Syöksylaskijoita kaikki tyynni?

LIIGA / Ennakko
Tuomas Tuokkolalla riittää miettimistä saadakseen joukkuensa uuteen nousuun.
Kuva © Jarno Hietanen
Jatkuuko putki kohti joulua? Kiihtyykö vauhti alamäessä kohti sarjan pohjia? Vai löytyykö tahdonvoimaa kääntämään kelkka taas kohti menestystä?

Tiistai-illan sankarit ovat kumpainenkin vaipuneet syöksyyn kohti Liigan häntäpäätä ja sen alempaa pudotuspeliviivaa. Kotijoukkue Ilveksellä tappioputki näyttää lauantain jälkeen lukemaa viisi, kun tamperelaiset kävivät tuloksettomasti vierailemassa Raumalla Lukon kotikaukalossa. Sitä ennen on joukkueelle kaapin paikan näyttäneet KalPa, JYP, HIFK ja SaiPa. Tällä hetkellä tamperelaiset ovat Liigassa sijalla 10, juuri alemman pudotuspeliviivan yläpuolella HPK:n vaaniessa yhden pisteen takamatkalla sen alapuolella.

Lahdesta Tampereelle saapuva Pelicans on sekin vaipunut varsinaiseen syöksylaskuun viime kierroksilla, kun se peräti seitsemästi peräkkäin on kuitannut pisteitä nolla pelaamissaan otteluissa. Viimeksi lauantaina Jokerit kävi Lahdessa ryöstämässä pisteet murskalukemin 2-8. Voitosta lahtelaiset ovat päässeet nauttimaan 22.11., kun pisteet jäivät KalPa-voiton myötä Lahteen.

Nousun eväät Tampereelta?

Hakametsän koitos antaa molemmille joukkueille avaimet saada syöksylasku hallintaan ja käännettyä suunta kohti voittojen tietä. Joukkueet ovat aiemmin pelanneet keskenään tasaisia otteluita, joiden ennustaminen etukäteen on ollut vaikeaa. Tälläkin kaudella kahdessa aiemmassa kohtaamisessa on voittaja ratkennut yhden maalin erolla vierasjoukkueen hyväksi. Hyvä arvaus tiistai-illan tulokselle on, että tiistai-iltana suurta muutosta ei nähtäisi, vaan tasaisissa merkeissä mentäisiin. Katseet kohdistuvatkin mitä suurimmissa määrin penkin taakse: Kumpi joukkueiden valmentajista – Ilveksen Tuomas Tuokkola vai Pelicansien Hannu Aravirta – löytää paremmin sellaiset lääkkeet, jolla tappioiden sarja saadaan pois mielestä ja joukkue pelaamaan niin kuin se pelasi silloin, kun nyt kohtaavat joukkueet miehittivät Liigan kärkipäätä.

Tehoja vai tehottomuutta?

Kumpikaan tiistai-illan joukkueista ei voi kehua tehokkaalla, maaleja liukuhihnalta tuottavalla peliesityksellä. Siinä, missä Pelicansin tehtyjen maalien sarja viidessä viimeksi pelaamassaan ottelussa on 2-4-1-2-2, niin kotijoukkue Ilveksellä vastaava tulos on vielä tuotakin huonompi, 2-2-0-1-1. Lahtelaisten tehotilastot ovat kovin ykkösketjuun (Miikka MännikköTyler RedenbachVili Sopanen) painottuvat, viimeksi Jokereitakin vastaan ketjun oikea laitahyökkääjä Vili Sopanen heilutti kaksi kertaa vastustajan maaliverkkoa koko muun joukkueen jäädessä maalimäärään nolla. Kakkosketjun Joonas Alanne ja Pavel Rosa esiintyivät kyllä pirteästi, mutta maalisarake ei Jokereita vastaan karttunut. Odotukset Lahdessa ovat varsinkin Rosan suuntaan niin tehojen kuin pelillisen johtajuuden osalta kovat.

Ilves on vaipunut vanhaan tuttuun syntiinsä, tehottomuuteen. Ilta toisensa jälkeen uutiset kertovat joukkueen esiintyneen pirteästi, mutta maalintekoon joukkue ei muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ole innostunut. Joukkueen ykköspyssyksi nousemiseen on tarvittu Turo Asplundilta seitsemän maalia, jolla heltiää maalipörssin sijoitus 41. Mainittakoon vertailun vuoksi, että tämän tilaston kärki, HIFK:n Juuso Puustinen on tehtaillut lukemat 18.

Väsyneitä vahteja vai rivakoita torjujia?

Pelicans ei vahteineen Lahdesta saatujen tietojen mukaan onnistunut lauantaina Jokereita vastaan, eikä ottelu tallentunut Jere Myllyniemen tai Janne Juvosen uran parhaiden kohtaamisten joukkoon. Pelkästään vahtien piikkiin ei lauantain tappiota tosin voi laittaa, loukkaantumissuma nimittäin pakotti lahtelaiset kolmen ketjun käyttöön ottelun aikana. Erityisesti Juha Leimun poissaolo näkyi kiekollisen rohkeuden puuttumisena puolustuksessa.

Ilves on koko kauden perustanut pelaamisensa erinomaiseen maalivahtityöskentelyyn. Erityisesti raketin lailla torjuntatilastojen kärkeen noussut Ville Kolppanen on ollut miltei taiturimainen ehtien lähes kaikkien kiekkojen tielle. Joukkueensa alamäkeen ei tamperelaisvahtia voi pitää syypäänä, torjunnat ovat sujuneet lähes alkukauden malliin, eikä tämän sijoituskaan torjuntatilaston kärkipelaajien joukossa ole ollut uhattuna. Tamperelainen on lauantain kierroksen jälkeen kakkosena lukemin 93,65 %.

Seuraa Heitä

Sami Sandell #42 | HC Davos

Laitahyökkääjä

Noussut yllättäen joukkueensa ykkösketjun keskushyökkääjäksi. Jatkaa vahvaa pelaamista molempiin suuntiin.

Pavel Rosa #55 |

Laitahyökkääjä

Edellytykset pelilliseen johtajuuteen. Olisiko Tampere hyvä paikka avata maalihanat kunnolla?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Ilves M S P
1.Michael Keränen 1 2 3
2.Sami Sandell 1 1 2
3.Ville Korhonen 1 1 2
4.Martti Järventie 0 2 2
5.Kai Kantola 1 1 2
Pelicans M S P
1.Tyler Redenbach 0 4 4
2.Joonas Alanne 2 2 4
3.Jan Latvala 0 3 3
4.Tommi Paakkolanvaara 1 2 3
5.Pavel Rosa 1 1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle