Vain yhden ottelun ailahdus?

LIIGA / Ennakko
Jo viidennen kerran tällä kaudella kohtaavien Kärppien ja Tapparan väliset ottelut ovat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta kääntyneet oululaisten voiton tuuletuksiin. Oliko HPK-tappio Kärpille vain yksi ailahdus viime aikojen vahvan vireen keskellä?

Kuntokäyrät

Molemmat perjantai-illan joukkueet aloittivat tiistaina kolmen ottelun viikkonsa tappion merkeissä. Tappara joutui nöyrtymään kotonaan Jokereille 1-3-lukemin, kun taas Kärpillä taso ailahteli pahasti HPK:n vieraana kotijoukkueen oltua parempi lukemin 5-2.

Tällä hetkellä molemmat joukkueet löytyvät kahden eri pudotuspeliviivan alapuolelta. Kärpät on pisteen päässä kuudentena sarjataulukossa olevasta JYP:stä, joka miehittää sijoitusta numero kuusi, kun taas Tappara on kuuden pisteen päässä viimeisellä pudotuspelipaikalla olevasta Lukosta.

Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet jo neljästi. Keskinäisistä otteluista Kärpät on poistunut kolmesti voittajana, kun taas Tappara onnistui nappaamaan voiton lokakuussa käydystä joukkueiden toisesta keskinäisistä ottelusta.

Ratkaisun paikat

Tapparalle tammikuun ottelut ovat elintärkeitä pudotuspeleihin pääsyä ajatellen. Vuosi 2012 alkoi kirvesrintojen osalta hyvin kahden voiton myötä, mutta edellisessä kahdessa ottelussa meno on ollut heikompaa.

Tapparan on pystyttävä ottamaan pisteitä myös ennakkoon selkeästi joukkuetta kovemmilta vastuksilta. Päävalmentaja Risto Dufvan joukot ovat osoittaneet hyvää taisteluilmettä viimeisissä otteluissa, mutta suorittamisen terävin kärki ja laadukkuus ovat puuttuneet peliesityksistä.

Pisteiden keräämisen kannalta ei Tapparan leirissä tehdä poikkeusta tukipilarien suhteen. Joukkueen maalivahti- ja puolustuspeli on ollut hyvää ja tiivistä alkuvuoden aikana, eikä Tapparan verkkoa ole heilutettu kuin kerran yli kahden maalin verran.

Hyökkäyspäässä onnistumiset ovat jakaantuneet tasaisesti monen pelaajan kohdalle. Maali-iloitteluihin kirvesrinnat eivät kuitenkaan ole yltäneet, vaan joukkue on pystynyt nappaamaan voittoja vähämaalisista otteluista.

Tapparan ylivoima on ollut heikkoa viime aikoina ja päävalmentaja Dufva
osaakin antaa helpon syyn miesylivoiman tökkimiselle.

– Nämähän ovat vain selityksiä, mutta yksi seikka on, että meillä on sairastuvalla miehiä yhdeksän tai jotain sinne päin. Myös pelitahti on kova, eikä tässä aina kerkeä harjoittelemaan. Ei tässä auta muu kuin, että pitää yrittää ensi kerralla paremmin, totesi Dufva JYPille kärsityn tappion yhteydessä.


Vahvasti viime aikoina pelannut Kimmo Koskenkorva onnistui joukkueiden edellisessä kohtaamisessa.

Kärpät puolestaan eteni ennen HPK-ottelua peräti viiden ottelun voittoputkessa ja tiistain ottelussa meno jatkuikin ensimmäisessä erässä tutun vahvalla tasolla. Joukkue kuitenkin romahti täysin toisen ja kolmannen erän aikana ja hämeenlinnalaisjoukkue jyräsi lopulta voittoon. Kärppien tappion takaa löytyi vastustajajoukkueen hyvyyttä, mutta myös tehottomaksi menneen hallintajakson jälkeen tullutta otteen lipsumista.

– Kyllähän me veimme peliä ensimmäiset kolmekymmentä minuuttia selvästi ja olisimme voineet siinä vaiheessa johtaa 5-0. Olisimme johtaneetkin, jos Kerho ei olisi taistellut alusta lähtien. He ansaitsivat tuurin, joka maalipaikoissa oli, Aravirta kommentoi HPK-ottelun yhteydessä.

Kärppien pelillinen taso oli korkea voittoputken yhteydessä. Ennen joulutaukoa haasteena ollut maalinteko rullasi ja puolustuspelissä Kärpät esitti laadukkaita otteita erityisesti tiiviin keskialueen pelaamisen johdosta. Myös maalilla torjuntavastuuta saanut Tomi Karhunen oli voittoputken aikana itse varmuus.

Voittoputken takana, pelillisien asioiden lisäksi, oli erityisesti Kärppien ykkös- ja kolmosketjujen vastuun kanto. Pelikiellossa HPK:ta vastaan ollut ykkösketjun vasen laitahyökkääjä Ivan Huml on ollut Kärppien tehokkaimpia hyökkääjiä yhdessä kolmosketjun laiturin Kimmo Koskenkorvan kanssa. Oivallista tukea ovat antaneet myös Julius Junttila ja Juha-Pekka Haataja, jotka pelaavat tällä hetkellä kovan pelirohkeuden kautta.

Kärpät julkisti kuluvan viikon maanantaina ruotsalaismaalivahdin Johan Backlundin sopimuksen. Valmennusjohdon suunnitelmissa on peluuttaa Backlundia viikonlopun otteluissa joko perjantaina Tapparaa tai lauantaina Bluesia vastaan. Ruotsalaisvahti on totutellut aikaeroon Oulussa kuluvalla viikolla, eikä mies ollut mukana Hämeenlinnassa Kärppien edellisessä ottelussa.

Kokoonpanot

Tapparan osalta loukkaantumiset ovat olleet isossa valossa koko alkukauden ajan. Tällä hetkellä loukkaantuneiden lista on pitkä ja valmennusjohdolla on kova työ karsia kasaan voitosta kamppaileva miehitys.

Edellisistä otteluista poissa ovat olleet puolustajat Jussi Halme, Tommi Kovanen, Juha Leimu, Joonas Liimatainen ja Brett Skinner sekä hyökkääjät Jukka Peltola ja Tuomas Vänttinen.

Kirvesrintojen kokoonpano on saanut apuja Mestiksen puolelta KooKoosta, kun edellisessä ottelussa Jokereita vastaan maalinteossa onnistunut hyökkääjä Mikko Liukkonen ja puolustaja Toni Niemi ovat olleet mukana liigamiehistössä loukkaantumisapuina.

Kärpiltä poissa kokoonpanosta ovat olleet nuorten MM-kisoissa pelanneet Miikka Salomäki, Joonas Donskoi ja Ville Pokka. Salomäki koki kovia nuorten kisojen viimeisessä ottelussa, kun nuoren lupauksen perna repesi. Salomäki onkin poissa noin kolmesta kuuteen viikkoon. Donskoi puolestaan on kärsinyt flunssasta, mutta mies on palannut harjoitteluvahvuuteen yhdessä puolustaja Pokan kanssa. Donskoi pelaakin perjantaina Tapparaa vastaan, mikäli muita takapakkeja ei tule.

Kuluvan viikon ajan Oulussa harjoitellut maalivahti Backlund on tulossa mukaan kokoonpanoon, johon varmuudella paluun tekee pelikieltonsa kärsinyt tšekkihyökkääjä Huml. Edellisessä ottelussa pelikiellon saaneen Tomi Ståhlhammarin pelaaminen perjantai-illan ottelussa on epävarmaa. Kokoonpanosta poissa ovat myös Ville-Matti Koponen, joka kärsii nivusvammasta, puolustaja Oscar Eklund ja hyökkääjä Juho Keränen.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

» Lähetä palautetta toimitukselle