Ei kahta ilman kolmatta? HPK selättänyt SaiPan jo kahdesti

LIIGA / Ennakko
SaiPan tuuletus maalin merkiksi on tullut tutuksi tällä kaudella.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu
Neljännellä sijalla liigataulukossa sijaitseva SaiPa kohtaa pudotuspelipaikkaa havittelevan HPK:n Hämeenlinnassa. Joukkueet kohtaavat uudelleen jo lauantaina Lappeenrannassa, joten ensimmäisessä kohtaamisessa tulleet kalavelat lähtevät perintään samantien. HPK on ollut Saipalle kivinen kaski kuluvalla kaudella.

HPK on terävöittänyt peliään ja esittänyt edellisissä otteluissa pirteitä otteita. JYPille keskiviikkona hävinnyt joukkue on ottanut 13 pistettä edellisistä seitsemästä ottelusta. SaiPalla on luistin kulkenut tasaisemmin ja edellinen pisteetön putki joukkueelta löytyy marraskuun puolivälistä.

Neljännellä sijalla porskuttavan joukkueen maalitykki on Chad Rau, joka on 22 osumallaan maalitilaston kärkipaikalla myös Liigassa. Osumista yhdeksän on viimeistelty ylivoimalla, joten erikoistilannepelaaminenkin on laitahyökkääjällä hyvin hallussa.

Hyökkäysketjuista SaiPan ehdoton ykkösnyrkki on ollut Rau-David McIntyre-Tommi Jokinen, jota vastaan HPK:n on löydettävä tehokkaat lääkkeet.

Silmiinpistävää joukkueiden välillä on joukkueiden onnistuminen viimeistelyssä, kun kiekkoa ollaan laittamassa verkon perille. Niukkamaalisia voittoja ottanut HPK on kuitenkin tappiollisissakin otteluissa ollut pisteen syrjässä kiinni aina otteluiden viimeisille hetkille asti.

SaiPaa vastaan HPK:n täytyy pitää puolustusmuurinsa kunnossa koko 60 minuuttisen ajan, sillä lappeenrantalaisilla ei maalinteossa tuskaa ole ollut. Lisäksi vierasjoukkueen itseluottamus on päässyt kauden mittaan kohoamaan jo sille tasolle, etteivät yksittäiset heikot hetket ottelussa saa joukkueen henkistä selkärankaa katkeamaan.

Koska SaiPa on tehnyt tällä kaudella eniten maaleja Liigassa ja HPK:n verkkoa on laulatettu toiseksi eniten, on kotijoukkueen tuulisella maalinsuulla Samu Perhosen syytä onnistua.

SaiPan edellisessä ottelussa Bluesia vastaan torjuntavastuun kantoi onnistuneesti Jani Nieminen, onkin mielenkiintoista nähdä jatkaako tähän asti vähemmän vastuuta saanut veskari maalinsuulla Hämeenlinnassa.

Tilastoja ja tuloksia

Kun SaiPan tehokaksikko McIntyre ja Rau paistattelee tehotilastossa sijoilla 3. ja 4. Löytyy HPK:n Sakari Manninen ja Otto Paajanen kolmekymmentä sijaa alempaa. Vaikka joukkueet sijoittuvatkin sarjataulukon eri päätyihin, on SaiPalla kauden kahdesta edellisestä kohtaamisesta kotiin viemisinä ainoastaan yksi piste.

Ensimmäisen kohtaamisen tehokkain pelaaja oli HPK:n Joonas Lehtivuori. Varsinaisen peliajan 1+1 tehojen lisäksi Lehtivuori oli ainoa pelaaja, joka onnistui upottamaan kiekon maaliin voittolaukauskilpailussa.

Jere Myllyniemi torjui ottelussa 31 kertaa, kun toisen kenttäpuoliskon maalilla torjuntoja kertyi Jussi Markkaselle 9, ja kolmanteen erään maalille luistelleelle Niemiselle 10 kappaletta.

HPK:n uhrautumisesta puolustuspäässä kertoo ottelun 7 blokattua laukausta, jotka osaltaan vei joukkueen jatkoajan kautta lisäpisteeseen kiinni. Saipa oli ottelussa tehokkaampi laukoja 52 vedolla HPK:n laitettua lätyn liikkeelle 29 kertaa.

Toisessa yhteenotossa HPK oli parempi kokonaisen kolmenpisteen verran. Tuosta ottelusta muistetaan ehkä parhaiten SaiPan viimehetken kavennus, sekä Sam Lofquistin ja Juhani Jasun keskinäinen voimainkoitos viimeisellä minuutilla. 70 jaettua rangaistusminuuttia kertovat omalta osaltaan joukkueiden halusta taistella pistepotista.

Käyttäjän mjansson kuva

Arvio ottelusta: Marko Jansson

HPK:lla on vastassaan melkoinen määrä erilaisia tilastoja, jotka osaltaan koittavat kampittaa pistejahtia. On ainoastaan pelaajien omasta uskosta kiinni, kuinka paljon ne vaikuttavat ottelun lopputulokseen. Aikaisemmissa kohtaamisissa HPK on vienyt suuremman pistepotin ja tämä tilasto luo osaltaan luottoa joukkueen tekemiseen.

SaiPalla puolestaan on vastassaan apinan kokoinen HPK, joka sen on karistettava selästään. Joukkue tiedostaa hyvin, että kotiedun saavuttaminen vaatii sarjataulukon häntäpään joukkueiden peittoamista ihan jokaisena iltana.

SaiPa lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta koska HPK pääsee pelaamaan kotiyleisönsä edessä pienemmän paineen alla, se saattaa tasoittaa voimasuhteita ratkaisevasti.

Seuraa Heitä

Otto Paajanen #13 | KooKoo

Keskushyökkääjä

HPK:n tehokkain maalintekijä ei ollut parhaimmillaan edellisessä ottelussa JYPiä vastaan. Plus/miinus-tilastossa kaksi pistettä pakkasen puolelle jäänyt keskushyökkääjä tunnetaan kuitenkin pelaajana, joka taistelee ilta toisensa perään tulisesti joukkueensa eteen.

Tomi Leivo #11 |

Laitahyökkääjä

Leivo on tehtaillut tammikuun viidessä ottelussa henkilökohtaiseksi pistesaldoksi 1+4. Edellisessä ottelussa Bluesia vastaan laitahyökkääjä keräsi kolme syöttöpistettä.

» Lähetä palautetta toimitukselle