Ja putki jatkuu – vai jatkuuko?

LIIGA / Ennakko
Tämän miehen myötä Ilves menestyy - tai kaatuu.
Kuva © Jarno Hietanen
Jyrääkö JYP jälleen Ilveksen? Matkaavatko helpot pisteet tiistainakin Jyväskylään? Vai joko nyt olisi Ilveksen lähes historiallisen voiton vuoro?

Taistelu Liigan pudotuspeliviivan ympäristössä jatkuu tiistai-iltana Tampereella, kun tuon strategisen rajan yläpuolella selkeästi neljäntenä sijaitseva JYP saapuu sarjataulukossa yhdeksättä sijaa pitävän Ilveksen vieraaksi. Taistelu suorista pudotuspelipaikoista on kovaa, ja molemmille joukkueille pisteet olisivat kovatahtisessa sarjassa kullanarvoisia.

Vale, emävale, tilasto?

Tampereen Ilves on parantanut runsain määrin esityksiään aiemmilta kausilta, varsinkin viime kauden pitkääkin pidemmät tappioputket on saatu Tuomas Tuokkolan opein jäämään unholaan. Mutta yhteen vuosien mittaiseen haavaan ei  tämä Kuopiosta Tampereelle suunnannut valmentaja ei ole laastaria löytänyt. JYP on nimittäin dominoinut joukkueiden välisiä kohtaamisia niin, että aika ajoin on tuntunut pisteiden olleen jaetun jo ennen joukkueiden kohtaamista. Tämän kauden kohtaamiset ovat jo kaikki neljästi olleet jyväskyläläisten heiniä, Ilves on Jyväskylässä voittanut viimeksi seitsemän vuotta sitten – tässä pari esimerkkiä ilvesläisittäin murheellisista tilastoista, joita ei voi kuvata sanonnalla valhe-emävale-tilasto, vaan sanaparilla täyttä totta.

Kolppanen vai Tarkki?

Ilves seisoo tai kaatuu kauden komeettansa, Ville Kolppasen esitysten mukana. Tämän kauden aikana Ilveksen jokaisen voiton takana on ollut onnistunut maalivahtipeli, niistä useimmin maalia on vartioinut juuri Kolppanen. Viimeisinkin voitto 1-2 Pelicanseista oli täysin tamperelaisvahdin ansiota. Tämä olisikin pikku hiljaa valmis astumaan suurempiinkin saappaisiin.

Jyväskyläläisten tukena niin ikään on erinomainen maalivahtipeli, jonka takuumiehenä työskentelee Tuomas Tarkki. Viime kierroksellakin JYP saattoi perustaa pelaamisensa Tarkin otteisiin, jotka sallivat oman pään virheitä, jopa kolmannen erän löysäilynkin.

Onko Ilveksellä mahdollisuuksia?

Erinomainen kysymys, johon vastausta on mietitty jo pitkään ainakin Tampereella. Kovin helposti mahdollisuuksia ei synny ainakaan erikoistilanteissa. JYP on nimittäin pelannut viime kierroksilla erikoistilanteet tehokkaasti, esimerkiksi alivoimalla keskusta on pelattu todella tiiviisti. Tässä vaarana on toki se, että vastustajan levittävä syöttö – jopa yksi ainoa – voi repiä koko neliön täysin auki. Tosin tässä eivät vastustajat, mm. KalPa, ole kuitenkaan onnistuneet.

Ilveksen mahdollisuus tiistai-iltana on pitää kovaa vauhtia läpi koko ottelun sekä ylhäältä karvaten pakottaa JYP viime viikon otteluiden tapaan tekemään virheitä. Samoin on jyväskyläläisten otteissa ollut havaittavissa väsymystä kolmannessa erässä – siihen Ilveksen pitäisi päästä iskemään. Eri asia tietysti on, riittäkö kotijoukkueella riittävästi ”bensaa” tämänkaltaiseen erittäin kuluttavaan pelitapaan.

Onnistuuko Keränen, vai iskeekö JYP Ilveksen virheistä?

Ilveksen menestys on perustunut tällä kaudella pitkälti sen ykkösketjun Kai Kantola Sami Sandell Michael Keränen esityksiin. Vaikka kultakypärä, Liigan pistepörssin piikkipaikkaa pitävä Keränen, onkin taiteillut pisteitä maalisyötöillään miltei jokaisessa ottelussa, niin kovin kapeaksi on jäänyt pistemiesten lista muiden, niin kakkos- kuin kolmosketjun osalta. Jiri Veistolan kaltaisia uusia onnistujia tarvittaisiin nopeaan tahtiin lisää.

Tehojen löytymisen ohella tamperelaisjoukkue kaipaa otteisiinsa kontrollia ja huolellisuutta. Huonot syötöt ja keskialueen kiekonmenetykset tarjoavat vasta- ja ylivoimahyökkäyksiä naapurille ottelu toisensa jälkeen. Eikä Ilves tälläkään kaudella uusista opeista huolimatta ole päässyt ”elvistelemään” puolustuksensa  varmuudella ja virheettömyydellä. Vaikka Kolppanen onkin ollut koko kauden itse varmuus, niin liika on ollut hänellekin viime kierroksilla liikaa. JYP:in maalitekijöille, sellaisille kuten Ossi Louhivaara, Markus Nenonen ja  Eric Perrin, ei kannata antaa liikaa tilaa ja paikkoja.

 

Seuraa Heitä

Jiri Veistola #39 | Espoo United

Laitahyökkääjä

Jatkuvatko laiturin hyvät otteet? Syntyykö pisteitä?

Éric Perrin #11 |

Keskushyökkääjä

Ilveksen vakiokaataja. Kuinka monta maalia tiistaina Hakametsässä?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Ilves M S P
1.Michael Keränen 2 4 6
2.Turo Asplund 1 4 5
3.Kai Kantola 1 1 2
4.Atte Pentikäinen 0 2 2
5.Tommi Kivistö 1 1 2
JYP M S P
1.Jani Tuppurainen 1 3 4
2.Markus Nenonen 2 1 3
3.Ossi Louhivaara 3 0 3
4.Tuomas Pihlman 1 1 2
5.Éric Perrin 0 2 2

» Lähetä palautetta toimitukselle