Tappara isännöi kauden toiseksi viimeistä paikallispeliä Hakametsässä

LIIGA / Ennakko
Lauantaina on odotettavissa jälleen fyysinen kamppailu.
Kuva © Jarno Hietanen
Lauantaina tamperelaisten ohjelmassa on kauden neljännen ja toiseksi viimeisen paikallispelin jännittäminen. Toisin kuin Helsingissä, Tampereella paikallispelejä pelataan myös tulevilla kausilla, mutta silti panokset ovat faneille kovat; sen lisäksi, että oman suosikkijoukkueen tappio paikallisvastustajalle korventaa sekä mieltä että sielua, tietää se myös varmaa kuittailua työpaikoilla ja kouluissa. Voitto sen sijaan pelastaa koko viikon ja varmasti myös seuraavankin. Ja voi sitä riemua kun kaveripiiristä löytyy se joku onneton ”kaupungin toisen joukkueen” kannattaja, jota on mukava muistuttaa paikallisderbyn tuloksesta.

 

Se kuitenkin fanikulttuurista, sillä myös itse pääosan esittäjillä eli joukkueilla on ottelussa paljon panosta. Voitolla Tappara varmistaisi koko kauden paikallisherruuden, sillä kun vain yksi paikalliskamppailu on lauantain jälkeen jäljellä, karkaisivat kirvesrinnat voitoissa jo saavuttamattomalle 3-1 karkumatkalle. Ilveksen ainoa voitto paikallisvastustajasta on kauden avauspelistä syyskuulta, jolloin joukkueet olivat menossa aivan eri suuntiin kuin nyt.

Tuolloin Tuomas Tuokkolan johtamilla joukoilla oli luistimissaan lentokeli ja peli luisti, kun taas viime kevään hopeajoukkue Tappara takelteli pelinsä kanssa ja aloitti kautensa hieman odotettua heikommin. Sittemmin osat ovat kuitenkin vaihtuneet ja Tappara on tukevasti sarjataulukon toisella sijalla, vain seitsemän pistettä Kärppiä perässä.  Ilves sen sijaan majailee sijalla yhdeksän, 19 pisteen päässä illan vastustajastaan.

Luvassa jälleen vähämaalinen vääntö?

Kuluvan kauden kolme toistaiseksi pelattua paikallispeliä ovat kaikki päättyneet niukasti vain yhden maalin erolla. Joukkueiden välillä on taas ollut takavuosien kaltaista kipinöintiä, ja kaikissa otteluissa kaukalosta voittajana poistunut joukkue on ollut etevämpi nimenomaan kamppailupelaamisessa. Hyvin erilaisista lähtökohdista huolimatta paikallispeleissä on jälleen ollut sitä kauan kaivattua tunnetta torikokousten ja pystypainien muodossa, eikä kumpikaan joukkue ole antanut piiruakaan periksi. Juuri tällaiset paikallispelit ovat niitä, joista sekä fanit että pelaajatkin eniten nauttivat, ja myös lauantain kamppailusta on lupa odottaa viihdyttävää kohtaamista. Ratkaisun hakeminen jatkoajalta tai rankkareista ei myöskään olisi suuren suuri yllätys.

Ilves pääsee otteluun kolmen voiton siivittämänä. Viimeisimpänä jalkoihin jäi KalPa, kun Ilves oli vastustajaansa etevämpi perjantaina Hakametsässä peräti luvuin 5-0. Samaan aikaan Turussa Tappara kärsi etukäteen ajateltuna hieman yllättävän, joskin pelitapahtumien perusteella ansaitun tappion sarjajumbo TPS:lle. Tulee kuitenkin ottaa huomioon, että liigan toiseksi paras kotijoukkue ei joulukuussa hävinnyt yhtäkään ottelua, joten eilisestä häviöstä huolimatta Jukka Rautakorven suojateilla on pelisysteemi iskostettuna selkärankaan ja tappion myötä lauantaina kaukalossa nähdään varmasti entistäkin motivoituneempi ja kurinalaisempi Tappara, joka varmasti tulee otteluun sisään aggressiivisesti.

Ratkaisija on pimennossa

Toistaiseksi nähdyissä paikallispeleissä tehokkain pelaaja tehoin 2+1 on ollut Tapparan Kristian Kuusela, yksi seuran tämän kauden nimekkäimmistä hankinnoista. Ilveksen paras pistemies paikallisotteluissa on sen sijaan ollut kauden ensimmäisessä derbyssä tehot 1+1 latonut Michael Keränen. Lauantain ratkaisijaa on kuitenkin hankala veikata etukäteen, sillä yllättävät ratkaisijat ovat tyypillisesti paikallispeleille ominainen elementti. Myös edellisessä, Ratinan stadionilla otellussa Tampereen talviklassikossa, ratkaisijaksi nousi juhlaotteluaan pelannut Tapparan konkaripuolustaja Pekka Saravo, joka ei viime vuosina juuri ole maaleilla juhlinut.

Niin sanotuista todennäköisimmistä ratkaisijoista suurimmat suosikit ovat Tapparan ilmiömäisessä lennossa oleva Olli Palola ja tasaisen tappavaa tulosta tekevä Ilveksen Michael Keränen. Myös maalivahdit ovat useasti paikallispeleissä nousseet jopa ratkaisijoiksi, ja niin on mahdollista käydä nytkin kun kaksi liigan parhaimmista maalivahdeista, Juha Metsola ja Ville Kolppanen, mitä todennäköisimmin kohtaavat jälleen toisensa. Vahdeilla on kuitenkin otteluun hyvin erilaiset lähtökohdat, sillä Metsola joutui eilen vaihdetuksi pois maaliltaan kesken ottelun, kun taas Kolppanen pelasi vakuuttavan nollapelin. Tästä syystä onkin mahdollista, että Tapparan tolppien välissä nähdään aloittavana maalivahtina kanadalainen Andy Chiodo.

Kävi ottelussa miten tahansa, varmaa on kuitenkin se, että toisen joukkueen kannattajilla on edessään ankea, kuittailun ja piikittelyn sävyttämä viikko.

 

Seuraa Heitä

Arttu Ilomäki #75 |

Keskushyökkääjä

Kun Pekka Jormakka on loukkaantuneen sivussa Tapparan kokoonpanosta, on Arttu Ilomäellä elämänsä tilaisuus lunastaa paikka pelaavassa kokoonpanossa Jan-Mikael Järvisen ja tulikuuman Olli Palolan vierellä. Syttyykö Ilomäki taisteluun pelipaikkansa puolesta, kun vastassa on entinen kasvattajaseura Ilves?

Kai Kantola #81 |

Laitahyökkääjä

Kantola latoi eilen KalPaa vastaan kaksi maalia, ja on muutenkin esiintynyt viime peleissä tehokkaasti. Aiheuttanut paikallispeleissä ennenkin ennenaikasta hiusten harmaantumista Tapparan puolustajille. Pääseekö mies lauantaina yllättämään paikallisvastustajan toistamiseen tällä kaudella?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Tappara M S P
1.Olli Palola 5 1 6
2.Antti Erkinjuntti 0 4 4
3.Josh Green 2 2 4
4.Jan-Mikael Järvinen 0 4 4
5.Nick Bailen 0 3 3
Ilves M S P
1.Michael Keränen 4 3 7
2.Simon Gysbers 2 3 5
3.Turo Asplund 1 4 5
4.Kai Kantola 4 1 5
5.Mikko Kukkonen 1 3 4

» Lähetä palautetta toimitukselle