Nämäkin ottelut täytyy pelata pois

LIIGA / Ennakko
Tamperelais-turkulaista yhdessäoloa on tiedossa tiistai-iltana.
Kuva © Jarno Hietanen
Toiko HPK voitto Ilvekselle uutta energiaa? Jatkuuko tamperelaisten valmistautuminen karsintoihin toisella voitolla? Vai kuuluuko tiistain ottelu sarjaan nämä ottelut täytyy pelata pois?

Tappioita, tappioita ja tappioita

Tiistai-illan sankarit ovat kaikki kokeneet tällä kaudella tappioita runsain määrin. Kotijoukkue Ilves on poistunut kaukalosta kallella kypärin 35 kertaa, tosin viime lauantaina se katkaisi seitsemän ottelun tappiokierteensä, kun joukkue kaatoi kotihallissaan HPK:n. Joukkueen ykkösvalmentaja Tuomas Tuokkola ei ole suostunut "pukeutumaan säkkiin", vaan positiiviseen tyyliinsä on löytänyt joukkueensa huonoissakin esityksissä hyvää sanottavaa. Ei edes Ilveksen tehtyjen maalien nollapelien ennätys ole antanut Tuokkolalle syytä moittia joukkuettaan. Valmentajan katse on ollut koko ajan karsintapeleissä.

Hakametsän hallin eteläpäätyyn luisteleva TPS ei sekään ole häikäissyt menestyksellään. Vaikka sen tappiosarake on Ilvestä huomattavasti laihempi, niin voittojen vähäisyys on pitänyt joukkueen jo pitkään tällä kaudella sarjan häntäpuolella. Tosin Ilvekseen turkulaisryhmä otti etäisyyttä jo monta kierrosta sitten. Ilveksen tavoin TPS:llä on ollut tapana vaipua tappioputkiin, niin tälläkin hetkellä, kun joukkueen tappioputki on viiden ottelun mittainen. Viimeksi joukkue jäi nollille Tapparaa vastaan.

Maalivahtien taistelu?

Illan ottelulta voi odottaa melkein mitä vaan. Suurin kysymys lienee se, kuinka TPS-johto onnistuu motivoimaan joukkueensa. Tämä on ymmärrettävää, olkoonkin kyseessä ammattilaisista koostuva joukkue. Esimakua tästä kuultiin TPS-valmennuksesta, kun Jani Kiviharju analysoi joukkueensa valmistautumisen vaikeutta näihin viimeisiin otteluihin runkosarjassa.

– Ilves-peli on sitten ihan oma lukunsa, pohti Kiviharju Tappara-ottelun jälkeen.

Yksi asia lienee varmaa, maalivahtipelaaminen voidaan nostaa etukäteen ottelusta esiin. Ilveksen Ville Kolppanen on ottanut monia koppeja kauden aikana ja pitänyt monesti Ilveksen pelissä. Hieman tiiviimmän puolustuksen takana voisi Ilves-vahti nousta tamperelaiskollegansa, Juha Metsolan tavoin aivan SM-liigan terävimpään kärkeen. Tällä hetkellä Kolppanen on torjuntatilastoissa keskiarvolla 90,22 sijalla 14.

Jos on Ilves-vahti esittänyt hyviä otteita, niin vähintäänkin samaa tasoa on ollut TPS:n Atte Engren. Tämä erinomaista kautta pelaava turkulainen on usein ollut joukkueensa tukipylväs. Näin oli niin Bluesia kuin Tapparaakin vastaan käydyissä otteluissa. Mutta, Ilveksen tavoin, pelkkä maalivahtipelaaminen ei ole riittänyt, vaan vastustaja on jossain kohtaa ottelua kääntänyt sen edukseen. Turkulaisvahti lähtee illan otteluun tilastojen viidenneksi parhaana torjujana keskiarvolla 92,36 %.

Kuka ratkaisee tiistaina?

Kotijoukkue Ilveksen kohdalla on maalitekijöiksi kirjattu kovin usein ykkösketjun miehiä. Mutta karsintapelien lähestyessä joukkueen johto ja kannattajat ovat seuranneet mielenkiinnolla HPK:ta vastaan kolmosketjussa pelanneen Michael Keräsen otteita, joka HPK-ottelussa järjesteli joukkueensa voittomaalin jatkoajalla. Tämän lisäksi Keräsen plus/miinus-saldoksi kirjattiin tuossa ottelussa +2.

TPS:n kohdalla tamperelaisten katse kohdistuu Marko Anttilaan, joka johtaa selvästi lukemalla 17 turkulaisten maalipörssiä. Entinen Ilves-pelaaja on usein onnistunut Hakametsässä, olisiko tiistaina vire kohdallaan? Vai viekö joukkueensa voittoon ykkösketjun laituri Ville Vahalahti, joka 35-vuoden iästään huolimatta on TPS:n maalitekijälistalla sijalla kolme.

Seuraa Heitä

Tom Preissing #42 |

Puolustaja

TPS:n kärki peliaikatilastossa (25:46).

Jyrki Jokipakka #23 | Adler Mannheim

Puolustaja

Ilveksen syöttötilastoissa toisena lukemilla 13.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Ilves M S P
1.Michael Keränen 1 3 4
2.Kai Kantola 1 2 3
3.Tommi Välimaa 2 0 2
4.Mikael Kuronen 0 2 2
5.Tuomas Huhtanen 0 2 2
TPS M S P
1.Tom Preissing 1 3 4
2.Ville Vahalahti 1 3 4
3.Camilo Miettinen 2 1 3
4.Marko Anttila 1 2 3
5.Tero Koskiranta 1 2 3

» Lähetä palautetta toimitukselle