Valoa tuskaiseen tammikuuhun?

LIIGA / Ennakko
Heikosti viime aikoina pelannut Kärpät on ollut vaikea vastustaja tällä kaudella TPS:lle, sillä keskinäiset ottelut ovat menneet Kärppien eduksi. Saako TPS kyseisen putken poikki vai pystyykö Kärpät kääntämään viime aikojen heikomman etenemisensä voittoisan kiitämisen puolelle?

Kuntokäyrät

Kärpillä vahvan joulukuun lopun ja tammikuun alun putki on vaihtunut mollivoittoisempaan etenemiseen, sillä oululaisryhmä on napannut vain kaksi voittoa edellisistä kuudesta ottelustaan. Tasausviikonloppuna vastassa ollut Blues otti kahdesta ottelusta täydet kuusi pistettä, kun espoolaisryhmä otti niin vieraspisteet perjantaina kuin kotipisteet Espoosta lauantaina.

TPS:n viime aikojen vire on ollut synkkä. Tammikuun aikana joukkue on pelannut kahdeksan ottelua, joista se on pystynyt nappaamaan vain kaksi voittoa ja kuusi pistettä. Heikon tammikuun myötä TPS on pudonnut sarjataulukossa sijalle 9. Edellisviikonlopun tasauskierrokselta Lukkoa vastaan turkulaisryhmän saldona oli voitto kotiottelusta perjantaina ja tappio Raumalta lauantai-illan ottelusta.

Tämän kauden Kärppien ja TPS:n keskinäiset kohtaamiset ovat menneet oululaisryhmän eduksi voiton 3-0 maalieron ollessa 13-3. Viime aikoina kovassa vireessä ollut Kärppien ykkösketjun hyökkääjä Juha-Pekka Haataja muistuttaa TPS:n hyökkäyskaluston vaarallisuudesta.

– On pärjätty niiden kanssa, 3-0 on voitot meille ja olemme pelanneet ihan hyvin niissä otteluissa. TPS on suoraviivaistanut peliään kauden mittaan. Heillä on kuitenkin hyvä kärki, Ville Vahalahti ja ulkomaalaiset sekä vahva ylivoima, toteaa Haataja Kärppien nettisivujen haastattelussa.


Kärppien ykkösketjun laitahyökkääjä Haataja on ollut kovassa vireessä viime aikoina. Pystyykö mies kääntämään Kärppien mollivoittoisen kelkan TPS:ää vastaan?
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Ratkaisun paikat

Kärpillä viiden ottelun voittoputken jälkeen otteet ovat menneet huonompaan suuntaan pitkälti ailahtelevuuden vuoksi. Jokaisen ottelun sisälle mahtuu oululaisryhmän osalta tehokkaita ja lennokkaita hetkiä, mutta vastapainona niille joukkue alisuorittaa tulosten kannalta ratkaisevasti. Perjantaina kotiottelussa Kärpät päästi Bluesin kahden maalin karkumatkalle heikomman ensimmäisen erän loppupuolen ja toisen erän alun pelaamisella, minkä jälkeen hyvä pelaaminen ei enää auttanut voittoa ajatellen.

TPS:n ongelmina ennen tasausviikonloppua olivat tehottomuus ja puolustuspään virheet. Tehottomuudesta kariutui pieni palanen pois jo perjantaina kotiottelussa Lukkoa vastaan, kun joukkue pystyi viimeistelemään neljä maalia raumalaisten verkkoon. Lauantaina tehtyjä osumia kertyi kaksi, mutta suunta on parempaan päin.

Kärppien tehokkuudesta viime aikoina on vastannut ykkösketju Haatajan ja tšekki-hyökkääjä Ivan Humlin johdolla ja hyvää taustatukea on antanut joukkueen kolmosketju. Puolustuspäässä Kärppien murheena ovat olleet viime aikoina loukkaantumiset, kun muun muassa koko kauden ykköspakkiparissa pelannut Mikko Lehtonen siirtyi sairastuvan puolelle tiistain JYP-ottelussa.

Viime aikoina TPS:n tehokkaampina hyökkääjinä ovat toimineet kultakypärää kantava Vahalahti ja SM-liigan pisin hyökkääjä Marko Anttila. Kaksikon pysäyttäminen tulee olemaan avainasemassa Kärppien kannalta tiistai-illan ottelussa. Tuore hankinta Juraj Mikus tuo lisää tulivoimaa TPS:n hyökkäykseen. Mikus debytoi TPS:n paidassa tiistain Kärpät-ottelussa.

Maalivahtiosastolla molemmilla joukkueilla on paljon mietittävää. Kärpät hankki paljon keskustelua herättäneellä tavalla maalille ruotsalaismaalivahdin Johan Backlundin, joka ei pystynyt esittämään parastaan vielä JYP-ottelussa. Bluesia vastaan otteet olivat selvästi paremmat, vaikka mies joutuikin päästämään kolme maalia. Lauantaina Espoossa maalia vartioi Tomi Karhunen, jolta nähtiin varsin tyydyttävä ilta ilman huikeampia suorituksia. TPS:llä puolestaan kummankin maalivahdin Marek Schwarzin ja Aleksis Ahlqvistin kohdalla on nähty ailahtelevia suorituksia ja päivän kunto tulee ratkaisemaan tiistain peluutustavan.

Kokoonpanot

TPS:n maalivahtikaksikosta tšekkivahti Schwarz oli poissa lauantaina Lukko-ottelusta ja mies jatkaa poissaolioiden listalla myös tiistaina. Kokoonpanosta poissa ovat kuitenkin puolustajat Miika Huczkowski ja Joni Tuominen sekä hyökkääjä Janne Hauhtonen.

Kärppien kokoonpanosta poissa ovat puolustajat Juho Jokinen ja Mikko Lehtonen sekä hyökkääjä Miikka Salomäki. Maalilla aloittavan maalivahdin tilanne ratkeaa vasta pelipäivänä.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Ville Vahalahti 3 2 5
2.Tomas Plihal 1 2 3
3.Marko Anttila 1 2 3
4.Mario Scalzo 0 2 2
5.Michal Birner 1 1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle