Loistavan syksyn pelannut SaiPa vierailee Hämeenlinnassa

LIIGA / Ennakko
Liigakolmonen SaiPa kohtaa keskiviikkona HPK:n.
Kuva © Turo Ulvinen - www.thudesign.com
Hämeenlinnan Pallokerho saa keskiviikkona vieraakseen Liigan kärkijoukkueisiin lukeutuvan SaiPan. SaiPa on pelannut erinomaisen syyskauden, tällä hetkellä lappeenrantalaisjoukkue on Liigan sarjataulukon kolmonen.

SaiPan syyskausi on sujunut loistavalla tavalla. Lappeenrantalaiset liihottavat tällä hetkellä neljän pelin pituisessa voittoputkessa ja Liigan sarjataulukossa SaiPa on kolmannella sijalla. SaiPa on ollut yksi Liigan tasaisimpia suorittajia, lappeenrantalaisryhmä on toistaiseksi vain kerran hävinnyt kaksi peräkkäistä otteluaan.

SaiPa oli yksi Liigan väriläiskistä myös viime syksynä, mutta silloin joukkue hieman hyytyi kevään lähestyessä. Tällä kaudella SaiPan pelaamisessa ei ole ollut merkkejä edes hyytymisestä vaan joukkue on suorittanut tasaisesti. Lappeenrantalaisilla onkin tällä kaudella mainiot saumat menestykseen.

Keskiviikkona SaiPa vierailee Hämeenlinnassa ja haastaa isäntäjoukkue HPK:n. Isäntäjoukkue Pallokerholla lienee edessään kova iltapuhde, sillä sen verran vahvasti SaiPa on viime aikoina esiintynyt.

SaiPaa voi kuvailla tiiviiksi ja hyvin taistelevaksi joukkueeksi, jonka kiekollinen pelaaminenkin on mennyt tällä kaudella roimasti eteenpäin. Erinomaisesti sujunut kiekkosyksy on nostanut myös lappeenrantalaispelaajien itseluottamusta ja tämä on tuonut SaiPalle lisää pelirohkeutta.

Yksi syy SaiPan hyvin sujuneisiin otteluihin on ollut myös erikoistilannepelaaminen. Esimerkiksi ylivoimapeliään lappeenrantalaiset ovat pyöritelleet vahvasti edellisissä kamppailuissaan. Lauantain JYP-ottelussa SaiPa paukutteli peräti kolme ylivoimamaalia ja näistä häkeistä kaksi laukoi puolustaja Ryan Glenn.

Useat loukkaantumiset eivät ole SaiPaa haitanneet

SaiPa on viime aikoina kärsinyt myös lukuisista loukkaantumisista, mutta sekään ei ole lappeenrantalaisjoukkueen menoa haitannut. SaiPan kokoonpanosta puuttuvat loukkaantumisten vuoksi esimerkiksi hyökkääjät Stefano Giliati ja Jesse Mankinen, mutta keltamustapaitaisten joukkueesta on löytynyt toipilaiden tilalle toisia ratkaisijoita ja vastuunkantajia.

SaiPan ehdottomasti kirkkain tähti on viime peleissä ollut 22-vuotias laitahyökkääjä Jesper Piitulainen, joka porskuttaa komeassa neljän pelin pituisessa pisteputkessa. SaiPan ykkösketjussa pelaava Piitulainen on nakutellut neljässä edellisessä taistossa peräti tehot 5+4.

Liigan sarjakolmonen SaiPa on voittanut neljä edellistä peliään ja lappeenrantalaissikermä on myös pelannut viime aikoina varsin runsasmaalisia kamppailuita. Kolme edellistä otteluaan SaiPa on voittanut lukemin 5-4, 5-1 ja 5-1.

Keskiviikkoisen kamppailun isäntäjoukkue Hämeenlinnan Pallokerho on sekin marraskuisen maaottelutauon jälkeen esittänyt kiekkokaukaloissa pirteitä otteita. Vaikuttaisi siltä, että syksyllä isojen vaikeuksien kanssa tapellut HPK on pääsemässä yli pahimmista kurimuksistaan ja on saamassa uutta, parempaa nostetta kaudelleen. Hämeenlinnalaiset ovat Liigan sarjataulukossa sijalla yksitoista.

Edellisestä kymmenestä ottelustaan hämeenlinnalaiset ovat onnistuneet voittamaan peräti seitsemän kamppailua ja tällä hetkellä Pallokerho porskuttaa kolmen pelin pituisessa voittoputkessa. Edellisen pelinsä HPK otteli miltei viikko sitten, Kerho kamppaili viime viikon torstaina JYPiä vastaan Jyväskylässä ja nappasi arvokkaan vierasvoiton luvuin 3-0.

HPK puolustaa tarkasti

Oranssipaitaisten selkeä vahvuus on ollut puolustuspelaaminen. Tästä hyvä osoitus on se, että Kerhon vastustajat ovat onnistuneet HPK:n kolmessa edellissä pelissä viimeistelyssä yhteensä vain kaksi kertaa. Pallokerho on myös liigajoukkueista päästänyt kiekkoja verkkonsa perukoille toiseksi vähiten. Vain Liigan ykkösjoukkue Kärpät on kyennyt varjelemaan omaa maaliaan hämeenlinnalaisia tarkemmin.

Pallokerho on myös edellisissä otteluissaan luonnollisesti pyrkinyt panostamaan vahvuuteensa, puolustuspelaamiseen. Kaukaloissa on nähty tarkasti puolustava HPK, jonka hyökkäyspelaaminen ei puolestaan ole ollut yhtä säkenöivää.

Kerhon puolustuspelaaminen oikeastaan alkaa jo vastustajan kenttäpäädystä, jossa HPK pyrkii aktiivisesti paineistamaan vastustajiensa hyökkäyksiin lähtöjä. Keskikentällä oranssipaidat puolestaan koittavat pelata tarkasti, tukkien keskialueen ja näin hankaloittaen vastustajien pääsemistä Kerhon puolustusalueelle.

Ja jos vastustajat pääsevät Pallokerhon puolustusalueelle, niin siellä HPK on viime otteluissa kyennyt puolustamaan melko vahvasti. Tosin hämeenlinnalaispuolustajille on vielä sattunut oman pään virheitäkin. Virheistä huolimatta, hyvä puolustuspelaaminen on ollut yksi niistä vahvimmista aseista, joilla Kerho on peliinsä uutta nostetta saannut.

HPK:n selkeimpiä onnistujia ovat viime otteluissa olleet nuori maalivahti Juuse Saros, konkaripuolustaja Marko Tuulola ja ykköskentän keskushyökkääjä Ville Viitaluoma. 18-vuotias tulokasvahti Saros on pelaamassa upeaa kautta. Saros on torjunut tällä kaudella jo peräti viisi nollapeliä ja on Liigan maalivahtitilastojen kärkinimiä.

Kerhon ykkössentteri Viitaluoma on noussut Liigan maalipörssin kolmanneksi

Saros on monessa ottelussa ollut Kerhon joukkueessa tärkeä lenkki ja on tarjonnut hämeenlinnalaisille hyvät saumat voittoon. Myös 42-vuotias kokenut puolustaja Marko Tuulola on löytänyt mainion pelivireen. Tuulola muodostaa Pallokerhon ykköspakkiparin Craig Schiran kanssa ja on kyennyt nappaamaan Kerhon pakistosta jälleen ison roolin.

Konkaripuolustaja viilettää tällä hetkellä myös jo kolmen pelin pituisessa pisteputkessa. HPK:n kolmessa edellissä kamppailussa Tuulola on naputellut yhteensä tehopisteet 1+3. Saroksen ja Tuulolan lisäksi myös Kerhon kapteeni Ville Viitaluoma on ollut viime aikoina oranssipaitaisten selkeimpiä onnistujia.

HPK:n edellisessä pelissä JYPiä vastaan Viitaluoma tehtaili hattutempun. Viitaluoma on myös noussut Liigan maalipörssissä kolmannelle sijalle. Kerhon ykkössentteri on nakutellut tällä kaudella osumia yhteensä neljätoista kappaletta.

Ottelu SaiPaa vastaan päättää Kerhon syyskauden kotipelien osalta. Syyskaudella HPK ei ole ollut mikään erinomainen kotijoukkue. Hämeenlinnalaiset ovat kamppailleet tähän asti viisitoista kotipeliä ja ovat näistä otteluistaan voittaneet kahdeksan taistoa. Tällä hetkellä Pallokerho on vasta Liigan kymmeneksi paras kotijoukkue.

Kerhon joukkueessa on jyllännyt tällä viikolla myös kuumeaalto, joka saattaa vaikuttaa Kerhon keskiviikkoiseen kokoonpanoon.

- Joukkueessa jyllää kuume, joka varmaan käy kaikki pelaajat läpi. Ei kauheasti kannata leikkiä tämän asian kanssa, Kerhon päävalmentaja Pasi Arvonen kommentoi. 

- Keskiviikkona kaikki terveet pelaavat, niin hyökkääjistä kuin puolustajistakin. Toivottavasti saadaan täysi kokoonpano liikkeelle.

Keskiviikkoista vastustajaa SaiPaa Arvonen pitää laadukkaana joukkueena. Arvonen odottaa SaiPa-pelistä tulevan ottelu, jossa korostuu liikkuminen. Arvosen mielestä Kerhon on SaiPaa vastaan parannettava hyökkäyspelaamistaan. Edellisessä pelissään JYPiä vastaan HPK ei hyökännyt hyvin. 

- SaiPa on kova. Kyseessä on erittäin hyvä suorahyökkäysjoukkue, joka on saanut ylivoimapelinkin kuntoon, Arvonen sanailee.

- Tulossa on kova luistelupeli, putken pitää liikkua. Nyt pitää pystyä hyökkäämäänkin laadukkaasti. Jyväskylässä puolustimme jo hyvin, mutta emme hyökänneet kovinkaan laadukkaasti.

Seuraa Heitä

Ville Viitaluoma #39 |

Keskushyökkääjä

HPK:n kapteeni ja ykkösketjun keskushyökkääjä Ville Viitaluoma oli huimassa vireessä Kerhon edellisessä pelissä JYPiä vastaaan. Nakutteli tuolloin hattutempun. Onko maaliruisku kohdillaan keskiviikkonakin?

Jesper Piitulainen #54 | Jukurit

Laitahyökkääjä

Lappeenrantalaisten ykkösketjussa laitahyökkääjän tontilla pelaava Jesper Piitulainen on huikeassa kunnossa. Piitulainen on neljässä peräkkäisessä pelissä yltänyt tehopisteillä ja laituri on taituroinut näissä taistoissa yhteensä peräti yhdeksän tehopistettä.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

HPK M S P
1.Ville Viitaluoma 5 1 6
2.Marko Tuulola 1 3 4
3.Jesse Saarinen 2 1 3
4.Borna Rendulic 1 2 3
5.Joonas Vihko 0 3 3
SaiPa M S P
1.Jesper Piitulainen 7 4 11
2.Ville Koho 1 9 10
3.Janne Tavi 2 4 6
4.Ryan Glenn 3 1 4
5.Lauri Taipalus 2 2 4

» Lähetä palautetta toimitukselle