Tilastot kunnossa - peli vaiheessa

LIIGA / Ennakko
Pelikaanin olisi aika nostaa päätään.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Kaksi maalia KalPaa vähemmän viimeistellyt Pelicans saapuu sarjakakkosen vieraaksi runkosarjan häntäpäästä. Valehtelevatko tilastot ja kääntävätkö lahtelaiset marginaalit edukseen?

Sarjan kärkipaikalle mielivän KalPan syksy on ollut vakuuttava.

Vakuuttava paitsi pisteiden muodossa, mutta myös yksittäisten voittojen kautta. Tusinan verran pelejä otelleet kuopiolaiset ovat poistuneet jäältä kymmenen kertaa voittajina. Näistä voitoista kahdeksan on tullut vain maalin erotuksella ja neljä jatkoajan tai voittolaukauskilpailun jälkeen.

Tällä hetkellä KalPa osaa ja uskaltaa voittaa.

Pelicansin tilanne on päinvastainen. Joukkue tarpoo neljän tappio-ottelun putkessa. Neljä tehtyä maalia kertovat kaiken tarpeellisen Pelicansin tämän hetken tilasta. Viimeksi lahtelaisia niisti keskiviikkona JYP, joka haki vieraspisteet lukemin 4-1.

- Kova lopputulos. Kaikki tilastot olivat kuitenkin meidän puolella, paitsi juuri ne tärkeimmät eli maalit. Ei voi olla tyytyväinen, veisteli Pelicans-luotsi Tomi Lämsä tappion jälkeen.

Juuri tilastot osoittavat joukkueiden olevan lähes samalla viivalla. Joukkueiden alivoimaprosentit ovat lähes identtiset eikä ylivoiman tehokkuudestakaan saada suurta eroa ryhmittymien välille. Pelicansin ykköshäkkäri Jere Myllyniemi on päästänyt kiekkoja taakseen 1,87 ottelua kohden KalPan Eero Kilpeläisen luvun ollessa 1,94. Sen sijaan KalPa on istunut vähiten jäähyaitiossa ottelua kohden, alle kymmenen minuuttia. Pelicansin vastaava luku,12,46, on sekin alle Liigan keskiarvon.

Mikä tekijä erottaa joukkueet näin selvästi sarjataulukossa taiston alla?

Tyhjentävää vastausta lienee mahdoton kasata. KalPa on hallinnut vastustajiaan säätelemällä pelin tempoa mielensä mukaan. Kuopiolaisilla on kyky ottaa peli haltuun pelin nopeutta hallitsemalla. Pekka Virta on tehnyt temmon säätelystä taidetta ja pelaajat tekevät pelin kannalta tällä hetkellä oikeita ratkaisuja.

KalPa on ollut myös alkukaudella äärettömän tasainen. Vain joukkueen viimeiseksi CHL-kamppailuksi jäänyt Växjö-ottelu on lipunut kuopiolaisilta totaalisen ohi heikon alun vuoksi.

Vaikka Pelicans takkuilee tällä hetkellä eritoten maalintekovalmiuden kanssa, on se pelattu tylysti kumoon myös taktisella puolella viime otteluissa. Juuri siksi Virran opeilla varustettu KalPa on erityisen ilkeä vastustaja nykykuntoiselle Pelicansille. Lahtelaiset tarvitsevat hyökkäykseen paitsi ryhtiä, myös rytmiä murtaakseen KalPan keskialueen.

Pelicans painii loukkaantumisten kanssa. Pelicansin uusimmat potilaat ovat Jesse Rohtla ja Vili Sopanen. KalPan tuore sairastupalainen on lainasopimuspelaaja Pasi Puistola.

Seuraa Heitä

Joona Harjama #29 |

Keskushyökkääjä

Saanut peliaikaa mukavasti nelosketjussa. Duunariketju on hoitanut tonttinsa kunnolla, mutta olisiko troikasta Harjaman johdolla pisteiden tekijäksi?

Joonas Alanne #25 | RoKi

Laitahyökkääjä

Tuhlaillut maalipaikkoja urakalla. Uran ensimmäinen Liiga-maali viime kaudelle Kuopiossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle