Jyväskylässä ei kiekollisilla hienouksilla juhlita

LIIGA / Ennakko
JYP lähtee tasoittamaan otteluvoittoja niukan tappion jälkeen.
Kuva © Hannu Rainamo www.hannuphoto.com
SaiPa lähtee hakemaan jo toista kiinnitystä välieräpaikkaan Jyväskylän Hippoksella. Joukkueiden avausottelu oli erittäin tasaista vääntöä ilman pelillisiä hienouksia, ja saman odotetaan jatkuvan tänäänkin.

Avausottelu Lappeenrannassa ratkesi SaiPan hyväksi aivan viimeisillä minuuteilla. JYP joutui ottamaan kolme jäähyä viimeisen neljän minuutin aikana, ja David Spina sai lappeenrantalaisen kiekkoyleisön repeämään liitoksistaan.

Peli oli erittäin tasainen läpi ottelun ja molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa ratkaista peli. Ottelu ratkesikin lopulta JYPin luokattomaan erikoistilannepelaamiseen, kun taas SaiPa oli sekä yli- että alivoimalla puhdasta rautaa.

Oppiiko JYP virheistään?

Tappiosta huolimatta JYP pelasi huomattavasti paremmin kuin runkosarjan lopulla. Suurimpana heikkoutena tunnettu maalinedustalla pelaaminen oli erittäin jämäkkää, vaikka Stefano Giliati pääsikin kertaalleen rokottamaan Tuomas Tarkin nenän edestä.

Hurrikaaninuttujen suurin vaikeus oli sputnikien kovan paineen purkaminen. Kiekkoa ei saatu kontrolloidusti omista pois, ja purkuyrityksetkin jäivät siniviivalle pyörimään tai valuivat pitkiksi kiekoiksi.

SaiPan täytyy pystyä jatkamaan siitä, mihin edellinen ottelu päättyi. Ottelun edetessä SaiPa alkoi hallita kenttätapahtumia parantuneen taisteluilmeen vuoksi. Voitettujen kaksinkamppailujen jälkeen SaiPa käänsi peliä nopeasti ja sai aikaiseksi useita ylivoimahyökkäyksiä.

Vauhdikkaan avauserän jälkeen SaiPa laski karvaustaan enemmän keskialueen tukkimisen suuntaan. Tämä tappoi JYPin hyökkäyksien rakentelun tehokkaasti erityisesti ylivoimalla. JYP viljeli runsaasti päätykiekkoja, joihin SaiPa ehti helposti ensimmäisenä.

Yhdeksi ottelun tärkeäksi teesiksi voidaan nostaa hermokontrolli, vaikka suurimmat paineet taidettiinkin purkaa jo Lappeenrannassa. Pudotuspeleissä nähty salliva tuomarilinja tuntui sopivan paremmin SaiPalle, sillä JYPin hermokontrolli ei pysynyt kasassa. Erityisesti Max Wärn otti täysin turhan jäähyn kesken jyväskyläläisten ylivoiman.

Missä viilettää JYPin kuudes kenttäpelaaja?

Lappeenrannassa SaiPan voimavaraksi nousi myös hurmiossa elänyt kotiyleisö, joka kannusti ja tuki omiaan läpi ottelun kovalla äänellä. 

Jyväskylässä todellista kiimaa yleisön puolelta on kuitenkin ollut vaikea havaita. Vaikka Jonne Virtanen tiedostaa, että kannatus on ansaittava hyvillä peliesityksillä, jyväskyläläiselle kiekkoyleisölle lähtivät melko suorat terveiset.

− Me pystymme parantamaan peliämme pudotuspeleihin. Niin pystyy myös yleisökin. Varsinainen fanikatsomo pitää ääntä, mutta saa siellä taputtaa, vaikka ei olisi fanipaita päällä.

Kokoonpanomuutoksia odotettavissa

Juuri ennen perjantaisen ottelun alkua tiedotettiin, että Kristian Näkyvä ja Juuso Ikonen pelaavat, vaikka päivällä kokoonpanoon olivat ilmoitettuina Yohann Auvitu ja Markus Poukkula. Näyttöhaluja uhkunut Ikonen esitti jopa kauden parhaan pelinsä hurrikaaninutussa, mutta Näkyvä oli jatkuvasti vaikeuksissa.

Ossi Louhivaara loukkasi kätensä päätöserässä, eikä häntä enää nähty kentällä. Oletettavaa onkin, ettei Louhivaaraa nähdä lauantaina pelaamassa. Jyväskyläläisten pakkaan voidaankin odottaa muutoksia melko runsaasti. Kokoonpanoon todennäköisesti nousevat juuri Auvitu ja Poukkula.

SaiPan riveistä ottelun aikana puolestaan putosivat Jakub Cutta ja Jaakko Rissanen. Cuttalla oli ainoastaan varusteongelmia, mutta Rissasen pelaaminen on epävarmaa. SaiPan onneksi laadukasta reserviä kuitenkin löytyy yhden täyden kentällisen verran.

Seuraa Heitä

Juuso Ikonen #14 |

Laitahyökkääjä

Runkosarjan viimeisellä kierroksella kokoonpanon ulkopuolelle tippunut Ikonen esiintyi vahvasti. Nopeudellaan rohkeasti haastanut nuorukainen olikin useasti lappeenrantalaisten vaivana. Ikonen nappasi Lappeenrannassa tililleen tehot 0+1.

Stefano Giliati #9 | Bolzano

Laitahyökkääjä

Keräsi kotiyleisönsä edessä tehot 1+1. Räjähdysherkältä Giliatilta kaivataankin juuri samanlaisia otteita, jos SaiPa mielii napata voiton vieraskentältä.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

JYP M S P
1.Éric Perrin 3 2 5
2.Jani Tuppurainen 1 3 4
3.Kristian Näkyvä 0 2 2
4.Brian Salcido 1 1 2
5.Ossi Louhivaara 0 1 1
SaiPa M S P
1.Jesse Mankinen 0 3 3
2.Stefano Giliati 0 3 3
3.Patrick Davis 1 1 2
4.Janne Tavi 0 2 2
5.Lauri Taipalus 2 0 2

» Lähetä palautetta toimitukselle