Uuden ajan ensimmäinen päivä

LIIGA / Ennakko
Savolaisten ryhmä on muuttunut pelaajapenkin molemmin puolin.
Kuva © Atte Rissanen - atterissanenphotography.com
Niiralan montussa liigakauden avaavat viime vuoden ääripäät, kun välierissä pelannut SaiPa kohtaa koko kauden kontanneen KalPan. Uusi kausi kaiken muuttaa voi, halutaan ajatella ainakin Kuopiossa.

Tasan vuosi sitten pelattu ottelu viitoitti joukkueiden suunnan viime kaudelle. SaiPa korjasi avauspelistä voiton ja ylsi lopulta Liigassa neljänneksi. Tappion kärsinyt KalPa puolestaan jäi muiden kyydistä viimeistään tammikuussa ja jäi koko sarjan viimeiseksi. SaiPa voitti viime kaudella keltamustien kaikki viisi keskinäistä ottelua.

Kuopiossa alkavasta kaudesta toivotaan uuden alkua. Puheille on katetta ainakin siinä mielessä, että savolaisten pelaajisto on muuttunut valtavasti. Vuoden takaisessa kohtaamisessa KalPa-paitaa kantoi vain kourallinen nykyjoukkueen pelaajista. Ovet ovat käyneet molempiin suuntiin.

Myös SaiPassa vaihtuvuus on ollut kohtalaisen suurta. Lähes kaikki joukkueen ulkomaalaispelaajat menivät vaihtoon. Suurimman loven lähteneet aiheuttivat puolustukseen, josta maisemaa vaihtoi neljä tärkeää palasta. Valmennus sen sijaan pysyi tiukasti Pekka Tirkkosen näpeissä.

Molemmat joukkueet ovat osallistuneet syksyllä käynnistyneeseen jääkiekon mestareiden liigaan. SaiPa on kasannut neljästä ottelusta kahdeksan pistettä ja on lohkonsa toisena. KalPa on niin ikään toisena, kun puolet pelatuista otteluista on päättynyt savolaisten voittoon. Molemmilla on vielä mahdollisuus CHL:n pudotuspeleihin.

Alkavalle liigakaudelle SaiPa on uuden tilanteen edessä. Joukkuetta ei ennakoida enää häntäpäähän, vaan se on nostettu suosikkien haastajaksi. Myös Jatkoaika ennakoi SaiPan ottavan suoran pudotuspelipaikan, vaikka rahalla seura ei edelleenkään mällää. Joukkueen pitäisi olla jälleen enemmän kuin osiensa summa.

Lappeenrantalaisten pelaajista suurin huomio kiinnittyy Ville Kohon ketjuun, jossa laidoilla ovat pelanneet Janne Tavi ja Jesse Mankinen. Parhaimmillaan trio on koko Liigan parhaita, mutta harjoituskaudelle ykkösketju ei vielä ole ollut täysin iskussa. Tukea maalintekoon voi odottaa ainakin kaksikolta David McIntyre-David Spina.

KalPan miehistössä katseet voi suunnata senttereihin, joita KalPassa riittää. Kvartetista Arttu Ilomäki, Jaakko Rissanen, Mikael Ruohomaa, Jukka Voutilainen luultavasti viimeksi mainittu aloittaa ainakin laidassa. Tulosta voidaan odottaa myös tšekkikaksikolta Michal Birner-Tomas Kubalik.

Kauden avauspelistä voi ennakoida ainakin vauhdikasta. SaiPan aggressiivinen, aktiivinen ja luisteluvoimainen pelitapa on tuttu jo Tirkkosen edellisiltä kausilta. KalPan pelitapa sen sijaan koki täysremontin, kun Pekka Virta otti päävastuun. Virran pelifilosofian ytimessä on vahvan luistelun lisäksi kiekkokontrolli.

Voiton kannalta oleellista onkin, kuinka hyvin KalPa pystyy pitämään kiekkoa SaiPan karvauksen alla ja saamaan sitä kautta organisoituja hyökkäyksiä. Mikäli vierailijat pystyvät horjuttamaan KalPan avauspeliä, saa SaiPa riistojen kautta riittävästi tilanteita.

Seuraa Heitä

Tommi Jokinen #42 | Nottingham

Laitahyökkääjä

KalPa-kasvatti teki viime kaudella SaiPan riveissä uran ennätyspisteet. Roolia on tarjolla myös tulevalla kaudella, joten onko 30 pisteen raja jo realismia?

Toni Hyvärinen #15 |

Laitahyökkääjä

Jokisen tavoin KalPalle nuorten liigamestaruuden 2008 voittanut Hyvärinen palasi Kuopioon. Voimakas laituri pelaa aggressiivisesti ja taklaa kovaa.

David McIntyre #7 |

Keskushyökkääjä

Ensimmäistä kertaa Euroopassa pelaava sentteri on ollut valmistavissa peleissä hyvä molempiin suuntiin. Muodostanee David Spinan kanssa toimivan tutkaparin.

Michal Birner #86 |

Laitahyökkääjä

HC Lev Prahasta saapunut tšekki on Pekka Virralle tuttu pelaaja TPS-vuosilta. Saa KalPassa ison roolin, joten tulostakin on tultava. CHL-pelit kartuttanut pistetiliä kolmella merkinnällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle