Sarjakärki Jokerit vierailee Raumalla

LIIGA / Ennakko
"Ainoa joukkue, joka viidellä viittä vastaan on meille pärjännyt, on Jokerit." Näin kommentoi Lukon takalinjojen tärkein lenkki Toni Porkka pari viikkoa sitten. Hyvää jaksoa pelaava Lukko saa lauantaina Äijänsuo Arenalla vastaansa mestarisuosikki Jokerit.

HIFK jätti kotiareenallaan Jokerit nollille, mikä herätti varmasti joukkuetta. Lukko on kuntopuntarin kärkisijoilla ja pelannut tyypillisesti kotonaan erittäin hyvin. Äijänsuo on vaikea paikka mille tahansa joukkueelle, ja Lukon ja Jokereiden ottelut olivat pari vuotta sitten kuumia ja kiihkeitä kamppailuja. Kaikki elementit huikealle jääkiekkoillalle ovat olemassa.

Lukon miehistä koki keskiviikkona kauden ensimmäisen merkittävän menetyksen loukkaantumisen muodossa, kun Kärppien Antti Aarnio taklasi tilanteen jälkeen maajoukkueessakin viime kaudella esiintyneen puolustaja Janne Niskalan laitaan. Niskalan kämmenluu murtui, ja Lukko joutuu tulemaan toimeen viisi viikkoa ilman tätä hyvin luistelevaa puolustajaa. Niskalan loukkaantumisen myötä Topi Lehtonen palaa pelaavaan kokoonpanoon. Ismo Lehkonen peluttanee Lehtosta tutulla ja turvallisella paikalla Erik Hämäläisen parina, ja Mikko Purontakanen nousee ykköspakkipariin Toni Porkan rinnalle.

Porkka viittasi Lukon vahvuuteen täysillä viisikoilla pelattaessa. Lukko kaatui alkukaudesta monessa ottelussa turhiin jäähyihin. Vaikka joukkueen alivoimapeli toimii hyvin, tulee väkisinkin joskus maaleja jos vastustajalla on jatkuvasti yksi mies enemmän kentällä.

Erikoistilannepelaamista tarkastellessa huomio kiinnittyy Jokereiden osalta mielenkiintoiseen seikkaan. Joukkueen ratkaisijoiksi hankituilla nimimiehillä ei juuri ylivoimapisteitä ole. Jukka Hentunen on tehnyt yhden ylivoimamaalin, Ville Peltonen syöttänyt yhden ja esimerkiksi Petri Pakaslahti on kokonaan ilman pisteitä ylivoimalla.

Jälleen on odotettavissa hyvien maalivahtien ilta. Kari Lehtonen lienee tämän hetken paras veräjänvartija SM-liigassa. Isokokoinen ja nopeajalkainen Lehtonen on paha este Lukon pistejahdille. Oheinen kuva kertoo hyvin, miksi Lehtoselle on vaikea tehdä maalia. Mies peittää maalin todella hyvin, ja kun kokoon lisätään vielä nopeat liikkeet voidaan todeta, että miehellä on kaikki edellytykset nousta kaikkien aikojen suomalaisvahdiksi. Lukon Petri Vehanen on ollut hyvässä vireessä viime aikoina, eikä kotijoukkue ainakaan maalivahtipeliinsä tule kaatumaan. Mikael Vuorio on auttamassa Lukon A-nuoria tärkeässä HPK-ottelussa, joten vaihtoaitiossa luukkua aukoo jälleen Iiro Tarkki.

Lukon puolustus on yksi liigan parhaimmista, ja Lehkosella on ollut positiivinen ongelma löytää kaikille riittävästi peliaikaa. Marko Toivosen siirryttyä Ilvekseen ja Janne Niskalan ja Ville Piekkolan loukkaantumisten myötä on kuitenkin yhtäkkiä syntynyt miespula. Joukkueella on enää kuusi pelikuntoista puolustajaa. Erik Hämäläinen ja Toni Porkka tulevat pelaamaan paljon. Nuoret Jaakko Harikkala ja Teemu Kesä ovat myös luotettava ja kovaotteinen parivaljakko, joka tekee Jokeri-hyökkääjien elämän hankalaksi Vehasen vartioiman maalin lähettyvillä.

Kotijoukkueen permanentti muuttui kesken Kärppä-ottelun, kun Lehkonen otti kentälle myös Hermanni Vidmanin. Muutaman ottelun sivusta seurannut Vidman pelasi pirteästi ja lunasti todennäköisesti itselleen lisää peliaikaa jatkossa.

Lukko pääsee otteluun altavastaajan asemasta, mikä on sille aiemminkin sopinut. Oman pelin tekeminen on aina vaikeampaa kuin vastustajan kuvioiden rikkominen. Toivottavasti Lukko ei kuitenkaan Porkan lausunnoista huolimatta lähde otteluun jo valmiiksi alistuneena, vaan taistelee kynsin hampain arvokkaista sarjapisteistä ja tarjoaa kotiyleisölleen näkemistä koko rahan edestä. Jokereissa on vahvoja persoonallisuuksia niin kentällä kuin vaihtoaitiossa penkin takanakin, ja Äijänsuon yleisö muistaa yleensä huomioida suosikkinsa.

» Lähetä palautetta toimitukselle