Tajuaako HPK avauserän merkityksen?

LIIGA / Ennakko
HPK:n alkukauden otteet ovat aiheuttaneet mietteliäisyyttä.
Kuva © Timo Savela
JYP saa perjantaina vieraita Hämeenlinnasta, kun HPK saapuu Hippokselle kääntämään kurssiaan. Käytännössä jokaisen pelin osa-alueen kanssa painivat hämeenlinnalaiset ovat hävinneet neljä ottelua putkeen. JYPin ainoa tappio tähän mennessä on tullut sarjan avauskierrokselta.

JYP mitteli edellisen liigaottelunsa lähes viikko sitten lauantaina Lahdessa, kun jyväskyläläiset hakivat täyden pistepotin 0−2-voitolla. Ehdoton JYP-nimi tuossa ottelussa oli Veini Vehviläinen, joka pelasi nollapelin liigadebyytissään. Hurrikaaniryhmä pelasi tiistaina CHL:n puolella TPS:aa vastaan nyhjäten tasapelin lukemin 2−2.

JYPin suurimmaksi aseeksi alkukauden aikana on muotoutunut timanttinen viisikkopuolustus. Vastustajan murtautuminen ykkössektorin maalipaikoille on ollut äärimmäisen vaikeaa, mikä on edesauttanut myös maalivahtien pelaamista. Vastustajien parhaat maalipaikat ovatkin auenneet yksilötason virheistä, joita JYPille on sattunut kohtalaisen paljon.

Vielä harjoituskaudella suurimpana ongelmana ollut hyökkäysten rakentelu on alkanut ottaa askeleita eteenpäin. Erityisesti tiistain CHL-ottelussa nähtiin useita variaatioita keskialueen ylityksessä, kun puolustajat kykenivät laadukkaisiin avaussyöttöihin sekä karvauksen purkamiseen yksilösuorituksilla.

JYP ei ole alkukaudella juuri maalijuhliin kyennyt, joten ylivoimapelaamisen merkitys korostuu. Edellisissä liigaotteluissa ylivoima alkoi näyttää toimimisen merkkejä, mutta TPS-ottelussa vanhat ongelmat olivat jälleen läsnä. Toisaalta erikoistilannepelaaminen olisi kaivannut tukun suoraviivaisuutta, toisaalta laadukasta pelintekijää, joka pystyisi luomaan hyviä vetopaikkoja.

Ensimmäisen vierasvoiton metsästys

HPK voitti avauskierroksella Pelicansin, mutta sen jälkeen oranssipaidat ovat hävinneet TPS:lle, KooKoolle, KalPalle ja keskiviikkona Ilvekselle. Erityisesti avauserät ovat muodostuneet hämeenlinnalaisille todelliseksi murheenkryyniksi, sillä niiden maalieroksi on muodostunut surullinen 1−7.

Avauserien jälkeen HPK:lta on nähty kevyttä tasonnostoa, mutta tulokset ovat jääneet kuitenkin hyvin laihoiksi. Kiekkoa toimitetaan aktiivisesti maalille, mutta HPK:lla on ollut suuria vaikeuksia murtautua ykkössektorin maalipaikoille.

HPK toivoo asian ottaneen keskiviikkona ensimmäiset askeleet parempaan suuntaan, kun suureen rooliin kaavailtu Vojtech Polak onnistui avaamaan pistetilinsä. Seuraavana hämeenlinnalaiset odottavat heräämistä Peter LeBlancilta, joka teki vielä harjoitusotteluissa kovaa tulosta.

Jos HPK mielii ottamaan kauden ensimmäisen vierasvoittonsa, myös puolustuspelaamisen täytyy ottaa selkeitä kehitysaskeleita. HPK:n puolustaminen on näyttänyt hetkittäin jopa siltä, että varsinaista sapluunaa ei löydy. Tästä parhaana esimerkkinä on toiminut jyväskyläläisillekin tuttu puolustajapari Henrik Forsberg - Henri Auvinen.

Seuraa Heitä

Tuomas Pihlman #49 |

Oikea laitahyökkääjä

JYPin maalinteon kannalta Tuomas Pihlmanin herääminen on varsin tärkeä seikka. Jyväskylässä toivotaan, että Pihlmanin viime kausi ei ollut vain suonenvetomainen paluu sarjan maalintekijöiden parhaimmistoon.

Matias Haaranen # |

Puolustaja

Todella pienikokoinen (169cm/60kg) Haaranen on ollut alkukaudella ehdottomasti positiivinen yllättäjä. Nuorukainen pääsi pyörittämään ylivoimaa keskiviikkona Ilvestä vastaan. 19-vuotiaan puolustajan vahvuuksiin kuuluvat kiekollinen pelaaminen sekä pelin lukeminen.

» Lähetä palautetta toimitukselle