Herääkö paikalliskamppailu henkiin?

LIIGA / Ennakko
KalPa on ollut aiemmissa kohtaamisissa niskan päällä.
Kuva © Teemu Soini - teemu.soini@jatkoaika.com
JYP ja KalPa kohtaavat tammikuussa peräti neljä kertaa. Jatkoaika pohti seuratoimitusten kesken tasausviikonlopun lähtökohtia sekä rakkaiden vihollisten keskinäisten otteluiden väljähtämistä tavallisten runkosarjakamppailuiden tasolle.

KalPan ja JYPin väliseltä tasausviikonlopulta on syytä odottaan vaihteeksi jotain spesiaalia. Vai onko?

Jyväskylän-toimituksen Jere Korkalainen ja Kuopion-toimituksen Aki Rossi puivat ennakkoasetelmat halki, poikki ja pinoon.

KalPan ja JYPin väliset matsit ovat väljähtyneet viime aikoina. Tässä kuussa "paikallispelit" menevät jo ähkyn puolelle, kun joukkueet kohtaavat neljä kertaa. Ovatko jännitteet todella hävinneet?

Aki Rossi: Toinen päivä tammikuuta joukkueiden kohdatessa ilmassa oli kaikkea muuta kuin tiivistunnelmainen paikalliskamppailu. KalPa raapi tuolloin pisteet heikon JYPin kustannuksella.

Tietynlaiset jännitteet ovat aina olemassa näiden joukkueiden kesken. Nyt kuitenkin voidaan puhua todellisista kärkimatseista, minkä uskon tuovan ekstralatausta tasauskamppailuihin. Pitää myös huomata, että joukkueet taistelevat tällä hetkellä kotiedusta, joten todellista panosta on olemassa.

Jere Korkalainen: Vaikka kuusi vuotta ei välttämättä olekaan mahdottoman pitkä aika, kevään 2009 välieräsarjasta on tultu todella kauas - eikä siinä parhaassa mielessä. Täydet hallit, kiihkeät välienselvittelyt ja todellinen kamppailu "isoveljeydestä" alkaa todella olla taakse jäänyttä elämää. 

Kuten edellisessä Jyväskylän kohtaamisessa nähtiin, myös poikkeuksia löytyy. Perinteinen paikalliskamppailuasetelma tämän parivaljakon välillä alkaa kuitenkin käytännön tasolla olla kuollut, mistä kertoo jo ohjelmasta poistunut kauden aloitus näiden kahden joukkueen mittelöllä.

Jos vanha hurmos halutaan herättää henkiin, enää ei voida nojailla vanhoihin tapahtumiin, vaan on aika uusille nimille ja tapahtumille, jotka nostavat kamppailut uudelle tasolle.

Kumpikaan joukkue ei ole kärsinyt kauden aikana mainittavampia tappioputkia. Onko tämä syy siihen, että joukkueet ovat mukana tällä hetkellä kärkikahinoissa. Molemmat joukkueet ovat olleet tasaisia, ja heikkoa iltaa on yleensä seurannut parempi ottelu. Mitä muita syitä voidaan lukea, että ryhmät löytyvät sijoilta 3 ja 4?

Rossi: KalPa on ollut kaksi kertaa kolmen ottelun "tappioputkessa". Aina tuolloin on yleisesti ajateltu, että savolaisten alamäki alkaa viimeistään nyt. Molemmilla kerroilla huutelijat ovat joutuneet pettymään.

Ja mitä tarkoitetaan heikolla illalla? Kärkijoukkueen heikko ilta on yleensä pisteetön ilta. Pitää muistaa, ettei kuopiolaisia voi arvioida täysin samoilla kriteereillä kuin muita kärkijoukkueita, joilta menestystä on osattu odottaa. Sanotaanko näin, että KalPa ei ole laskenut alleensa vielä kertaakaan tälla kaudella. Tappiot on osattu käsitellä hyvin ja virheistä on otettu opiksi.

Korkalainen: Itse kääntäisin asetelman pikemminkin niin, että vähäisten tappioputkien vuoksi joukkueet ovat yltäneet kärkikahinoihin. JYPin pelin taso on hakenut vielä tasaisuutta, mutta joukkue on pystynyt kaapimaan voittoja myös heikompina iltoinaan. JYPiä voikin ainakin Risto Dufvan kriteerien mukaan nimittää hyväksi joukkueeksi, sillä jyväskyläläiset eivät ole hävinneet tällä kaudella kertaakaan kolmea ottelua putkeen.

Keihäänkärjet Eric Perrin ja Jani Tuppurainen sijoitettiin tälle kaudelle eri ketjuihin, minkä vuoksi JYPille on muodostunut kaksi ketjua, jotka pystyvät takomaan maaleja. Runsaat maalimäärät ovat tuoneet ison kasan pisteitä JYPin laariin, mutta pikkuhiljaa puolustuspäädyn nukahduksien täytyy tulla tiensä päähän. Siinä suurin syy, miksi hurrikaaniryhmä ei löydy jopa korkeammalta.

JYPin päävalmentaja Marko Virtasen mukaan KalPa vaatii täysin omat askelmerkkinsä. Kuinka tämä näkyy Kuopion isommassa kaukalossa?

Rossi: Edellisessä Kuopion-kohtaamisessa KalPa juoksutti näennäisesti JYPiä kaksi erää ja pelasi kolmannen erän sellaista peliä kuin johtoasemassa pelaaminen vaatii.

Nyt JYPiltä pitää löytyä useampi pelaamisen rytmi kuin tammikuun alussa. Väkinäinen karvauksen alta nopeasti pois puskeminen ei tuota tulosta. KalPaa vastaan tulee pelata sen omia vahvuuksia käyttäen.  Iso kaukalo antaa toisenlaiset raamit sovitella askelmerkkejä kohdalleen, mutta uskon JYPin tehneen kotiläksynsä huolellisesti perjantaita varten.

Lauantaina asetelmat on haettu ja vääntäminen jatkuu Jyväskylässä. Mitä voidaan odottaa?

Korkalainen: Kaikki lienee toivovat, että toiseen osaan lähdettäessä on ehtinyt muodostua jokunen taistelupari, jotka herättävät toisen ottelun liekkeihin. Ottelun kuva tulee pienemmän kaukalon vuoksi olemaan erilainen, ja se luonnollisesti sopii JYPille paremmin.

KalPa lähti edelliseen otteluun Hippoksella jopa poikkeuksellisen suoraviivaisella otteella, mutta tuolloin jäi vain luu käteen. Tästä ottelusta on mahdotonta odottaa maali-iloittelua, jolloin katseet kohdistuvat maalivahteihin. Samu Perhonen ei ole pystynyt vakuuttamaan aiemmissa Jyväskylän-otteluissa Hokin tai KalPan maalin suulla. Itse odotan jatko-osasta Andy Chiodon näytön paikkaa.

Seuraa Heitä

Antti Halonen #18 |

Puolustaja

Jälleen pelikunnossa loukkaantumisen jäljiltä. Kokenut luutija kuopiolaisten alakerrassa.

Marko Kauppinen #10 |

Puolustaja

Iski ensimmäisen maalinsa hurrikaaninutussa juuri KalPaa vastaan. Sen jälkeen otteet ovat olleet varsin ailahtelevia. Heikkous kaksinkamppailupelaamisessa on näkynyt konkreettisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle