Riittääkö bensa, JYP?

LIIGA / Ennakko
Nähdäänkö tätä myös tänä iltana?
Kuva © Nitta Soininen
Toisistaan jo eilen Kuopiossa mittaa ottaneet JYP ja KalPa taistelevat sarjapisteistä tänään vuorostaan Jyväskylän Hippoksella. Kauden aiemmat viisi kohtaamista ovat olleet tiukkaakin tiukempia. Voitoissa KalPa on kuitenkin selvästi niskan päällä.

Tammikuiset back-to-back –pelit, eli peräkkäisinä päivinä pelattavat ottelut, alkavat olla viimeisiä rutistuksia vaille paketissa.

Viime aikoina sarjataulukon keskivaiheilla asetelmiaan hieman menettänyt KalPa sai palautettua kurssinsa voittoisaksi eilen JYPin kustannuksella. Kahden sarjapisteen lisäksi voitto teki kuopiolaisille henkisesti hyvää, sillä he olivat hävinneet edelliset kolme otteluaan synkällä maalierolla 4-15.

Viime viikonloppuna Kärppiä vastaan käymissään tuplapeleissä KalPa oli vastaantulija. Ensimmäisen ottelun kotonaan 1-5 –numeroin hävinneet kalakukkokaupunkilaiset paransivat peli-ilmettään seuraavana päivänä Oulussa käytyyn otteluun selvästi, mutta tulostaululla se ei näkynyt. Isännät putsasivat pöydän 4-1 –osumin.

Ennen kärppäkoitoksia myös Sport oli ehtinyt käydä tylyttämässä Kalevan Palloa Niiralan montussa. Pisteet matkasivat vaasalaisten mukana rannikolle KalPan kauden suurinumeroisimmalla tappiolla. Päätössummerin soidessa tulostaulun digitaalit näyttivät karusti lukemia 2-6.

KalPan ylivoima on koko Liigan huonointa, eikä tulevaisuuden näkymiä helpota tuore tieto hyökkääjä Jaakko Rissasen joutumisesta leikkaukseen. Hänen kautensa on ohi kevyempien hoitokonstien osoittauduttua tuloksettomiksi. Tilanteen vuoksi seuran urheilujohtaja Kimmo Kapanen väläytti jopa sentterihankinnan mahdollisuutta.

Huonon ylivoimapelaamisen vastapainoksi ovat kuopiolaiset onnistuneet saamaan alivoimapalettinsa hyvin tiiviiksi. Kilpipaidat ovat jättäneet vastustajan vaille ylivoimaonnistumisia lähes 87%:n tehokkuudella. Sillä irtoaa av-tilaston ykköspaikka Liigassa.

Peliruuhkassa

Liigan nykyiset ottelumäärät ovat joukkueille toisinaan melkoista koettelemusta. JYPin kohdalla illan ottelu on jo peräti neljäs viimeiseen viiteen päivään. Se on hurja tahti ammattilaisurheilusta puhuttaessa.

Meneillään olevan KalPa-tuplapelin kaltaisia rupeamia löytyy keskisuomalaisten lähihistoriasta kaksi lisääkin.

Viikko sitten hurrikaanilauma otti rutiinimaiset kuusi pistettä kahdesta keskinäisestä kamppailuista Vaasan Sportin kanssa.

Tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona oli vastassa vuorostaan kivikova Oulun Kärpät. Kummassakaan kohtaamisessa ei kotiyleisö päässyt tuulettamaan voittoa. Kahden vauhdikkaan ja hyvätasoisen ottelun lopputulemana pisteet siis sopuisasti tasan 3-3.

JYPin pitkään jatkuneen liidon yhtenä syynä voidaan pitää vähäisemmälläkin peliajalla pistetehtailussa mainiosti onnistuneita pelureita. Tässä tapauksessa katseet kääntyvät erityisesti Mikko Salmion, Markus Nenosen ja Valtteri Hotakaisen suuntaan.

Heidän sijoituksensa JYPin sisäisessä pistepörssissä ovat 6-8. Se on kova saavutus, kun ottaa huomioon, että kukin heistä rehkii keskimäärin vain noin 12-13 minuuttia per ottelu.

Myös nuorten maailmanmestari Sami Niku on ollut viime aikoina hyökkäyspäässä pirteä. Tuloksena kauden ja uran ensimmäiset maalit kotimaisessa miesten pääsarjassa.

JYPin pakkikalustoonsa hiljattain värväämä Ryan Glenn alkaa lämpiämään liigavauhtiin ja tuo lisää monipuolisuutta alakertaan. Helpottaa myös osaltaan joidenkin pelaajien lepuuttamista ottelusuman keskellä.

Eilen Kuopiossa huilivuorossa ollut pakkikolossi Nolan Yonkman palaa tänään kaukaloon.

Kotijäästä ratkaiseva etu?

Kuten mainittua, on hurrikaanilauma todella kovan fyysisen haasteen edessä.

Eilisessä ottelussa paremman pelituntuman omannut JYP piti KalPan pelillisissä pihdeissään ensimmäiset kaksi erää. Kolmannessa erässä kupletin juoni oli kuitenkin erilainen, kun taistoa käytiin enenevissä määrin vasta viikon ensimmäistä otteluaan pelanneiden savolaisten sanelemana. Kysymyksiltä vieraiden fyysisen kuormituksen vaikutuksesta suoritukseen ei voitu välttyä.

Illan ottelussa JYPin avain menestykseen piilee kotihallissa. Niiralan kiekkoestradia pienempi kaukalo antaa paremman mahdollisuuden rikkoa fyysisyydellä kuopiolaisten kiekkokontrolliin tukevasti nojaavaa pelitapaa.

Joukkueiden kauden ensimmäisen keskinäinen kohtaaminen käytiin lokakuussa Jyväskylässä. Tuon ottelun kirjasi nimiinsä KalPa maalein 0-3. Sen jälkeen tahkotut neljä Järvi-Suomen derbyä ovat kaikki edenneet aina voittomaalikilpailuun saakka. Näistä karkeloista JYP on poistunut voittajana vain yhden kerran.

Seuraa Heitä

Sami Niku #8 | Ilves

Puolustaja

Löytänyt maalijyvän. Syytä odottaa lisää osumia.

Eero Kilpeläinen #37 |

Maalivahti

Onnistuttava maalinteon tökkiessä. Eilen 35 torjuntaa voittopelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle