Voittojen tielle löytäneet

LIIGA / Ennakko
Perjantaina Raumalla nähdään kahden varsin ailahtelevia otteita esittäneet joukkueen kohtaaminen. Sekä Lukolla että HIFK:lla on molemmilla kaksi voittoisaa ottelua alla. Kumpi pystyy yhä parantamaan peliään tammikuun härkäviikoilla?

Kuntokäyrät

Kotijoukkue Lukko on parantunut otteitaan selvästi vuoden vaihteen jälkeen ja Juha Vuoren saapumisen myötä peliin on tullut aivan uutta asennetta ja tekemisen meininkiä. Sarjataulukossa piristyneet otteet eivät ole vielä sen suuremmin näkyneet ja raumalaiset ovat tällä hetkellä yhdeksäntenä ja kamppailevat tiukasti viimeistä paikoista pudotuspeleihin.

Lukko katkaisi kolmen ottelun orastavan tappioputken viikko sitten lauantaina, kun se kukisti TPS:n tuplakohtaamisen toisessa ottelussa. Tiistaina voitot saivat jatkoa, kun Ilves kaatui Tampereella tiukan taiston päätteeksi.

HIFK:n alkuvuosi on ollut yllättävän vaikea ja vierailijat ovat pelanneet viime aikoina melko vaihtelevasti. Voitoista huolimatta peli-ilme ei ole pysynyt halutulla tavalla kasassa ja joukkueen tekemistä kentällä on kuvannut jatkuva ailahtelevaisuus.

Tiistaina joukkue nappasi voiton SaiPasta moninaisten vaiheiden jälkeen, ja vaikka ottelu olikin helsinkiläisille vaikea, on Petri Matikainen luottavaisen oloisena ennen perjantain kamppailua.

– Yritetään saada pikkuhiljaa asioita eteenpäin. Hyviä voittoja kaksi viimeistä ottelua. Pelissä on vielä paljon tekemistä, mutta ilmettä rupeaa pikkuhiljaa löytymään, HIFK-käskijä kommentoi Lukko-pelin aattona.

Joukkueet ovat kohdanneet kolmesti tällä kaudella. Lukko oli Raumalla syksyllä parempi maalein 3-1, mutta sen jälkeen HIFK on vienyt joukkueiden kohtaamisia. Kaksi edellistä kohtaamista Helsingissä ovatkin olleet punapaitojen selvää näytöstä.


HIFK oli joukkueiden edellisessä kohtaamisella selvästi edellä.
Jussi Kivimäki

Ratkaisun paikat

Lukon taisteluilme on viime aikoina piristynyt ja myös peliin on tullut järkeä. Vuoren ajama suoraviivainen ja yksinkertaistettu pelityyli on toiminut, ja yksittäisissä peleissä on näkynyt enemmän tunnetta kun alkukaudesta yhteensä.

HIFK:n vierailut Raumalle on totutusti olleet kuumia ja tapahtumarikkaita kamppailuja. Vuori painottaakin ennen ottelua yksinkertaisen mutta fyysisen kamppailupelin merkitystä. Myös Lukossa ottelussa näyttöjä loppukautta silmällä pitäen antava Aki Kangasmäki on samoilla linjoilla.

– HIFK:lla on tasokas joukkue, eikä heitä vastaan voi hetkeäkään löysäillä. Nyt näkee mikä on omakin taso, kun pääsee Mestis-pelien jälkeen haastamaan tämän maan kärkinimiä, perjantaina nelosen laidalla viilettävä hyökkääjä kommentoi.

Lukko jäähyilee edelleen liikaa otteluissa ja joukkue on ottanut eniten kaksiminuuttisia koko liigassa. HIFK:ta vastaan joukkueella ei yksinkertaisesti ole varaa istua nähdyn lailla boksissa. Sillä jos jokin osa-alue on helsinkiläisryhmällä ollut kunnossa, on se ylivoima. Tiistaina HIFK ratkaisikin ottelun nimenomaan erikoistilanteissa ja kolmen ylivoimamaalin turvin.

– Vaarallinen joukkue vastassa. Uusi käskijä on penkin takana ja on tuonut uusia asioita. Paperilla erittäin kova joukkue ja nyt on myös näyttänyt jäällä siltä. Tekee paljon töitä, kääntää peliä nopeasti suorilla hyökkäyksillä, Matikainen kommentoi vastustajaa ja odotuksiaan perjantaille.

HIFK:n ongelmat ovat olleet puolustuspäässä ja joukkue oli tiistaina monesti vaikeuksissa SaiPan nopeiden pelinkääntöjen kanssa. Tässä on myös Lukon sauma. Liikkeellä ja paineella pitää pystyä vaikeuttamaan hidasta ja isokokoista helsinkiläispuolustusta, mikäli kettupaidat mielivät ottelusta pisteille.

– Suurin asia on puolustuspeli, jossa annettiin liikaa paikkoja omiin. Suorien hyökkäysten puolustaminen ja taustojen merkkaamiset. Sellaista peruskauraa, HIFK-käskijä kommentoikin parannettavia osa-alueita Lukko-ottelua ja kevättä silmälläpitäen.

Kokoonpanot

Lukko tulee otteluun ilman pitkäaikaispotilaita Mikko Kuukkaa, Johan Björkiä, Teemu Nurmea, sekä Jussi Pesosta. Teemu Aallolla on lievä aivotärähdys ja hän huilaa myös ottelussa. Sen sijaan Harri Tikkanen ja Björn Melin ovat pelikunnossa.

HIFK:lla on edessään kaksi ottelua vuorokauden sisään, mutta Matikaisen mukaan se ei vaikuta joukkueen kokoonpanoihin otteluissa. Poissa ovat loukkaantumisten takia ainakin Markus Kankaanperä, Turo Järvinen, Niko Piiparinen sekä maalivahti Juuso Riksman.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Lukko M S P
1.Lauri Tukonen 4 0 4
2.Janne Keränen 2 1 3
3.Perttu Lindgren 0 3 3
4.Kris Beech 1 2 3
5.Otto Honkaheimo 0 3 3
HIFK M S P
1.Markus Granlund 3 3 6
2.Mikael Granlund 2 3 5
3.Toni Söderholm 1 4 5
4.Janne Pesonen 3 1 4
5.Siim Liivik 1 3 4

» Lähetä palautetta toimitukselle