ilvestä vastaan.
Kuva © Jarno Hietanen
Tiistai-iltana Ilveksen vahvalla erikoistilannepelaamisellaan kaatanut TPS saa vieraita Porista, kun KalPalle jatkoaikatappion kärsinyt Ässät saapuu Turkuun.

Edelliset ottelut

TPS ja Ässät ovat kohdanneet tällä kaudella jo kertaalleen. Turkulaiset johtivat Porissa käytyä kamppailua kahdella maalilla, mutta Pekka Rautakallion luotsaama ryhmä nousi sitkeästi rinnalle ja ohi. Voitto kirjattiin Ässille lukemin 5−3, joten TPS:llä on paljon hampaankolossa keskiviikon otteluun lähdettäessä.

Tasan kuukausi sitten pelatussa ottelussa etenkin toinen erä oli Palloseuralle myrkkyä, kun Ässät sai kiekon reppuun neljästi. TPS vaihtoi kyseisessä pelissä maalivahtia, mutta se ei pidätellyt Ässien kultakypärää Jarno Kärkeä, joka kirjautti pistesarakkeeseensa kaksi osumaa.

Molemmat joukkueet lähtevät kohtaamiseen tiistai-illan rasitus niskassaan. Lähtökohdat ovat hivenen erilaiset, sillä TPS on löytänyt pitkään kestäneen ailahtelun jälkeen tasaisuutta otteisiinsa. Patapaidat ovat pelanneet ajoittain sarjasijoitukseensa nähden todella hyvin, mutta tiukat pelit ovat kääntyneet vastustajille.

TPS otti Ässät-ottelun aattona rutiinivoiton vieraspelistä Ilvestä vastaan. Alla on vahva vieraskiertue, sillä Hämeenlinnasta irtosi vakuuttava voitto HPK:sta, ja joukkue teki myös voitokkaan CHL-reissun Norjaan Storhamarin vieraaksi. Mustavalkoiset ovat vahvan vireensä myötä pienehkö ennakkosuosikki kotijäällään.

Ässät taisteli tiistaina Porissa KalPaa vastaan, mutta kuopiolaisten onnistui lähteä Isomäestä jatkoaikavoitto takataskussaan. Ennen lauantain Sport-tappiota Ässät otti kuitenkin miehekkään voiton HIFK:sta, mikä luo uskoa jatkoa ajatellen. Ottelu osoitti, että myös porilaiset voivat hyvänä päivänään yllättää kenet tahansa.

Ratkaisukohdat

Ässät on työteliäs ja kurinalainen ryhmä. Joukkue ei ole yhtä nimekäs kuin vastustajansa, mutta sitoutuneella joukkuepelaamisella sillä voi olla mahdollisuudet turkulaisten kaatoon. TPS:ää vastaan tiivis keskustan puolustaminen on toiminut, kun Palloseura on jätetty parhaan laukaisusektorin ulkopuolelle.

TPS:n tulee välttää virheitä, sillä kiekonmenetykset kriittisissä paikoissa voivat johtaa vastaiskuihin, joita Ässät takuulla kyttää. Porilaiset ovat vahvoja kaksinkamppailuissa, joten sääntöjen rajoissa pysyvän fyysisen pelaamisen kautta vierasjoukkueella voi olla tilaisuus horjuttaa TPS:ää.

Fyysinen pelaaminen ei saa kuitenkaan kuohua yli, sillä TPS on tällä hetkellä erikoistilanteissa sarjan kuumin joukkue. Jäähyilyyn sortuessaan Ässillä on syytä alituiseen valppauteen: TPS:n ylivoimapelaaminen on Liigan tehokkainta, ja muun muassa Ilves ei eilisiltana kyennyt tähän osa-alueeseen vastaamaan.

Materiaalin laajuus on toinen TPS:n voittoa puoltava seikka. Lauri Tukosen loukkaantumisesta huolimatta ykkösketju on ollut kenties sarjan paras, kun Tomi Kallion ja Eric Perrinin vierelle nostettu Dave Spina on ollut myös huippuiskussa. Tehoja on löytynyt muiltakin ketjuilta, ja Ari-Pekka Selin on voinut harjoittaa puolustuksen osalta rotaatiota. Ilvestä vastaan lepovuorossa oli Tomas Mojzis.

Ässät puolestaan kärsi tuntuvan menetyksen, kun Jyri Marttinen joutui sairastuvalle. Pakistoon hankittiin Mikko Vainonen, mutta KalPaa vastaan miehen pelituntuma oli ymmärrettävästi vielä kateissa. Avainpelaaja Masi Marjamäki jätti KalPa-ottelun kesken, joten hänen kuntonsa on arvoitus. Lisäksi joukkue kaipaisi ratkaisijoita aiempaa laajemmalta rintamalta.

Arvio ottelusta: Vinski Virtanen

TPS on ollut vaikeuksissa varsinkin otteluiden aluissa. Nopean johtomaalin saadessaan Ässät voi osoittautua viheliäiseksi kannoksi TPS:n kaskessa. Palloseura on kuitenkin petrannut tällä saralla, eikä täten varmasti uinu alussa. Molempien ryhmien torjuntatyöskentely on ollut viime peleissä ensiluokkaista, joten maalivahtiin tuskin kumpikaan kaatuu. TPS:n pitäisi nykykunnossaan pystyä kaatamaan Ässät, mutta helppoa ottelusta ei tule niin isännille kuin vierailijoillekaan.

Seuraa Heitä

Ilkka Pikkarainen #84 |

Laitahyökkääjä

TPS-leirissä toivottiin sormet ristissä, että talonmieheksi tituleerattu Pikkarainen olisi sairaslistalta palatessaan yhtä vahvassa vireessä kuin ennen loukkaantumistaan. Pelko oli aiheeton; Sonkajärven sonni on ollut niin hurjassa vireessä, että miehelle sorvattiin tuoreeltaan kaksivuotinen jatkosopimus.

Aleksi Saarela #87 | SCL Tigers

Laitahyökkääjä

Nuorelta keskushyökkääjältä on jo pidempään odoteltu tehoja. Kahdessa viimeisessä ottelussa Saarela on osoittanut merkkejä kasvaneesta itseluottamuksesta, sillä KalPaa ja Sportia vastaan nuorimies osui tolppien väliin yhteensä kolme kertaa. Olisiko maalivainu kohdillaan myös Turussa?

» Lähetä palautetta toimitukselle