Mestari pihdeissä - Padan juhlat jatkuvat?

LIIGA / Ennakko
Pääseekö Ässät tuulettamaan Jyväskylässä jo ratkaisevasti?
Kuva © Hannu Rainamo www.hannuphoto.com
JYP on ajautunut Ässien pihtiotteessa nurkkaan. Hallitseva mestari on pinteessä pelillisen oppipoikansa kanssa. Perjantaina joukkueet tulevat jatkamaan armottomalla ja tasaväkisellä linjalla. Vaan jatkuvatko Ässien karkelot?

JYPin ja Ässien välinen ottelusarja on jo kahden kamppailun jälkeen saavuttanut mahdollisesti ratkaisevan hetkensä. Perjantainen vääntö Jyväskylässä voidaan laskea todelliseksi kulminaatiopisteeksi.

Hurrikaanilauman on käytännössä pakko voittaa hurjassa vireessä porskuttava ässälauma, muuten toinen perättäinen finaalipaikka karkaa käytännössä saavuttamattomiin.

Joukkueiden pelitavat ovat niin lähellä toisiaan, että sarja on jo nyt näyttäytynyt harvinaislaatuisen tasaväkisenä. Ässät on kuitenkin pelissään JYPiä kaikilla osa-alueilla hivenen edellä. Ryhmän aseistus on sama kuin jyväskyläläisillä, vain päivitysversio on uudempi. 

Äärimmäisen raastavat ja tasaväkiset kamppailut ovat ratkenneet hyvin pieniin, mutta merkityksellisiin seikkoihin. Ässät on kokonaiskuvassa ollut puolustuspelaamisensa osalta rautainen. Joukkue on omalla alueellaan kliinisen tehokas eikä jätä JYPille yhtään ylimääräistä tilaa.

Fyysisemmät patapaidat

Maanantaina porilaisten pelaamisesta löytyi vielä heikkouksia, joihin JYPin olisi pitänyt iskeä. Ässien virheet avasivat tuolloin hurrikaanipaidoille tilaa, mutta tarpeeksi tehokkaasti ei JYP tilaisuuksiaan käyttänyt. 

Jyväskyläläiset olivat keskiviikkona suurissa vaikeuksissa hyökkäyksiin lähdöissään. JYP-hyökkääjät jäivät helposti syöttövarjoihin ja puolustajat ajautuivat turhaan kiekon kuskaamiseen. Tämä johti väistämättä ajattelemattomien päätykiekkojen viljelemiseen. 

Ässien fyysinen ilme oli vahva. JYP jäi epätyypilliseen tapaansa kaksinkamppailuissa pahasti jälkeen. Samalla porilaiset liikuttivat myös kiekkoa paremmin. Vaikka hurrikaanipelurit toteuttivatkin riistopeliään ajoittain oivasti, ei Ässät silti ajautunut kiekkollisessa pelissään paniikkiin.

Erityisen hyvin Ässät käytti hyväkseen JYPin puolustajien heikkoa liikenopeutta tai huonoa sijoittumista. Erityisesti Kristian Näkyvä, Yohann Auvitu ja Kalle Koskinen jäivät hetkittäin pujottelukepeiksi, kun liukkaat ässähyökkääjät viilettivät pystysyötön ansiosta ohi oikealta ja vasemmalta. 

Kiekkoa maalille - vaan ei miten tahansa

Suurin erottava tekijä joukkueiden välillä oli kuitenkin maalipaikkojen luominen. Vaikka Ässätkään ei onnistunut juuri JYPiä paremmin viimeistelyssä, loivat porilaiset kuitenkin selvästi enemmän vaarallisia tilanteita Tuomas Tarkin maalille. Erityisesti ikävät, matalat heitot maalinedusruuhkaan aiheuttivat paljon ongelmia niin Tarkille kuin JYP-puolustuksellekin.

Hurrikaanilauma sen sijaan teki Antti Raannan pelin liki häpeällisen helpoksi. Viimeistä viittä minuuttia lukuunottamatta JYPin laukaukset käsittivät pitkälti heikosti suunnattua ja vaivatta Raannan napattavissa olevia kiekkoja. 

Raannan tasoisen vahdin saattaminen ehdoin tahdoin flow-tilaa on yhtä kuin omaan jalkaan ampumista. Juuri tätä tuskallista ja turhaa menettelytapaa JYP laukaustensa osalta viljeli.

JYPin on siis palattava tyypilliseen pudotuspelikiekkoonsa. Raantakin oli maanantaina vaikeuksissa, kun hurrikaanihyökkääjät viskoivat matalia kiekkoja patjoihin ja rynnivät suurella intensiteetillä perään.

SM-liigan paras maalivahti teki tuolloin jopa räikeitä virheitä, mutta JYPin karmaiseva tehottomuus esti maalien syntymisen.

Ei valtavaa eroa

Ero Ässien eduksi vaikuttaa keskiviikon kamppailun jäljiltä hyvin selvältä. Todellisuudessa jo pelkkä JYPin huolellisuuden parantuminen saattaa näkyä tuloksessa. Fyysisempi ote peliin, harkitummat päätykiekot ja laadukkaammat, suunnatut laukaukset voivat jo merkittävästi horjuttaa Ässien muutoin tiukasti muurattua alakertaa.

Ässien on ehdottomasti jatkettava Jyväskylässä rohkeaa pelaamistaan. Mikäli JYPin hyökkääjien ja puolustajien välinen pelinluku ei petraannu, voi Ässät keskiviikon kaltaisella esityksellään estää jyväskyläläisten pelinavaukset armotta. 

JYPin osalta kokoonpanoon voitaneen odottaa muutoksia. Jyrki Aho palauttanee ainakin kokeneen kehäketun Olli Sipiläisen takaisin kokoonpanoon - tai ainakin hänen pitäisi. 

Jyväskylässä voidaan myös mielenkiinnolla odottaa millainen yleisömäärä perjantaina nähdään. Kapteeni Eric Perrin nimittäin osoitti JYPin Facebook-sivulla hurrikaanien faneille avoimen kirjeen, jossa kanukki toivoi yleisön tuen heräävän.

Nähdäänkö Hippoksella siis viimein todellista pudotuspelihuumaa myös katsomossa?

Seuraa Heitä

Ramzi Abid #16 |

Laitahyökkääjä

Tämä on viimeinen kutsuhuuto. Ramzi Abidin on nyt, juuri nyt, ryhdyttävä maalintekijäksi. Abid hakeutuu paikkoihin, saa niitä, mutta viimeistelystä huokuu kanukin kohdalla loputon tuska. Mikäli Abid onnistuu kerran, hän onnistuu toisenkin kerran.

Daniel Brodin #34 | Brynäs

Laitahyökkääjä

Brodin on saanut kokeneen ja fyysisen JYP-puolustuksen näyttämään höntyilevältä juniorilaumalta. Nuoren hyökkääjän valtavat taklaukset ovat horjuttaneet konkareiden pelaamista. Maalivainunsa löytänyt Brodin on alueella runnoessaan jatkuvasti vaarallinen.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

JYP M S P
1.Éric Perrin 1 3 4
2.Max Wärn 2 2 4
3.Petr Hubacek 1 2 3
4.Kristian Näkyvä 1 2 3
5.Antti Jaatinen 1 1 2
Ässät M S P
1.Aki Uusikartano 1 4 5
2.Mika Niemi 2 3 5
3.Veli-Matti Savinainen 1 3 4
4.Michael Ryan 2 2 4
5.Joel Armia 1 2 3

» Lähetä palautetta toimitukselle