Taistelu Tampereen herruudesta alkaa

LIIGA / Ennakko
Tappara ja Ilves kohtasivat Tampere Cupissa, tuolloin Ilves oli parempi.
Tappara ja Ilves avaavat Liiga-kautensa Tapparan isännöimällä paikalliskamppailulla. Kirvesrinnat on kauteen lähdettäessä arvioitu kovemmaksi joukkueeksi, mutta Tampereen herruudesta taisteltaessa eivät ennakkoasetelmat paina.

Tapparan ja Ilveksen Liiga-kausi 2015-16 alkaa perinteisellä paikalliskamppailulla. Voimasuhteissa ja ennakkoarvioissa Tappara on Ilvestä edellä, mutta yksittäiset kohtaamiset voivat päättyä miten vain - esimerkkinä vastaava ottelu neljän vuoden takaa, jonka Ilves voitti 8-7.

Tampereen herruudesta taistellaan tiukasti ja intohimoisesti. Kotiyleisölle tarjotaankin kauden avausottelussa yleensä enemmän tunnetta kuin taktisia hienouksia. Kuten kaikissa peleissä, maalivahtipelillä ja erikoistilanteilla on suuri merkitys.

Tappara materiaalissa edellä

Kovista menetyksistään huolimatta Tappara kuuluu edelleen Liigan kärkeen. Ilves kamppailee sitkeästi pudotuspelipaikasta.

Molemmat joukkueet lähtevät kauteen uudella ykkösmaalivahdilla. Tapparassa Tomi Karhunen yrittää täyttää Juha Metsolalta jääneet saappaat. Ilves nappasi Sportin selkärangan Hannu Toivosen korvaamaan Joonas Korpisaloa.

Kirvesrintojen puolustus on lähes sama kuin keväällä. Henrik Tömmernes palasi kotimaahansa, ja tilalle hankittiin Norjan liigasta kanadalais-italialainen Nick Plastino. Ilves taas on myllännyt puolustustaan isolla kädellä.

KHL:ään siirtynyt Tommi Kivistö oli viime kaudella tupsukorvien yksiselitteinen ykköspuolustaja. Myös Martti Järventie ja Mikko Kukkonen saivat paljon vastuuta. Tilalle hankituista ainakin Marcus Fageruddille on luvassa iso rooli ylivoimalla.

Jyri Niemi ja Veli-Matti Vittasmäki ovat puolustavampia pakkeja, Niemen hurjalle lämärille kyllä on käyttöä hyökkäyspäässä.

Tappara menetti kolme parasta maalintekijäänsä, ja tilalle on hankittu kaksi monipuolista hyökkääjää, Jani Lajunen ja Veli-Matti Savinainen. Nuorilta hyökkääjiltä odotetaan tasonnostoa. Henrik Haapala ja Arttu Ilomäki saavat aiempaa isomman roolin. Myös 17-vuotias Patrik Laine kuuluu ainakin toistaiseksi vakiokokoonpanoon.

Ilves ei pystynyt pitämään kesken kauden hankkimaansa Vojtech Polakia, joka siirtyi Hämeenlinnaan. Vastaavasti HPK:sta Ilvekseen siirtyi kokenut Joonas Vihko, jolta odotetaan vastaavaa huippukautta, mihin Tapio Laakso venyi.

Ratkaisua vaikea ennakoida

Molemmat joukkueet jatkavat samoilla valmentajilla. Tuomas Tuokkolan Ilves pyrkii aktiiviseen ja liikkuvaan peliin. Jussi Tapolan Tappara pyrkii pitämään viisikon tiiviinä ja kääntää peliä nopeasti hyökkäyssuuntaan.

Kauden alussa ketjukoostumukset vielä elävät, ja pelitapa hakee muotoaan. Ensimmäisessä pelissä − ja vielä paikallisvastustajaa vastaan − pelaajilla on suuret näyttöhalut. Ottelun todennäköisesti ratkaisee jokin yksilösuoritus, mutta en lähde edes arvaamaan, kumman eduksi.

Ensimmäisessä pelissä kannattaa mieluummin seurata, kenellä luistin kulkee tai kuka surffailee pelin ulkopuolella. Molemmissa joukkueissa on monta mielenkiintoista uutta pelaajaa.

Seuraa Heitä

Jani Lajunen #24 | Örebro

Laitahyökkääjä

Isokokoinen sentteri saa Tapparassa paljon vastuuta. Ylivoimalla vaarallinen maskimies.

Marcus Fagerudd #77 | Djurgården

Puolustaja

Ruotsista Suomeen palannut hyökkäävä puolustaja. Toissakaudella Allsvenskanissa 16 maalia. Kovat odotukset.

» Lähetä palautetta toimitukselle