Ilves-hallinnassa kohti pudotuspelejä?

LIIGA / Ennakko
Tiukka taistelu paikasta auringossa jatkuu.
Kuva © Jarno Hietanen
Onko Ilves edelleen tilastoykkönen Bluesia vastaan? Saalistaako se ratkaisevat pisteet, jotka takaavat pääsyn pudotuspeleihin? Vai olisiko espoolaisten vuoro lopultakin voittaa Tampereella?

Tärkeääkin tärkeämpiä pisteitä on jaossa Tampereella lauantaina, kun Ilves ja Blues kohtaavat neljännen kerran tällä kaudella. Siinä, missä kotijoukkue Ilves hakee paikkaa pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle ja mahdollista kotietua niissä, niin sen espoolaisen vieraan, Bluesin, tavoitteena on paikka kuuden parhaan joukossa pääkaupunkiseudun parhaana joukkueena. Ilves on ainakin tilastojen valossa selkeä suosikki, se kun on voittanut kaikki joukkueiden aiemmat keskinäiset kohtaamiset tällä kaudella.  Muutenkin pitää historiassa mennä yli kolmen vuoden päähän, jos halutaan löytää viimeisin espoolaisvoitto Ilvestä vastaan Hakametsässä.

Odotettavissa tarkkaa puolustuspelaamista

Ilves ja Blues ovat viime vuosien aikana pelanneet tasaisia otteluita keskenään, usein voitto on ratkennut maaiin erolla jommankumman joukkueen eduksi. Taustalla on ollut tarkka puolustuspelaaminen, mutta myös erinomaisesti torjuneet maalivahdit. Eikä ole mitään syytä epäillä lauantai-illan muuttavan tätä toimintamallia, molemmat joukkueet kun ovat kunnostautuneet viime kierroksilla enemmän juuri puolustuksensa ja maalivahtiensa esityksillä kuin hyökkäyksensä tehokkailla kuvioilla. ”Pidetään vastustaja pois maalipaikoilta”, se lienee lauantainakin molempien joukkueiden teemana elintärkeiden pisteiden metsästyksessä.

Olisiko karvauspelaamisesta pisteiden tuojaksi?

Hakametsän lauantai-illan joukkueiden pelaamista on luonnehtinut voimakas karvauspelaaminen varsinkin kotiotteluissa. Nähtäväksi jää, ottaako espoolaisten valmennusjohto Jyrki Ahon johdolla tämän kortin käyttöön myös vieraskaukalossa yrittäen näin estää Ilves-puolustajien avaukset. Ainakin kotiotteluissa tämä taktiikka on toiminut koko joukkueen voimalla tuoden monia kiekonriistoja ja maaleja. Liikkuvana ja luistelevana joukkueena Ilves voi kuitenkin olla vaikea joukkue karvattavaksi. Pienikin epäonnistuminen taktiikassa tuo helposti tamperelaisille ylivoimahyökkäyksiä, ja niihin ei Bluesilla lauantaina ole varaa, jos se aikoo voitto taskussaan kotiin palata.

Keränen ja Huhtala – muita ratkaisijoita?

Pelien koventuessa maalintekijöiden esille tulo nousee arvoon arvaamattomaan. Riittävä röyhkeys maalipaikoissa ja niihin menemisessä ratkaisee otteluita tavallisesti pudotuspelivaiheessa, mutta myös yhä useammin nyt, kun taisto pudotuspelipaikoista käy kuumana.

Ilveksen kohdalla maalinteko on ollut ongelma jo vuosia, eikä tähän olet löydetty ratkaisua tälläkään kaudella. Maalinteko jää aivan liian usein ykkösketjun, Kai  Kantola  – Sami Sandell – Michael Keränen, varaan niin tasakentällisin, mutta myös erikoistilanteissa. Varsinkin ylivoimapelaamisessa on tämä ongelma näkynyt jo pitkään, ykkösen lisäksi ei ratkaisijoita tunnu löytyvän kentälle laitettavaksi. Muutenkin Liigan pistepörssiä johtavan Keräsen ja muun ykkösketjun taakse jäävä aukko on aivan liian suuri.

Vierasjoukkue Bluesin kohdalla tilanne ei ole aivan niin yksioikoinen kuin Ilveksellä. Vaikka joukkueen tehonyrkki onkin sen kakkosketju Tommi Huhtala – Tomi Sallinen- Miro Aaltonen, niin heidän lisäkseen ”pistenikkareina” ovat olleet monet muut, kuten nelosketjun laitahyökkääjä Eetu Pöysti sekä ykkösketjun keskushyökkääjä Kim Hirschovits. Hyvä arvaus on, että suurin taisto ottelun ratkaisijasta käydään kuitenkin joukkueiden kultakypärien, Michael Keränen ja Tommi Huhtala välillä. Tosin yllättävää ei olisi sekään, että ottelun tähdet menisivätkin joukkueiden maalinsuun vartijoiden, Ville Kolppasen ja Jani Niemisen, tilille.

Seuraa Heitä

Michael Keränen #71 | Bietigheim

Laitahyökkääjä

Matka kohti pistepörssin ykköspalkintoa jatkuu.

Eetu Pöysti # |

Laitahyökkääjä

Vielä ehtisi parantaa piste-ennätystä.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Ilves M S P
1.Michael Keränen 3 3 6
2.Kai Kantola 2 4 6
3.Turo Asplund 1 3 4
4.Sami Sandell 2 1 3
5.Juuso Rajala 2 1 3
Blues M S P
1.Tommi Huhtala 2 2 4
2.Kim Hirschovits 3 1 4
3.Jussi Makkonen 0 3 3
4.Eetu Pöysti 0 3 3
5.Philip McRae 1 1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle