Pakko syttyä, pakko voittaa − katsooko HPK:n ykkösketju taas kolmatta erää penkin päästä?

LIIGA / Ennakko
HPK:n silmukka kiristyy.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Hämeenlinnan lauantai-illassa kohtaavat kaksi pudotuspeliviivan alapuolella olevaa joukkuetta. Huolimattomalla pelillään Jyväskylässä hävinnyt HPK hakee pakkovoittoa Pelicansista, joka taipui perjantaina HIFK:lle.

Perjantaina vaisulla esityksellä JYPille hävinnyt HPK pääsee pesemään kasvojaan alle vuorokauden kuluttua edellisillan ottelustaan. Kerho otti Jyväskylässä takkiinsa lukemin 1-4, eikä kenellekään jäänyt epäselväksi se, että tällä pelillä joukkue ei pudotuspeleihin etene.

Eroa viivan yläpuolella olevaan Ässiin on kahdeksan pistettä ja mahdollisuudet ohitukseen alkavat käymään vähiin. HPK:n täytyy voittaa Pelicans lauantaina.

− Kopissa tiedostimme, mikä meni vikaan Jyväskylässä, kommentoi perjantai-illan paluumatkalla HPK:n jututtama Kerhon päävalmentaja Pasi Arvonen.

Kerhon paletti hajosi pahasti, jonka seurauksena oli muun muassa JYPin alivoimamaali. 2-0-tilanteessa toisessa erässä jyväskyläläisillä oli paljon paikkoja pistää peli poikki jo varhaisessa vaiheessa, ja vain kotijoukkueen tehottomuus viimeistelyssä piti HPK:n näennäisesti mukana pelissä. 

− Viisikon tiiviys ei ollut riittävää, ja siinä meillä on eniten parannettavaa. Kiekkokontrollia ja pelinopeutta pitää parantaa reilusti, tiivisti Arvonen.

Pelicans taistelee edelleen vajaalla miehistöllä

Vieraaksi saapuva Pelicans pelasi perjantaina edelleen kapealla miehistöllä, sillä pois kaupattujen pelaajien lisäksi loukkaantumislista on edelleen pitkä. Ykkösvahti Janne Juvonen teki sentään paluun kokoonpanoon lyhyen poissaolon jälkeen. Juvonen on ollut Pelicans-kauden suurin yksittäinen onnistuja.

− Pelicansilla on kapea materiaali, mutta kuten esimerkiksi TPS:lläkin, on siellä varmasti näyttöhaluja kokoonpanoon nousseella pelaajilla.

Näytönhaluisia ja kauden aikana kokoonpanoon nousseita pelaajia Pelicansilla tosiaan riittää. Jan Latvalan poissaolo on merkinnyt esimerkiksi Niko Tuhkaselle lisää peliaikaa. Tuhkanen on kiittänyt vastuusta tuplaamalla koko kauden pistemääränsä helmikuun aikana. HIFK:ta vastaan Tuhkanen kellotti melkein 24 minuutin peliajan.

− Tässä tapauksessa voi sanoa, että pojat jättivät kentälle kaiken. Meillä oli vahva ammattilaisjoukkue vastassa, ja se oli mahtava mittari. Kun menemme äärirajoilla koko ajan, niin joskus se jänne katkeaa, kommentoi Pelicans-valmentaja Tomi Lämsä perjantain tappion jälkeen.

Myös kymmenen maalia 33:ssa ottelussa kerännyt Joel Mustonen on kauden ehdottomia valopilkkuja, vaikka lauantaihin siirryttäessä alla onkin viiden ottelun pisteetön putki.

HPK aikoo jatkaa taistelua viimeiseen asti

Kerhon leirissä riittää yhä uskoa pudotuspelipaikkaan. Kentällä tekeminen ei kuitenkaan kanna hedelmää, eikä kaikkien pelaajien panosta voi kevätpuolelta kehua.

Perjantaina valmennusjohto reagoi penkittämällä ykkösketjun kolmannessa erässä. Syyskaudella hienoja tehoja iskeneet Jesse Saarinen, Zach Hamill ja Eero Somervuori eivät ole löytäneet yhteistä säveltä, ja jokaisella riittää henkilökohtaisessa panoksessaan paljon parantamista. Ketju ei huonona päivänään pääse edes laadukkaisiin tekopaikkoihin.

Välillä ongelma on itse ykkösketjussa, välillä alemmissa kentissä. HPK:n oman materiaalin kapeus näkyy välillä siinä, että kolmos- ja nelosketju eivät saa tilanteita vietyä hyökkäyspäähän asti. Negatiivinen virtaus vaikeuttaa ykkösketjun pääsemistä "pelin päälle".

Sen paremmin ei kulje Joonas Vihkolla tai Marek Viedenskylläkään. Tuomas Vänttinen pelaa ajoittain uhrautuvaa peliä hyvällä sykkeellä, mutta tehot ovat hiipuneet alkukaudesta, jolloin Vänttinen onnistui myös ylivoimapelaajana.

Perjantaina ketjumuutokset vaikuttivat myös siihen, että ylivoimaa pelasi Kerhon kolmosketju. HPK:n ainokaisen iski kyseisen ketjun takana pelannut Aleksi Laakso Otto Paajasen ja Juha Koiviston syötöistä.

− Niin pitkään kun on pienikin pilkahdus valoa tunnelin päässä, niin taistellaan, valaa Arvonen uskoa joukkueeseensa.

Seuraa Heitä

Eero Somervuori #8 |

Laitahyökkääjä

Kannattajien hampaisiin joutunut Somervuori on ollut kevätkaudella yksi joukkueen pahimmista pettymyksistä. Somervuori ei ole onnistunut maalinteossa, ja myös röyhkeät yritykset tuntuvat jääneen syyspuolelle.

Niko Tuhkanen #53 |

Puolustaja

Tuhkanen on kiittänyt vastuusta ja onnistunut kasvattamaan myös pistetiliään kiitettävästi. Nuori puolustaja pelaa tällä hetkellä itselleen mukavia asetelmia ensi kautta ajatellen.

» Lähetä palautetta toimitukselle